Contrăct prestări servicii foto instituții educaționale

Discutii privind alte teme decat cele pentru care exista un forum
Post Reply
Chabal

Contrăct prestări servicii foto instituții educaționale

Post by Chabal » 30 Jan 2016, 09:25

Bună seara,

Vă deranjez în calitate de fotograf profesionist, nelămurit de legile din România, atât în materie de prestări servicii cât și ale drepturilor de autor și drepturile conexe.
În primul rând, m-ar interesa să știu, cum și în ce condiții se pot încheia contracte de prestări servicii fotografice între o firmă de specialitate și o instituție educațională, grădiniță, școală etc., pentru realizarea unei ședințe foto cu tematică de 8 Martie să spunem?
Am întâlnit părinți care sunt foarte supărați că nu se încheie cu ei acest contract de prestări servicii (contract pentru fiecare părinte în parte), sau că școala / grădinița nu le-a cerut acordul pentru a realiza o asemenea ședință foto.
Vă rog să-mi spuneți, eu ca și fotograf, ca firmă ce închei un contract pentru asemenea servicii, ce să fac, să refuz să închei contractul cu grădinița respectivă, să închei contracte cu 100 de părinți, ce să fac?
Pe mine mă contactează grădinița x, în mod normal, cu ea trebuie să închei contract pentru că ea mă plătește, nu ar trebui să fie problema mea de unde are grădinița acei bani, sau este?
Dacă fac contract cu grădinița, intră în responsabilitatea mea să verific dacă părinții ai căror copii îi fotografiez sunt de acord cu acest lucru sau nu?

Ultima problemă este legată de drepturile de autor la modul general.
Dacă eu ca Autor, realizator a unei opere fotografice, indiferent de natura și ramura foto (fashion, beauty, copii, familie etc), am fost remunerat pentru serviciul prestat, mai am drepturile de autor asupra imaginilor create?
Pot eu să folosesc acele imagini în portofoliile proprii fără să cer acordul în scris al persoanelor prezente în imagini?

Știu că pentru a putea vinde, sau pentru a face reclamă folosind imaginea unei persoane am nevoie de acordul ei dar pentru portofoliul propriu?

Mulțumesc!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 32 guests