drept servitute

Discutii privind procedura civila
Post Reply
andreeabia

drept servitute

Post by andreeabia » 19 May 2014, 06:01

Există cele 2 fonduri+ dominant şi aservit.(ca situare a proprietăţilor)
Fondul dominant nu are stabilit încă vreun drept de servitute (prin titlu, convenţie,) dar foloseşte, prin toleranţă, o cale de trecere spre drumul public pe proprietatea fondului aservit.
Întrebarea este: care este acţiunea în instanţă, pusă la îndemâna fondului aservit pentru a obliga celălalt fond să solicite drum de servitute şi stabilirea condiţiilor de exercitare ale acestui drept, ştiut fiind că fondul aservit nu are calitate procesuală activă de a solicita stabilirea unui drept de servitute iar pe de altă parte nu se poate inchide trecerea pur şi simplu a fondului dominant.
Mulţumesc.

Copro

Re: drept servitute

Post by Copro » 13 Feb 2018, 13:55

Am un teren care este inconjurat pe 3 parti de un proprietar X, pe alta parte este marginit de o zona de protectie a metroului. Proprietarul X si-a obtinut un PUD din care reiese ca isi va construi cateva imobile și drumuri de acces. Unul dintre drumuri duce pana la terenul meu. Care este cea mai simpla modalitate legala de a obtine o servitute/cale de acces catre terenul meu folosindu-ma de drumurile proiectate de proprietarul X. Tin sa mentionez ca ma bazez (ca documente ale proprietatii lui X )doar pe planul PUD obtinut de X.
Multumesc

avocatelenaiordan

Re: drept servitute

Post by avocatelenaiordan » 06 Mar 2018, 21:54

Aveti doua posibilitati: fie incercati sa incheiati o conventie cu proprietarul X, fie exercitati o actiune in instanta pentru a obtine drept de servitute.
Daca aceea cale de acces facuta de X pentur terenurile sale este calea cea mai putin costisitoarea si care ar aduce prejudicii minime proprietatii ui X, veti putea obtine drept de servitute pe acel drum!

corinalixandru

Re: drept servitute

Post by corinalixandru » 11 Nov 2018, 15:09

Buna ziua,ma confrunt si eu cu urmatoarea situatie:am dobandit un teren in urma partajului unei mosteniri de 200 de metri patrati ,cu o intrare de 2,05 pe o lungime de aprox 30 de metri si as dori sa cer la vecin un metru ca si drum de servitute pentru a avea acces sa construiesc ceva in spatele acestui coridor unde se regaseste un teren de 140 de metri patrati.Am obtinut cadastru,intabulare si certificat de urbanism cu posibilitatea de construire un P+2.Am inteles ca pentru o autorizatie de constructie este necesar minim 3 metri de intrare.Care ar putea fi calea de a obtine acel metru? Va multumesc frumos!!!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 39 guests