Buna ziua.
Am si eu o nelamurire. Poate un proprietar al unui imobil cumparat pe baza legii 112 in 1997 (deci cu interdictie de instrainere pana in 2007) sa-l inchirieze? Defapt cel care l-a cumparat, a murit, si a lasat imobilul mostenire copiilor si nepotilor.
Eu vreau sa-mi fac sediu de firma acolo, si am gasit un imobil care imi place (desi e f. mult de investit in el). Initial voiam sa-l cumpar (cu credit de la banca) dar avand in vedere conditiile juridice, nici o banca nu o subventioneze cumpararea. Apoi m-am gandit sa il inchiriez pana in 2007 cand proprietarii o sa poata sa-l vanda, si eventual in contractul de inchiriere sa stipulez o clauza de preferinta la vanzare, eventual si o fixare a pretului, daca e posibil asa ceva.
Dar cum e destul de mult de investit in el, n-as vrea sa ma trezesc cu un contract de inchiriere declarat nul, si cu banii pierduti.
Ce parere aveti? Ar fi valabil un contract de inchiriere? La ce riscuri m-as supune? Cum as putea sa stipulez in contract obligativitatea de vanzare si eventual pretul in 2007? (dupa ce o sa aranjez imobilul, o sa-i creasca mult valoarea, si n-as vrea nici sa ma trezesc ca sunt dat afara la sf contractului de inchiriere, si nici ca vrea sa mi-l vanda la sute de mii de euro).
Va multumesc mult.
Inchiriere imobil obtinut pe legea 112
Imobilul nu numai ca poate fi inchiriat, dar el poate fi si instrainat, intrucat, prin succesiune, a intrat in circuitul civil si poate fi vandut, ipotecat etc. Interdictia de 10 ani la instrainare se dorea a fi o protectie sociala "intuitu personae" (imobilul putea fi totusi, urmarit silit), nu o limitare a dreptului de proprietate. Daca beneficiarul a murit, nu mai subzista interdictia de instrainare, mostenitorii il pot vinde.
Imobilul se poate inchiria.
In ce ma priveste, nu cred ca poate fi vandut inainte de implinirea termenului de 10 ani, chiar daca a trecut prin succesiune in proprietatea altei persoane. Mostenitorul este continuatorul personalitatii juridice a autorului sau, succedandu-i acestuia atat in drepturi cat si in obligatii, inclusiv obligatia de a nu instraina.
Poti incheia in schimb un antecontract de vanzare-cumparare, daca vrei sa te asiguri de faptul ca vei deveni proprietarul bunului in 2007. Pretul trebuie stabilit la incheierea antecontractului sau trebuie sa fie cel putin determinabil.
In ce ma priveste, nu cred ca poate fi vandut inainte de implinirea termenului de 10 ani, chiar daca a trecut prin succesiune in proprietatea altei persoane. Mostenitorul este continuatorul personalitatii juridice a autorului sau, succedandu-i acestuia atat in drepturi cat si in obligatii, inclusiv obligatia de a nu instraina.
Poti incheia in schimb un antecontract de vanzare-cumparare, daca vrei sa te asiguri de faptul ca vei deveni proprietarul bunului in 2007. Pretul trebuie stabilit la incheierea antecontractului sau trebuie sa fie cel putin determinabil.