recurs in casatie

Discutii privind procedura penala
Post Reply
iosif27

recurs in casatie

Post by iosif27 » 13 Oct 2014, 13:31

Buna ziua. As dori sa va cer parerea despre sansele de admitere a unui recurs in casatie. Pe scurt am fost condamnat pe fond pt. fals intelectual si uz de fals, 6 luni cu suspendare. A fost respins apelul ca neintemeiat, desi au fost prezentate foarte multe motive pentru care se impune ori renuntarea la aplicarea pedepsei ori amanarea acesteia, pe noul cod penal (circumstantele comiterii faptei, circumstante personale etc.). In sustinerea cauzelor si imprejurarilor care au dus la savarsirea faptei au fost audiati mai multi martori, ale caror declaratii au fost insa ignorate, nefacandu-se nici o referire la ele in motivare, de asemenea nici la cele privitoare la persoana inculpatului. In motivare nu se face referire deloc la elementele pe care se bazeaza uzul de fals, avocatul sustinand, parerea mea foarte motivat, ca nu sunt intrunite nici latura obiectiva nici latura subiectiva. Toate motivele prezentate au fost respinse si de instanta de apel, inca nu stiu de ce. De asemenea a respins si exceptiile ridicate - referitoare la lipsa din dosar a unui act de sesizare conform codului de procedura penala, si incalcarea dreptului la aparare cu privire la uzul de fals, care a fost adus la cunostinta doar la prezentarea materialului de UP. Exceptiile au fost respinse da catre instanta de fond ca fiind neintemeiate, iar la apel inca nu stiu de ce au fost respinse, desi au fost sustinute motivat. Mentionez ca inca nu am primit motivarea sentintei de la apel.
Imi puteti spune care ar fi sansele de admitere a recursului in casatie, parerea mea ca s-ar putea incadra la pct.9, pct.13, si probabil la pct. 14, dupa ce voi primi motivarea de la apel.
Va multumesc.

Silviu

Re: recurs in casatie

Post by Silviu » 13 Oct 2014, 17:56

Punctele la care faceti referire, respectiv 9, 13 si 14 sunt abrogate.

Art. 438 arata acum asa:

Art. 438: Cazurile în care se poate face recurs în casaţie
(1)Hotărârile sunt supuse casării în următoarele cazuri:
1.în cursul judecăţii nu au fost respectate dispoziţiile privind competenţa după materie sau după calitatea persoanei, atunci când judecata a fost efectuată de o instanţă inferioară celei legal competente;
2.abrogat
3.abrogat
4.abrogat
5.abrogat
6.abrogat
7.inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală;
8.în mod greşit s-a dispus încetarea procesului penal;
9.abrogat
10.abrogat
11.nu s-a constatat graţierea sau în mod greşit s-a constatat că pedeapsa aplicată inculpatului a fost graţiată;
12.s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege;
13.abrogat
14.abrogat
(2)Cazurile prevăzute la alin. (1) pot constitui temei al casării hotărârii doar dacă nu au fost invocate pe calea apelului sau în cursul judecării apelului ori dacă, deşi au fost invocate, au fost respinse sau instanţa a omis să se pronunţe asupra lor.
(3)În cazul în care cererea de recurs în casaţie a fost respinsă, partea sau procurorul care a declarat recursul în casaţie nu mai poate formula o nouă cerere împotriva aceleiaşi hotărâri, indiferent de motivul invocat.

Abrogarea s-a facut prin Legea 255/2013:

266.La articolul 438 alineatul (1), punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"1. în cursul judecăţii nu au fost respectate dispoziţiile privind competenţa după materie sau după calitatea persoanei, atunci când judecata a fost efectuată de o instanţă inferioară celei legal competente;"
267.La articolul 438 alineatul (1), punctele 2-6, 9, 10, 13 şi 14 se abrogă.

Este vorba din art. 102, pct. 266-267 din Legea de mai sus.

iosif27

Re: recurs in casatie

Post by iosif27 » 13 Oct 2014, 19:17

Alte cai de atac extraordinare ar mai fi? Sau CEDO?

Silviu

Re: recurs in casatie

Post by Silviu » 13 Oct 2014, 20:21

Ar mai fi Contestatia in anulare si Revizuirea. Nu cred insa ca va incadrati pe niciunul din cele doua. CEDO, sigur, puteti incerca. Atentie ca s-au schimbat formularele si exista o conditie de forma cu privire la cerere.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests