Spuneþi-mi o pãrere

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
constable

Spuneþi-mi o pãrere

Post by constable » 26 Mar 2005, 16:54

In ce masura o procura are efect daca cel reprezentat prin acest mandat a decedat ?
Speta :

AB actioneaza in judecata pe MN. Reclamantul AB este reprezentat prin procura de Y. AB moare iar judecatorul, luand act de aceasta stare de fapt, continua procesul cu Y ca reprezentant al reclamantului, fara sa introduca mostenitorii in cauza.

Ce spuneti ? Speta este reala.

norocel

Post by norocel » 26 Mar 2005, 16:58

Mortul nu are CAPACITATE procesuala deci nu poate fi parte in proces nici direct nici prin mandatar.

constable

Post by constable » 26 Mar 2005, 17:29

Norocel nu m-ai inteles. Si atunci judecatorul cum continua procesul cu o persoana ce reprezinta interesele reclamantului decedat in baza unui mandat ? Eu voiam sa stiu acea procura ce reprezenta vointa reclamantului in viata mai are vreun efect ? Fiindca daca nu, atunci pozitia judecatorului nu este cea corecta. Nu era normal sa cheme mostenitorii ?

norocel

Post by norocel » 26 Mar 2005, 17:54

Cine ti-a spus ca se continua procesul?
Se suspenda pana la intrarea in cauza a mostenitorilor sau instanta numeste un curator (in cazuri urgente).

mary2004

Post by mary2004 » 27 Mar 2005, 15:16

Procura nu-si inceteaza efectele la moartea reprezentatului ci trebuie retrasa de catre mostenit. introdusi in cauza.

norocel

Post by norocel » 27 Mar 2005, 15:19

Constable spunea ca instanta desi stie ca a decedat reclamantul, continua procesul.

mary2004

Post by mary2004 » 27 Mar 2005, 15:28

Eu voiam sa stiu acea procura ce reprezenta vointa reclamantului in viata mai are vreun efect ?
Tot Constable se intreba. :)

mary2004

Post by mary2004 » 27 Mar 2005, 16:28

De ce nu s-ar continua procesul cu reprezentantul care se presupune ca actioneaza in continuare pentru mostenitori?Binenteles ca ostenitorii trebuiesc citati si introdusi in proces acestia putand retrage procura.
Doar in situatia in care decedatul nu ar fi avut reprezentant judecata sa trebuiasca a fi suspendata pana la introducerea in cauza a mostenitorilor sau sa fie numit un curator.

minodora

Post by minodora » 28 Mar 2005, 09:04

Ma uit in art. 71 Cpc care spune ca "mandatul nu inceteaza prin moartea celui care l-a dat [...] dainuieste pana la retragerea lui de catre mostenitori....."

Desi, ma gandeam ca mai normal era sa se suspende judecata pana la introducerea in cauza a mostenitorilor....

constable

Post by constable » 30 Mar 2005, 19:29

Credeti ca se poate ajunge la o solutie fara sa fie introdusi in cauza mostenitorii ? Arat ca in speta care ma intereseaza se continua procesul (este al 3-lea termen dupa moartea reclamantului) cu interesele decedatului reprezentate de o alta persoana in baza mandatului .

dinubocos

Post by dinubocos » 30 Mar 2005, 20:02

Daca obiectul cererii nu are un caracter personal procesul poate merge inainte pana la solutia finala!

elis

Post by elis » 01 Apr 2005, 08:32

constable wrote:Credeti ca se poate ajunge la o solutie fara sa fie introdusi in cauza mostenitorii ? Arat ca in speta care ma intereseaza se continua procesul (este al 3-lea termen dupa moartea reclamantului) cu interesele decedatului reprezentate de o alta persoana in baza mandatului .
ART. 243-Cod pr.civ.
(1) Judecata pricinilor se suspenda de drept:
1. prin moartea uneia din parti, afara de cazul cind partea interesata cere termen pentru introducerea in judecata a mostenitorilor;

mariuca

Post by mariuca » 01 Apr 2005, 10:28

mda.... de regula mandatul inceteaza prin moartea mandatarului sau mandantului (art 1552 pct. 3 C. Civ), insa dispozitiile referitoare la incetarea mandatului prin deces nu sunt imperative, partile putand stipula in contract o clauza derogatorie stabilind conditii in care executarea contractului continua si dupa moarte, par example - se poate conveni continuarea mandatului avand un obiect determinat, in masura in care nu se contravine regulilor imperative, de exemplu cele referitoare la rezerva succesorala. mostenitorii au insa dreptul de a revoca mandatul asa cum pot hotara si continuarea acestuia.

norocel

Post by norocel » 01 Apr 2005, 12:37

Daca mandantul era decedat la data introducerii cererii de chemare in judecata de catre mandatar, credeti ca este valabila cererea de chemare in judecata sau este nula?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 01 Apr 2005, 15:05

fara a face nenumarate discutii inutile eu cred ca este evident ca trebuie introdusi in cauza mostenitorii pentru a judeca vii cu vii si nu cu morti desi unii sunt in postul pastelui si ca buni crestini ce suntem toti asteptam "invierea mortilor si viata veacului ce va veni"
Daca nu se introduc in cauza mostenitorii se va obtine o solutie prin care i mortul va castiga procesul, lucru teribil de interesant.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests