Legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, publicata in M. Of. partea I nr. 682/29.07.2005
In primul rand cer scuze pentru postarea acestei discutii aici....intrebarea mea este: in baza acestei legi care se aplica din cate am inteles la sfarsitul lunii ianuarie 2006 un cetatean roman care a depasit viza turistica in spatiul schengen (peste cele 3 luni cu aproximativ alte 14 luni) deci se afla clandestin, se poate intoarce in tara de buna voie si nesilit de nimeni fara a risca interdictia? poate circula in mod liber?poate iesi din romania fara probleme ca statul roman il opreste la granita?
multumesc pentru raspunsuri.
legea liberei circulatii
La prima vedere, raspunsul la intrebare se afla in art. 28 si 29 din legea invocata....la art. 29 alin.2 se vorbeste de "document de calatorie emis de autoritatile competente romane, a carui valabilitate a incetat "...document care la art. 6 alin.1 apare ca fiind pasaport diplomatic; pasaport de serviciu; pasaport simplu sau titlu de calatorie. Eu inteleg asadar ca Legea se refera la cazul in care persoana se prezinta la frontiera Ro cu un astfel de doc care nu mai e valabil, iar autoritatile de frontiera pot efectua verificarile corespunzatoare in evidentele specifice, cu privire la identitatea si cetatenia titularului.Cam atat. In plus nu reiese din art. 54 ca s-ar abroga actele normative care instituie sanctiuni pentru cei se incalca perioada legala de sedere in tarile UE.