Drepturi aparator

Discutii privind procedura penala
sofia

Drepturi aparator

Post by sofia » 23 Jun 2005, 07:42

Potrivit prevederilor art. 172 CPP, in cursul urmarii penale, aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala.
Care este sanctiunea in cazul in care se efectueaza un act de urmarire penala si aparatorul nu este instiintat ?
Cum interpretam acest articol, in sensul ca aparatorul are dreptul sa participe la orice act sau numai la cele care se efectueaza fata de clientul sau?

justitiabilul

Post by justitiabilul » 23 Jun 2005, 08:43

Pentru ca legea nu face nici o distinctie, poti participa la efectuarea oricarui act. Si asta o spune un politist.
Dar cei mai multi colegi ai mei nu sunt de acord. Ba mai mult, unul a invocat ca nu poate permite avocatului inculpatului sa asiste la audierea martorului, pentru ca "martorul nu este de acord!!!". Si ca nu oate obliga amrtorul sa dea declaratie in prezenta avocatului!!!

Sanctiunea? Avocatii care s-au lovit de inertiaa organelor de CP au invocat art. 197 alin. 2.
Personal optez pentru nulitatea relativa a actelor respective pentru ca art. 197 al. 2 prevede doar "prezenta inculpatului si asistarea acestuia de catre aparator, cind sint obligatorii potrivit legii". Nu extinde sfera la nerespectarea dreprului la aparare in alte conditii. Si... stii tu.. legea enala e de stricta interpretare!

Astept opinii!!!

sofia

Post by sofia » 23 Jun 2005, 09:00

In practica, cum se poate aplica textul?
Ma refer la incunostiintarea aparatorului. Este instiintat in legatura cu orice act de urmarire penala? Nu se intarzie mult cercetarea in acest fel?

justitiabilul

Post by justitiabilul » 23 Jun 2005, 09:31

Soliciti in scris ca in baza art. 172 sa participi la efectuarea oricarui acte de urmarire penala. Si dai 150 de numere de telefon. Si te rogi ca polititstul/procurorul sa fie de buna credinta.

Mai nasol daca tu esti la fata locului, soliciti sa participi la audiere si te da procurorul afara din birou ca "urmarirea penala este secreta!!!!". Atunci sa vezi uzura de neuroni ca sa te lupti cu sistemul!

sofia

Post by sofia » 23 Jun 2005, 09:34

Eu inteleg ca urmarirea penala nu mai este secreta, cel putin in privinta aparatorului.

Cand poate sa vada prima data aparatorul dosarul de cercetare penala?

sansiro

Post by sansiro » 23 Jun 2005, 11:15

Absolut de acord cu justitiabilul. Nulitatea absoluta apare atunci cand este vorba de asistenta juridica obligatorie. Insa nulitatea relativa a actului poate fi invocata cu succes. Demonstreaza ca s-a produs o vatamare a intereselor inculpatului (invinuitului-dupa caz) car nu poate fi indreptata decat prin anularea actului si vei obtine ce iti doresti.
Cu privire la ce spui in legatura cu clegul tau, Justitiabile--explca-i te rog ca un martor care refuza sa declare tot ce stie in legatura cu o cauza este pasibil de pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea de marturie mincinoasa.
Tot respectul pentru cei din sistem care nu se raliaza imperfectiunilor si ilegatlitatilor impamantenite in acesta. Esti modelul meu Justitiabile.

justitiabilul

Post by justitiabilul » 23 Jun 2005, 14:28

Sansiro... ma flatezi.
I-as fi spus colegului ca e fapta penala din partea martorului (chiar m-am gandit la asta destul de serios) numai ca mi-am dat seama ca refuzul de a declara nu intra la 260.
Aici s-ar fi incadrat poate daca martorul dadea o declaratie, dar ar fi omis, cu stiinta, unele aspecte, care ar fi atras vinovatia/nevinovatia vreunei persoane. Deci... cazul unei declaraatii incomplete, nu al refuzului de a declara.
Ma gandesc daca ar putea fi 262 C.p. in cazul in care e vorba de una din infractiunile enumerate acolo. Si am unele dubii.
Oricum, cred ca iti dai seama... nu poti combate usor afirmatia unui martor, de genul "nu mai imi amintesc!"

sansiro

Post by sansiro » 23 Jun 2005, 14:40

ART. 260
Fapta martorului care intr-o cauza penala, civila, disciplinara sau in orice alta cauza in care se asculta martori, face afirmatii mincinoase, ori nu spune tot ce stie privitor la imprejurarile esentiale asupra carora a fost intrebat, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
Cred dincolo de orice indoiala ca martorul care nu se apara aratand ca nu cunoaste nimic ci arata doar ca nu doreste sa declare este pasibil de incadrarea la art. 260 din C.pen. Observa te rog ca textul legii este in forma "nu spune tot ce stie" nu "omite cu stiinta". Nu ti s-ar fi parut absurd ca legiuitorul sa sanctioneze doar omisiuni si sa nu sanctioneze un refuz de-a dreptul? Nu te lua dupa titlul infractiunii: marturie mincinoasa ci trebuie sa ai in vedere scopul pentru care legiuitorul a inteles sa incrimineze fapta in sarcina martorului. El presteaza sub juramant (o forma de constrangere admisa numai in cazul lui) iar declaratia ca nu cunoaste nimic, dovedita falsa, poate atrage raspunderea lui atat pentru art. 260 C. pen. cat si pt. art. 262 C. pen. In cazul in care declara ca stie insa nu doreste sa spuna se incadreaza la "nu spune tot ce stie..." cf. art. 260 C. pen. si daca este cazul, art. 262 C. pen.
Sa traiesti.

constable

Post by constable » 23 Jun 2005, 15:16

Cred ca justitiabilul s-a referit ca o astfel de afirmatie gen "nu imi amintesc..." nu poate fi probata. Pur teoretic este marturie mincinoasa cand nu declara tot ce stie dar in practica greu se pot documenta astfel de stari de fapt si tot ceea ce iti ramane de facut este sa cauti in alta parte.
Sunt de acord cu justitiabilul si cu sansiro. Pe de alta parte insa trebuie sa recunoastem ca urmarirea penala trebuie efectuata riguros, cu mult tact si orientare , chiar daca nu este secreta. Astfel ea nu-si mai atinge scopul urmarit. Sa fim seriosi ! De cate ori nu am mers la oup si am luat act doar de un dosar periat din care au fost scoase documentele ce puteau sa ne provoace fel si fel de idei ? De cate ori oup ne tine la usa biroului in asteptare in mod nejustificat, numai pentru a ne arata ca el conduce ? De cate ori nu am vazut actele de la dosar numai atunci cand invinuitului sau inculpatului i s-a prezentat materialul de urmarire penala ?

justitiabilul

Post by justitiabilul » 23 Jun 2005, 19:27

Sansiro, incepi sa ma convingi... da, se poate interpreta si asa art. 260.

Constable, cu tot respectul pentru meseria voastra, dar si pentru a mea, a trebuit sa "periez" si eu unele dosare. Nu cred ca e oportun sa pun pe masa, de la inceput, tot ceea ce detin cu privire la fapta.
Insa, daca un avocat invoca art. 172 Cpp, am grija sa fac in asa fel incat probele pertinente si sensibile sa le pot obtine in alt mod (nu am intalnit inca un avocat care sa vrea sa ma insoteasca la o banca pentru a ridica documente!). Da, UP e o faza sensibila, dar NU incalc legea.
Nu ma fac ca nu am gasit avocatul anterior audierii martorului. Mai bine nu il audiez. A, pot afla de la martor unde sa caut si ce probe sa depun. Desigur, eu vorbesc mai mult de infractiuni economice. La o talharie, marturia este proba mai solida si nu o poti valorifica, de regula, in alt mod.
Asa ca... il chemi pe avocat si iti asumi riscurile! Dar le calculezi cu mare grija.
Si, in ce ma priveste, avocatii sunt bine primiti la mine in birou! Unde servim impreuna o cafea, pana la finalizarea activitatilor. Nu se face anticamera la biroul meu!

mariusms

Post by mariusms » 23 Jun 2005, 19:43

De acord si eu cu nulitatea relativa. Nu are rost sa reiterez argumentele.
Justitiabilule, sa Te ajute Dumnezeu sa devii seful Politiei romane (bineinteles, daca vrei si tu) !
:lol:

oana_dan

Post by oana_dan » 03 Jul 2005, 15:19

Sa inteleg ca in cazul asistentei juridice obligatorii este obligatorie instiintarea aparatorului, dar prezenta sa este necesara doar la ascultarea inculpatului si la prezentarea materialului de urmarire penala sub snctiunea nulitatii absolute? In acest caz, daca aparatorul lipseste nejustificat este aplicabil art. 171 al.5 si al.7?

ADR

Post by ADR » 05 Jul 2005, 17:46

si la toate actele procesuale care se fac in prezenta inculpatului : reconstituiri, cercetare la fata locului etc.

din cate am inteles de la un medic legist avocatul poate participa si la autopsie dar din cate stia doar un singur avocat a asistat la o aotopsie.
asta ne spunea cu bonfaierul in calota craniana a unui cadavru pe care ni-l diseca pt seminar.

excalibur

Post by excalibur » 05 Jul 2005, 17:51

Eu tot nelamurit sunt...cand mai au timp sa lucreze organele de cercetare penala daca mereu stau cu mana pe telefon sa anunte avocatii ca urmeaza sa se efectueze un act de urmarire penala. :grin:
Dati-mi voie sa am indoieli ca asa se petrec lucrurile in realitate. :razz:

ADR

Post by ADR » 05 Jul 2005, 18:11

avocatii angajati asa fac stabilesc cu oganele de UP data si ora si apoi vin si ei pt ca este interesul lor si stiu ca organele pot face actul si fara ei si nu vor asta

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests