Pentru avocatii stagiari - cum va merge fratilor???

Discutii privind profesia de Avocat. Organizare. Fiscalitate.
jus2001

Pentru avocatii stagiari - cum va merge fratilor???

Post by jus2001 » 11 Apr 2005, 19:13

INM-ul detine si aici, pe un site intitulat avocatura.com, prim-planul. Acesta nu este, insa, un lucru rau deoarece candidatii au posibilitatea sa afle cele mai noi informatii, barfe sa discute subiectele care ii macina etc. Dar avocatii vad ca nu poarta nici o discutie serioasa despre ei si meseria lor asa ca iata ca va lansez eu o intrebare. Cum va merge??? Mie mi se pare ca dreptul de a pune concluzii numai la judecatorie ma da mult inapoi. Clientul e interesat sa ii duci un proces pana la capat, deci eventula cu apel si recurs. Voi, cei care sunteti pe contr propriu, cum va descurcati. Cum reusiti sa faceti un banut? Eu din start recunosc ca imi merge tare prost, dar nu o sa ma duc la o firma de consultanta care sa ma plateasca cu 200 E pentru un program de la 9-23. De fapt eu vreau sa fiu litigator, iar nu consultant. Pentru mine avocatura inseamna sa stau la bara si sa pledez si pentru asta ma lupt. Incerc sa invat, sa fur meserie, dar lucrurile nu sunt prea roze. Astept sfaturile voastre despre ceea ce am de facut pentru a reusi si eu sa pescuiesc clienti. Prietenii imi spun sa am rabdare, sa stau prin instanta, dar ce sa fac acolo toata ziua daca nu am treaba?[/i]

mihai_ielciu

Post by mihai_ielciu » 11 Apr 2005, 21:16

sa inteleg din cele de mai sus ca nu ai o colaborare prea stransa cu maestrul, sau e chiar pur formala. Ca daca nu ar fi asha nu ai ai avea probleme cu imposibilitatea de a pune concluzii la Tribunal sau Curte de apel, sau gresesc ?
in cazul asta e chiar nasol !!
probabil lipsa timpului este de vina pentru lipsa discutiilor.
Daca ai intrebat , eu iti voi raspunde cam cum sta treaba pe la mine.
De plans din fericire nu ma pot plange , decat eventual de volumul de munca ( terminam destul de tarziu, uneori pe la 21-22 ) in rest e ok. Perioada de inceput e mai grea pana incepem sa invatam sa ne descurcam si singuri cu unlele lucruri.
Eu sunt in general optimist asha ca voi incerca sa transmit optimismul meu shi altora.
jus2001 trebuie inceput de undeva, din pacate, cine ar sansa incepe de mai sus cine nu , de mai jos. Important e ca se poate ajunge sus shi daca pornesti cu handicap sa zic asha atata doar ca necesita mai multa munca shi mai mult timp. Eu sper sa gasesti puterea sa te lupti cat de mult poti, daca vrei cu adevarat ceva shi esti pregatiti sa faci sacrificiile de rigoare pt. a obtine acle ceva sunt ferm convins ca poti sa obtii.

uite o situatie ciudata, apropo de ce spuneai tu in legatura cu imposibilitatea de a intra la tribunal : a venit un client pt. asistenta juridica in faza de urmarire penala, invinuit de mai multe infractiuni de competenta tribunalului. Am facut contract, delegatie shi am plecat la politie pt. a studia dosarul. Ce imi spune politistul ?!: "avocatzii stagiari nu au dreptul de a reprezenta partile, in fata organelor care cerceteaza infr. de competenta tribunalului". Bine el poate sa spuna ce vrea, dar mi-a trebuit o juma de ora, cu legea 51 in fata sa il conving ca nu e asha.
Daca se mai intalneste careva cu problema asta : art. 22 raportat la art.3 din L51/1995 este foarte clar : nu se pot pune concluzii la tribunal si curte de apel , in schimb se poate acorda asistenta juridica si reprezentare in fata oricaror institutii prev, la art. 3 ( si sunt multe :) )

jus2001

Post by jus2001 » 12 Apr 2005, 07:19

Colaborarea mea cu avocatul indrumator nu este foarte stransa deoarece el are posibilitatea de a-si selecta clientela si de a alege cateva procese babane (tigareta, furtul de petrol de catre politistii din bucurestii noi, cocaina etc) ceea ce pe mine, din nefericire, ma dezavantajeaza. Ma tine dupa el, dar nu este de-ajuns. Voi lupta pana cand voi reusi sa imi fac o clientela si sunt sigur ca soarele va straluci pentru cei mai multi dintre noi deoarece suntem tineri si suntem extrem de penetranti. O sa ii dam la o parte pe cei care abia isi taraie ....., spun numai prostii si au succes. Dar din nefericire lumea are in continuare acea conceptie idioata: e tanar nu stie, e batran e bun.

minodora

Post by minodora » 12 Apr 2005, 07:27

Sau: e femeie.... mai bine se descurca un barbat! :evil:

jus2001

Post by jus2001 » 12 Apr 2005, 10:53

Se poate sa existe si o astfel de conceptie, dar am vazut ca exista destule fete care sunt bagacioase si se descurca.

minodora

Post by minodora » 12 Apr 2005, 13:30

Din pacate asta e mentalitatea unora. Nu zic ca nu te descurci, dar daca esti eliminat din start pe criteriul asta.....

ainsof

Post by ainsof » 23 Apr 2005, 12:34

Jus, eu am incredere in tine si sunt sigur ca o sa reusesti.
Esti inca la inceput asa ca nu poti avea dintr-o data clientela care iti convine.

b_42_jim

Post by b_42_jim » 23 Apr 2005, 13:45

Jus, tu mai ai un impediment: ai un maestru specializat pe penal. Cand un om ajunge sa aiba probleme grave cu autoritatile, va da multi bani sa scape. Dar va pretinde si experienta + profesionalism cu caruta. Ceea ce deocamdata, scuza-mi aprecierea, tu nu ai.

Eu iti recomand (si nu numai tie, tuturor stagiarilor) in primul rand sa te gandesti bine in ce ramura de drept vrei sa te specializezi. Nu poti fi un mare penalist, sa intri cu succes si in proceduri de faliment, ca apoi sa dai fuga la o restituire de case nationalizate. Desigur, specializarea este si o oportunitate. Daca ai prins o indrumare a unui maestru penalist... nu prea vei invata mare lucru despre societati comerciale.

Dupa ce te-ai hotarat, porneste la treaba cu toata viteza. "Fura" cat poti de multe idei si informatie, lanseaza fire, fa-te cunoscut printre prieteni. Sa stii ca un client vine la un avocat si arunca punga de galbeni pe masa dupa o simpla recomandare: "du-te la ala ca e tare in x probleme".

In final trebuie sa ai multa rabdare. Esti stagiar, trebuie sa iei def-ul. Pune-te in locul clientului, tu daca ai avea nevoie de un avocat si ar trebui sa-l platesti, ai da fuga la un stagiar cand e piata plina de definitivi?

Asta este, treci printr-o perioada grea d.p.d.v. profesional, la sfarsitul careia fie te lasi pagubas, fie zici "stai sa iau def-ul si va arat eu voua!"

Succes!

krisstina

Post by krisstina » 23 Apr 2005, 13:58

Si daca ar fi definitiv si ar avea un cabinet in centru, ar intra cineva fara recomandare?

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 23 Apr 2005, 15:07

Si eu am inceput cu un maestru penalist,foarte bun de altfel,avea si rabdare sa-mi explice(iar eu intrebam la greu);cu timpul se baza pe studiul meu de dosare,l-am si substituit in cauze importante.Am ajuns sa stapanesc bine penalul,ferindu-ma in timpul acesta sa iau civile-altele decat divorturi,partaje,pretentii,cu gandul ca n-are cine sa ma ajute,sa ma indrume...
Dupa incetarea colaborarii de 4-5 ani,m-am trezit ca nu prea am clienti sau ca refuz din ei,pe considerentul ca nu ma pricep la pamanturi,la schite,la comerciale,finante.M-am ambitionat si am luat si cauze cu pamanturi;de comercial ma feresc in continuare - ca oricum nu poti fi bun la toate.Trebuie citit mult,intr-adevar,dar cand incepi sa castigi cauze ai satisfactii morale si eventual materiale,dar cel mai important e ca oamenii te recomanda mai departe.Asa se formeaza clientela.In timp....

sofia

Post by sofia » 23 Apr 2005, 20:42

Nu stiu de ce nu suntem toti corecti asa cum este Jus2001.
Nu cred ca Mihai si b_42_jim sunt asaltati de clientela si nu mai stiu cum sa faca fata solicitarilor.
Jus2001 voia o parere sincera si nu mi se pare ca voi ati fost sinceri.

b_42_jim

Post by b_42_jim » 03 May 2005, 23:03

Sofia wrote:Nu stiu de ce nu suntem toti corecti asa cum este Jus2001.
Nu cred ca Mihai si b_42_jim sunt asaltati de clientela si nu mai stiu cum sa faca fata solicitarilor.
Jus2001 voia o parere sincera si nu mi se pare ca voi ati fost sinceri.
Mai Sofia, tu incerci sa ne racai caracterul cu unghia asa cum freci un loz sa vezi daca e castigator. Pai ce motiv am avea sa nu fim sinceri? Primim premii de la organizatorii forumului pentru cine are mai multe litere in mesaj? Sau imi foloseste la ceva sa ma laud unor necunoscuti pentru care si eu sunt la fel de necunoscut ca eschimosul pentru beduini.

Ca sa raman delicat si literar in exprimare, dar pentru a nu intra in polemici paralele discutiei, iti raspund acuzei tale de ipocrizie ca intr-adevar, nu ma asalteaza clientii. Ma asalteaza un singur client, un afacerist cu o avere zdravana investita in multe combinatii si firme. Si cand ai o asemenea piesa in repertoriu, tot ce-ti doresti e sa ajungi acasa si sa te bucuri de familie. La 28 de ani am o sotie si o fetita de 6 luni minunate, iar idealul meu in viata e sa fiu fericit, intelegand fericirea posibila numai alaturi de familie. Cat castig acum imi permite "luxul" de a fi devreme acasa, de a-mi intretine fetele si a-i permite sotiei sa fie permanent acasa cu copilul, astfel incat nici nu mi-as dori o usa rupta de clienti nabadaiosi. Vei vedea si tu, ca si multi altii ca in viata cel mai de pret capital este timpul, cat de folositor cheltuiesti aceasta valoare iti va da gradul de fericire pe care toti dorim sa-l atingem.

Iti doresc sa descoperi cum sa fii fericita si sa atingi fericirea!

Adi S.

piorel

Post by piorel » 04 May 2005, 11:42

Propun sa recapitulam!

A fost o gluma.

Bun, apropos de speciazlizare intr-o ramura de drept, precizez ca maestrul cu care lucrez are cazuri pe civil (actiuni in anulare, obligatii de a face), penal (plangeri prealabile), fiscal (anulare de datorii bugatare), comercial (somatii de plata, concilieri).

Ne ocupam pana si de inregistrari de marca, constituiri de societati, notificari, CEDO, etc.

E mult, mult de munca. E mult stres.
Poate ca mi-ar placea sa ma specializez pe ceva, dar nu am cum. ;) Si intr-un fel, poate e mai bine asa. Plus ca trebuie sa stiu toate dosarele pe care le avem pe rol, pentru ca uneori ma duc eu, alteori merge el.

Distractie, da...

Hai cu sanatate.

A... era sa uit... ghiciti cine umbla dupa semnaturile clientilor pe contracte sau delegatii, dupa facturi etc (cu mijloacele de transport in comun... sau in particular = taxi, care ma rupe, si nu se deconteaza intotdeauna)? :D

scribul

Post by scribul » 04 May 2005, 14:27

Spusele lui b-42-jim imi cad pana si mie bine. + imi par a fi foarte corecte.

Fiind pus intr-o situatie asemanatoare cu jus2001, am ales o alta cale: consilier la o singura firma -cei drept f. mare- pana reusesc sa depasesc handicapuri legate de reputatie, varsta, etc.

insa cel mai mare handicap nu am reusit , inca sa-l depasesc: nu sunt asa de bine pregatit precum mi-ar placea, asa ca mai trebuie sa tin capul la cutie o vreme.

Din ceea ce-am observat pot spune ca tinerii avocati, cu atat mai mult stagiari, nu prea au ce cauta in penal -mai ales cele cu greutate, deci banoase- acolo e domeniul fostilor procurori, judecatori, etc (adica tot caimacul e la ei, "oficiile" si alte asemenea "5 sute de mii cauza" fiind domeniul stagiarilor).

Jus2001 si voua celorlalti avocati stagiari nu pot decat sa va transmit admiratia legata de curajul pe care trebuie ca-l aveti din moment ce activati intr-un domeniu atat de dur (nemilos).

Dupa mine, cheia reusitei in acest domeniu este imaginea publica, premisa obligatorie fiind capacitatea profesionala, iar calea de urmat: munca. -nu e un slogan facil, usor comunist ---e ceea ce eu gandesc absolut sincer (am vazut avocati tineri cu un IQ destul de scazut dar plini de succese profesionale datorate faptului ca stapanesc cele trei elemente anterioare)

Atat timp cat la capitolul capacitate profesionbala si munca nu sunt necazuri, problema e una de imagine.

Aici totul e important: vestimentantie, frizura, masina, fel de a vorbi, putere de persuasiune, etc. Insa mai important decat toate cele anterior aratate este "cine te vede!", adica "cine te cunoaste si stie ca esti avocat"

De aici necesitatea unei specializari, pe cat posibil, pentru a putea fi prezent in acele medii care au nevoie exact de ceea ce poti oferii.

Adica: daca esti cunoscut si apreciat de persoane import. din sindicate, atunci cu ei trebuie sa bei cateva seri pe luna, pentru ca ei iti vor trimite clienti cu probleme de dreptul muncii -ramura pe care tu esti as (de exemplu).

La fel, daca ai prieteni tineri de bani gata, n-ar fi o idee rea sa te specializezi pe contraventii si sa stii pe de rost codul rutier, nu de alta dar mai mult ca sigur vor fi accidente de circulatie, masini distruse, asiguratori neseriosi, etc. (de exemplu).

Realizez ca, ce spun eu seamana a prostitutie, insa in avocatura trebuie sa fii mai viclean decat o prostituata (daca reusesti sa-ti convingi clientul sa plateasca un onorariu mare, in urma unui succes, propriul sau ego il va face sa te recomande si altora -"avocat bun, onorariu destul de mare, dar merita,..eu totdeauna fac afaceri bune"), mai bine imbracat decat un gigolo si mai informat decat un ziarist.

Cauta deci "nisa ta de piata" si insista acolo...

...ne vedem in cativa ani la pescuit subacvatic in Mediterana :)

viorex

Post by viorex » 05 May 2005, 17:59

nu trebuie sa renunti! in aceeasi situatie sunt si eu. ma lupt cu oficii, cand le prind ptr ca sa baga si definitivii. In provincie e mai greu, lumea nu are bani. daca le ceri 3 milioane ptr divort omul dispare. incerc sa-mi gasesc o colaborare cu o firma. pot incheia cu o firma un contract de consultanta ( nu asistenta in fata instantei) direct sau tot prin cabinet?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 32 guests