Reverificare de catre autoritatea vamala.

Discutii privind Dreptul Vamal
Post Reply
radoslavrobert

Reverificare de catre autoritatea vamala.

Post by radoslavrobert » 03 Apr 2013, 16:26

Reverificare a fost efectuata la sediul Directiei Juedetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Teleorman si a avut la baza prevederile art. 100 alin1,2 su 3 din Legea nr.86/2006 -Codul vamal al Romaniei, care prevede ca:
(1) Autoritatea vamala are dreptul ca, din oficiu sau la solicitarea declarantului, intr-o perioada de 5 ani de la acordarea liberului de vama, sa modifice declaratia vamala.
(2) In cadrul termenului prevazut la alin.(1), autoritatea vamala verifica orice documente, registre si evidente referitoare la marfurile vamuite sau la operatiunile comerciale ulterioare in legatura cu aceste marfuri. Controlul se poate face la sediul declarantului, al oricarei alte persoane interesate, direct sau indirect, din punct de vedere profesional in operatiunile mentionate sau al oricarei alte persoane care se afla in posesia acestor acte sau detine informatii in legatura cu acestea. De asemenea, poate fi facut si controlul fizic al marfurilor, daca acestea mai exista.
(3) Cand, dupa reverificarea declaratiei sau dupa controlul ulterior, rezulta ca dispozitiile ce reglementeaza regimul vamal respectiv au fost aplicate pe baza unor informatii inexacte sau incomplete, autoritatea vamala ia masuri pentru regularizarea situatiei, tinand seama de noile elemente de care dispune.
Motivul de fapt:SC ... SRL a efectuat in perioada ianuarie -iunie 2006 un numar de 8 operatiuni vamale de import definitiv pentru 11 bucati de autoturisme folostie,dupa cum urmeaza:...
Din verificarea documenteloir depuse la autoritatea vamala cu declaratia vamala I 149/24.01.2006,s-au constatat urmatoare:baza de impozitare a drepturilor vamale datorate a fist calculata in baza O.M.F nr.687/2001 desi valoarea facturata conform facturii externe a autovehiculului in cauza era superioara valorii prevazute de O.M.F nr 687/2001.
Astfel, in rubrica 22 -''MONEDA SI VALOAREA TOTAL FACTURATA'' a fost inscrisa valoarea din factura externa, respectiv 6000 EURO,aceasta valoare transformata in lei se regaseste la rubrica 46 ,, VALOARE STATISTICA,, respectiv 21 874 lei , iar in rubrica 47 -,,CALCULUL IMPOZITARILOR ,,a fost inscrisa valoarea de catalog confrom O.M.F nr.687/2001 (mai mica decat valoarea facturata), respectiv 5 218 EURO traformata in lei 19 023.Avand in vedere prevederile art. 76,77,141 si 148 din Legea 141/1997 privind Codul vamal al Romaniei,coroborate cu Articolul 1 din Acordul privind aplicarea articolului VII al Acordului general pentru tarife si comert (G.A.T.T) s-a procedat la calcularea drepturilor vamale suplimentare cuvenite bugetului de stat consolidat prin rectificarea bazei de impozitare ca fiind valoare de tranzactie (pentru diferenta netaxata de 782 Euro)
Conform art. 148 alin.1 din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al Romaniei,cuantumul drepturilor vamale s-a stabilit pe baza elementelor de taxare din momentul nasterii datoriei vamale,respectiv data inregistrarii declaratiei vamale de import.
La valoarea in vama recalculata dupa valoarea de tranzactie,s-au stabilit diferente suplimentare de plata catre bugetul de stat consolidat reprezentand obligatii fiscale principa;e si accesorii(majorari,dobanzi si penalitati de intarziere).
Conform art. 148 alin.1 din Legea nr.141/1997 privind Codul vamal al Romaniei,cuantumul drepturilor vamale s-a stabilit pe baza elementelor de taxare din momentul nasterii datoriei vamale,respectiv data inregistrarii declaratiei vamale de import.
Precizari:Firmei nu i-au fost comunicate diferentele suplimentare de plata catre bugetul de stat consolidat reprezentand obligatii fiscale principale si accesorii (majorari,dobanzi si penalitati de intarziere (aproximativ 70000 RON)) pana in momentul reverificarii (cu cateva zile inaintea termenului de 5 ani).
Tatal meu subliniaza ca in urma reverificarii nu au fost gasite ''informatii inexate sau incomplete'' pentru a lua masuri pentru regularizarea situatiei.

Taxele au fost stabilite tot de autoritatea vamala la acea data.

As dori sa stiu daca ati mai intalnit astfel de situatii sau daca aveti posibilitati de solutionare ale acestei probleme astfel incat sa va pun in legatura cu parintii mei.

Nu am cunostinte in materie de drept.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 34 guests