IPOTECA IN SISTEMUL NOULUI COD CIVIL

Discutii privind alte teme decat cele pentru care exista un forum
Post Reply
C_A_Coltuc

IPOTECA IN SISTEMUL NOULUI COD CIVIL

Post by C_A_Coltuc » 26 Jan 2012, 18:44

Reglementarile Noului Cod Civil aduc schimbari semnificative in materia ipotecii. A fost reglementata ipoteca mobiliara care, potrivit art. 171 din Legea de aplicare a Codului civil, reprezinta orice garantie reala mobiliara care nu necesita deposedarea debitorului de bunul afectat garantiei, indiferent de momentul si temeiul juridic al constituirii sale. Astfel, notiunea de gaj are in prezent semnificatia de garantie reala care presupune remiterea materiala catre creditor a bunului mobil ce face obiectul garantiei sau a titlului de valoare.
Noul Cod Civil, in art. 2350 alin 2 si art 2357, prevede posibilitatea constituirii ipotecii si asupra unei universalitati de bunuri. In cazul ipotecii conventionale, ipoteca asupra universalitatii de bunuri mobile sau imobile, prezente sau viitoare, este permisa numai in cazul bunurilor afectate activitatii unei intreprinderi (Art. 2368 NCC). Cu toate acestea, ipoteca constituita asupra unei universalitati de bunuri imobile nu greveaza respectivele bunuri decat din momentul inscrierii ipotecii in cartea funciara cu privire la fiecare dintre imobile. Inscrierea ipotecii imobiliare in cartea funciara are, in reglementarea data de Noul cod civil, caracter constitutiv de proprietate.
Modificari intervin si cu privire la posibilitatea cesiunii ipotecii sau a rangului acesteia separat de creanta garantata, dar sub conditia ca suma pentru care este constituita ipoteca sa fie determinata in actul prin care s-a constituit ipoteca.
De asemenea, in noua reglementare, nu-si mai gasesc aplicarea clauzele care prevad ca actele de dispozitie a bunului ipotecat sunt interzise, noul cod civil, in art. 2376 si 2384, prevazand expres ca actele de dispozitie asupra bunului ipotecat sunt valabile chiar daca dobanditorul cunoaste stipulatia din contractul de ipoteca ce interzice transferul. Clauzele prin care debitorul este obligat la plata anticipata si imediata la cerere a obligatiei garantate sau plata vreunei alte obligatii, prin faptul constituirii unei alte garantii asupra aceluiasi bun se considera nescrise.
O alta inovatie a Noului cod civil o constituie si institutia perfectarii ipotecii, aplicabila ipotecii mobiliare. Pentru ca o ipoteca sa fie perfecta, art. 2409 Cod civil prevede ca aceasta trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
• contractul de ipoteca a fost incheiat in mod valabil
• obligatia garantata a luat nastere
• constituitorul ipotecii a dobandit drepturi asupra bunurilor mobile ipotecate
• formalitatile cerute de lege pentru publicitatea ipotecii au fost indeplinite.
Si in materia ipotecii asupra conturilor s-au instituit anumite prevederi legate de publicitatea acesteia, introducandu-se forma alternativa de control asupra conturilor. In caz de concurs intre un creditor ce are controlul unui cont si un creditor care nu detine acest control, va avea preferinta cel care are controlul contului.
Cazurile in care un creditor ipotecar dobandeste control asupra contului bancar sunt urmatoarele:
• cand creditorul este chiar banca de cont
• cand, in baza conventiei dintre constituitor, banca de cont si creditorul ipotecar, acesta din urma poate dispune de sumele aflate in cont
• cand creditorul ipotecar devine titularul contului.

Noul Cod Civil instituie unele ipoteci imobiliare legale, prin care se reiau privilegiile asupra imobilelor instituite de Codul Civil 1864. Art. 2386 prevede ca aceste ipoteci legale sunt constituite in beneficiul anumitor persoane precum: vanzatorul unui imobil, pentru restul de pret; promitentul achizitor, pentru avansul de pret, daca promisiunea de a vinde nu este executata; cel care a imprumutat o suma de bani pentru dobandirea unui imobil, asupra imobilului astfel dobandit, pentru restituirea imprumutului, etc.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest