Divort si partaj

Familiei
Post Reply
Kirinne

Divort si partaj

Post by Kirinne » 25 Jul 2003, 12:20

Buna ziua,
Am urmatoarea problema:
Sotia doreste sa divorteze de sotul alaturi de care a stat 18 ani. Acum 2 ani decid sa cumpere un apartament. Creditul bancar a fost facut pe numele sotului. De fapt, sotia este cea care plateste ratele. In contractul apartamentului este trecut ca proprietar numai sotul.
La partaj, cum se va putea stabili contributia fiecaruia dintre soti? Ce drepturi are sotia?
Va multumesc anticipat

romcos

Post by romcos » 25 Jul 2003, 21:19

Se partajeaza bunurile care sunt in patrimoniul comun al fostilor soti. In aceste conditii dreptul de proprietate asupra apartamentului urmeaza a fi supus partajului. Conform art. 30 din C.fam. exista o prezumtie legala relativa potrivit careia bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune. Nu conteaza care din soti a semnat actul de dobandire. Cert este ca acest imobil face parte din masa de impartit. :lol:
Inteleg ca imobilul a fost cumparat cu sume ce fac obiectul unui credit bancar al carui titular este unul din soti. Obligatiile privind restituirea imprumutului sunt distincte si constituie un drept de creanta ce priveste imobilul. Obligatia de restituire a imprumutului este o obligatie comuna fostilor soti si priveste pasivul patrimoniului comun.
In cadrul partajului, instanta urmeaza a stabili calitatea de bun comun al imobilului si existenta unui drept de creanta. Cu ocazia atribuirii sotul care va primi imobilul urmeaza a fi obligat si la achitarea sumelor ce reprezinta creanta asupra imobilului, respectiv restituirea imprumutului. :?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest