asigurarea salariatilor

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
valentin

asigurarea salariatilor

Post by valentin » 21 Jun 2003, 12:10

Art. 175 din noul Cod al Muncii prevede faptul ca angajatorul are obligatia de-a-si asigura toti salariatii pentru risc de accidente de munca si boli profesionale, "in conditiile legii".
Actul normativ aplicabil in aceasta materie este Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, care, in cadrul art. 3 litera "a" prevede faptul ca "asigurarea este obligatorie pentru toti cei ce utilizeaza forta de munca angajata cu contract individual de munca", iar art. 8 prevede ca Fondul National de Asigurare pentru Accidente de Munca si Boli Profesionale are calitatea de asigurator, si isi exercita atributiile prin fondurile teritoriale de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau prin asociatiile de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
In cadrul capitolului VII din aceeasi Lege este reglementata constituirea si organizarea acestui Fond National.
Printr-o norma metodologica (din luna decembrie 2002) Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale stabileste "constituirea in anul 2003 a Fondului initial pentru functionarea sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale".
Intrebarea mea este foarte, foarte simpla...

exista in momentul de fata aceasta organizatie, in forma si conditiile stabilite de lege sau plata se face pur si simplu ca pana acum in conturile asigurarilor sociale de stat?

Zoe

Fondul

Post by Zoe » 23 Jun 2003, 17:45

Conform dispozitiilor Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale ( art.140), angajatorii care utilizeaza forta de munca angajata in baza unui contract individual de munca vor varsa o cota fixa de 0,5% din fondul de salarii pentru finantarea organizarii activitatii fondului national si constituirea fondului initial.
In materie exista si dispozitiile OUG 147/2002 care, in cadrul art. 14 aliniatul 1
"reaminteste" ca, de la 1 ianuarie 2003 se datoreaza acesta contributie de 0,5% de catre angajatori pentru persoanele care sunt asigurate in sistemul public de pensii conform Legii 19/2000. Astfel, cota de 0,5% din salariul brut realizat se va adauga la cotele de contributie de asigurari sociale datorate de angajator iar contributia aferenta noii cote se vireaza la bugetul asigurarilor sociale de stat.
De altfel, puteti verifica si dispozitiile normei metodologice pe care ati mentionat-o (articolul 2 litera "a")
In privinta art. 175 din Codul Muncii exista un proiect de lege care vizeaza asigurarea cadrului legal prin care angajatorul sa poate incheia contracte individuale deductibile pentru fiecare angajat, dar, asa cum am precizat, este numai un proiect.
Nu, inca nu exista aceasta "organizatie" (institutie publica cu personalitate juridica, dupa cum o caracterizeaza actele normative).Termenul limita de constituire este prevazut in art. 137 aliniatul 2 din Legea 346/2002: "in termen de 12 luni de la data de 1 ianuarie 2003".
Si, ca o ironie, (carul inaintea boilor) veti observa ca, asa cum am precizat mai sus, destinatia sumelor care trebuie varsate de la 1 ianuarie 2003 este aceea de a finanta "organizarea activitatii fondului".
No comment.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests