Buna ziua,
va scriu deoarece eu si familia mea ne aflam intr o situatie disperata: fratele meu e bolnav psihic, a fost internat de 2 ori la 9, ultimul diagnostic a fost tulburare psihica cu elemente de schizofrenie, mai pe scurt schizofrenie,acum are din nou o criza,deoarece nu am putut sa l ducem voluntar la spital , am apelat la autoritati salvare si politie, deoarece el nu se manifesta cand vin ei, nu vor sa il ia, ei intreaba un bolnav psihic daca vrea sa se interneze, ghici ce raspunde bolnavul?....Ei sustin sus si tare ca legea nu le da voie sa il ia daca nu e agresiv , cu toate ca legea 487/2002 republicata in 2012 a sanatatii mintale si a protectiei bolnavului psihic are o sectiune intitulata "internare nevoluntara". Nu stim ce sa mai facem , de ce se asteapta fapta grava pt a se actiona in loc sa se previna?De ce nu se respecta legea? Va rog mult sa imi raspundeti cat mai curand. Medicii psihiatrii spun, aduceti l de urgenta la spital deoarece e f grav. Multumim. Mai jos sunt articolele din lege la care m am referit:
Sectiunea 2 - Internarea nevoluntara
Art. 53
Procedura de internare nevoluntara se aplica numai dupa ce toate incercarile de internare voluntara au fost epuizate.
Art. 54
O persoana poate fi internata prin procedura de internare nevoluntara numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca:
a) din cauza acestei tulburari psihice exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane;
b) in cazul unei persoane suferind de o tulburare psihica grava, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale sau ar impiedica sa i se acorde tratamentul adecvat.
Art. 55
Internarea nevoluntara se realizeaza nuami in spitale de psihiatrie care au conditii adecvate pentru ingrijiri de specialitate in conditii specifice.
Art. 56
(1) Solicitarea internarii nevoluntare a unei persoane se realizeaza de catre:
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are in ingrijire aceasta persoana;
b) familia persoanei;
c) reprezentantii administratiei publice locale cu atributii in domeniul social-medical si de ordine publica;
d) reprezentantii plitiei, jandarmeriei sau ai pompierilor, precum si de catre procuror;
e) instanta de judecata civila, ori de cate ori apreciaza ca starea sanatatii mintale a unei persoane aflate in cursul judecatii ar putea necesita internare nevoluntara.
(2) Motivele solicitarii internarii nevoluntare se certifica sub semnatura de catre persoanele mentionate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstantelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntara, a datelor de identitate ale persoanei in cauza si a antecedentelor medicale cunoscute.
(3) Procedura revazuta la art. 61 si urmatoarele se aplica in mod corespunzator.
Art. 57
(1) Transportul persoanei in cauza la spitalul de psihiatrie se realizeaza, de regula, prin intermediul serviciului de ambulanta. In cazul in care comportamentul persoanei in cauza ese vadit periculos pentru sine sau pentru alte persoane, transportul acesteia la spitalul de psihiatrie se realizeaza cu ajutorul politiei, jandarmeriei, pompierilor, in conditiile respectarii tuturor masurilor posibile de siguranta si respectarii integritatii fizice si demnittii persoanei.
(2) Transportul bolanvului psihic cu ambulanta se efectueaza, intotdeauna, cu insotitor.
bolnav psihic
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest