Page 1 of 1

Desfacerea contr de munca

Posted: 07 Jul 2004, 10:09
by Diia
O angajata a fost in concediu prenatal si postnatal.La expirarea concediului postanal nu s-a prezentat la servici,aceasta fiind pe 6 mai.Ea sustine ca pe data de 7 mai a vrut sa depuna cerere pentru concediu de ingrijire a copilului de pana la 2 ani, dar nu i-a fost primita cererea.Ea nu are nici o dovada ca a incercat sa inregistreze o asemenea cerere.Pe 17 mai,societatea la care era angajata primeste prin posta cererea pentru concediu in vederea ingrijirii copilului pana la 2 ani.Pe 31 mai la respectiva societate este convocata angajata pentru cercetarea disciplinara.In raportul de la cercetare se mentioneaza ca din data de 6 mai ea nu s-a prezentat la servici,drept urmare, datorita absentei nemotivate timp de 3 zile i se va desface contractul de munca.In declaratia angajatei ca aparare exista sustinerea ei ca avea copilul bolnav,dar nu a depus nici o adeverinta in acest sens.Ea se mai apara ca a incercat pe 7 mai sa inregistreze cererea pentru acel concediu dar nu i-a fost primita.
Impotriva deciziei de desfacere a contractului de munca, angajata a facut contestatie.La dosarul instantei angajata a anexat si o adeverinta medicala eliberata de medicul de familie,datata cu 6 mai(de care nici nu a amintit la cercetarea disciplinara),din care rezulta ca fiul nou nascut al angajatei este bolnav si necesita ingrijiri la domiciliu cu prezenta mamei.Care poate fi rezultatul acestui litigiu?

Posted: 07 Jul 2004, 11:20
by giovanni
Singura solutie este dovedirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246 C. penal) care s-a comis in momentul in care i-a fost respinsa cererea. Pe ce motiv i-a fost respinsa cererea? Nu este precizat. Faptul ca nu a depus nici o adeverinta in sensul ca avea copilul bolnav, este culpa ei. Totusi, avand ca dovada adeverinta din 6 mai de unde rezulta ca fiul nou nascut necesita ingrijiri la domiciliu cu prezenta mamei instanta poate rezolva cazul favorabil ei in ideea ca angajatorul a comis un abuz de putere. Trebuie precizat totusi ca in cazul solutionarii favorabile a litigiului poate cere daune morale pentru prejudiciul suferit. Insa s-ar putea ca ulterior revenirii in firma sa fie tratata foarte aspru.