Moşteniri
Re: Moşteniri
tatal si sotul supravietuitor. Daca nu exista descendenti. Sa inteleg ca exista testament in favoarea sotului supravietuitor. Nu uitati ca in cuprinsul testamentului este mentionata lipsa ascendentilor si descendentilor. Deci, este o declaratie falsa. Testamentul poate fi atacat in instanta di declarat nul. Astfel, tatal culege 25% din masa succesorala.
Daca gresesc, sa ma corecteze cineva.
Daca gresesc, sa ma corecteze cineva.
Dar mătuşile de ce nu moştenesc, ele nu au fost exheredate. A fost exheredat doar tatăl defunctului.
NU am înţeles nimic din ce ai spus "stoica silvia". Cred că nici tu nu ştii ce ai vrut să spui. Ai scris ca să te afli în treabă. Dacă nu ştii nu mai răspunde.
mda...asta face parte din categoria:"nici o intentie/fapta buna, nu ramane nepedespsita"acmara wrote:NU am înţeles nimic din ce ai spus "stoica silvia". Cred că nici tu nu ştii ce ai vrut să spui. Ai scris ca să te afli în treabă. Dacă nu ştii nu mai răspunde.

Nu te supăra Angel dar când dai un răspuns trebuie să fie mai clar şi să se rezume la datele speţei nu să adauge date care nu au nici-o legătură cu ceea ce am întrebat.
angel wrote:NU am înţeles nimic din ce ai spus "stoica silvia". Cred că nici tu nu ştii ce ai vrut să spui. Ai scris ca să te afli în treabă. Dacă nu ştii nu mai răspunde.

"NU am înţeles nimic din ce ai spus "stoica silvia". Cred că nici tu nu ştii ce ai vrut să spui. Ai scris ca să te afli în treabă. Dacă nu ştii nu mai răspunde."
In primul rand buna seara. Tine de educatie, acmara. Oricum, observ ca tu si bunul simt sunteti doua paralele. Ti-am raspuns asa cum ai intrebat...
Si fii sigur ca nu am timp pentru a scrie ca sa ma aflu in treaba. In ceea ce priveste raspunsul am spus: daca gresesc sa ma corecteze cineva. Dar vad ca nimeni nu ti-a dat nici macar un raspuns. Asa ca voi incerca sa te lamuresc:tatal si sotul supravietuitor sunt mostenitori rezervatari.Exheredarea are efecte cel mult in limitele cotitatii disponibile. Astfel tatal va culege 2/8 din mostenire, sotul supravietuitor 3/8, iar matusile fiecare cate 1/8.
O seara buna.
PS. Ca lectura, iti recomand: BONTON. Deoarece observ ca cea a ignorantei o stapanesti foarte bine.
In primul rand buna seara. Tine de educatie, acmara. Oricum, observ ca tu si bunul simt sunteti doua paralele. Ti-am raspuns asa cum ai intrebat...
Si fii sigur ca nu am timp pentru a scrie ca sa ma aflu in treaba. In ceea ce priveste raspunsul am spus: daca gresesc sa ma corecteze cineva. Dar vad ca nimeni nu ti-a dat nici macar un raspuns. Asa ca voi incerca sa te lamuresc:tatal si sotul supravietuitor sunt mostenitori rezervatari.Exheredarea are efecte cel mult in limitele cotitatii disponibile. Astfel tatal va culege 2/8 din mostenire, sotul supravietuitor 3/8, iar matusile fiecare cate 1/8.
O seara buna.
PS. Ca lectura, iti recomand: BONTON. Deoarece observ ca cea a ignorantei o stapanesti foarte bine.
vichi_90 wrote:angel wrote:NU am înţeles nimic din ce ai spus "stoica silvia". Cred că nici tu nu ştii ce ai vrut să spui. Ai scris ca să te afli în treabă. Dacă nu ştii nu mai răspunde.

nu eu am scris asta, ci doar am citat...
ce vrea sa insemne vichi?!multumesc pt carte,insa am tot "prostul"obicei sa-mi cumpar tot ce apare nou in materie juridica si nu numai...
stoica silvia wrote:"NU am înţeles nimic din ce ai spus "stoica silvia". Cred că nici tu nu ştii ce ai vrut să spui. Ai scris ca să te afli în treabă. Dacă nu ştii nu mai răspunde."
O seara buna.
Îmi pare rău că te-am supărat dar puteai răspunde aşa de la început. NU toţi cei care folosesc acest forum au cunoştinţe juridice şi de aceea trebuie dat un răspuns cât mai clar.
Şi mai am o întrebare: cine ia şi restul de 2/8 din moştenire cât a mai rămas după calculele tale?
Buna ziua
Raspuns pentru acmara: scuze acceptate
Nu raman 2/8. Asa cum ti-am spus: tatal 2/8, sotul supravietuitor 3/8, fiecare matusa cate 1/8. Deci, daca sunt 3 matusi asa cum ai prezentat situatia, ele culeg impreuna 3/8.
Astfel: 2/8+3/8+3/8=8/8 ceea ce este un intreg.
Succes si o zi buna tuturor.
Raspuns pentru acmara: scuze acceptate

Nu raman 2/8. Asa cum ti-am spus: tatal 2/8, sotul supravietuitor 3/8, fiecare matusa cate 1/8. Deci, daca sunt 3 matusi asa cum ai prezentat situatia, ele culeg impreuna 3/8.
Îţi mulţumesc pentru răspuns şi încă odată SCUZE.stoica silvia wrote:Buna ziua
Raspuns pentru acmara: scuze acceptate![]()
Dar tot mai am o nelămurire: în tratatul lui Deak mai există o variantă în care spune că se va stabili cota cuvenită soţului supravieţuitor în raport cu moştenitorii din clasa mai apropiată cu care concurează (în speţă ascendeţi privilegiaţi):
Soţ supravieţuitor 1/2, tatăl 3/8, iar mătusile 1/8.
Care variantă se aplică?
Acmara, chiar aplicand varianta cotei sotului in concurs cu ascendentul privilegiat dezmostenit nu ai fact bine calculul.
Tatal vine la mostenire doar cu rezerva sa de 1/4.
Prin urmare, in varianta I, cotele vor fi
sotul 1/2
tatal 1/4
matusi = 1-1/2-1/4= 4/4-2/4-1/4= (4-2-1)/4=1/4, trei fiind, 1/(4*3), fiecare va lua 1/12.
sotul 1/2
tatal 1/4
matusi = 1-1/2-1/4= 4/4-2/4-1/4= (4-2-1)/4=1/4, trei fiind, 1/(4*3), fiecare va lua 1/12.
În tratat scrie că se calculeazărazman wrote:Acmara, chiar aplicand varianta cotei sotului in concurs cu ascendentul privilegiat dezmostenit nu ai fact bine calculul.
sotul 1/2
tatal 1/4
- întâi rezerva soţului supravieţuitor în concurs cu ascendentul privilegiat, adică 1/4,
- apoi se calulează rezerva tatălui 1/2×3/4=3/8
- 1/2+3/8=7/8 (1/2 fiind cota legală a soţului supravieţuitor)
- 8/8-7/8=1/8 cota mătuşilor, fiecare luând câte 1/24
Da, iar ne invartim in jurul cozii...dar de data aceasta coada e masa asupra careia se aplica rezerva. Am vazut si varianta cu aplicarea rezervei sotului asupra masei succ., iar apoi, pt diferenta sa se aplice rezerva celorlalti rezervatari. Dupa mine, incorect. Rezerva dupa toata doctrina si jurispr. este partea de mostenire indisponibilizata de lege....partea de mostenire...deci nu parte din parte..care rezulta dupa ce scadem pe a unuia sau a altuia...deci partea se cuvine din intreg nu din diferenta dintre intreg scazand rezerva unuia sau altuia dintre rezervatari....si apoi la diferenta sa se aplice rezerva aluilalt...la rezerva nu exista clase de rezervatari care sa elimine din masa succesorala, si, prin urmare rezerva clasei urmatoare sa se aplice la diferenta rezultata.
Acuma sigur ca exista teorii, cum ca legiuitorul ar fi dorit sa protejeze sotul, sau pe ascendenti, sau pe descendenti,..... ca prin introducerea legii speciale din 1944 ar fi vrut... sau unii zic ca nu ar fi vrut... si etc,..... si dilema se va mai pastra, caci NCC va dispune numai pt viitor, normal.
Acuma sigur ca exista teorii, cum ca legiuitorul ar fi dorit sa protejeze sotul, sau pe ascendenti, sau pe descendenti,..... ca prin introducerea legii speciale din 1944 ar fi vrut... sau unii zic ca nu ar fi vrut... si etc,..... si dilema se va mai pastra, caci NCC va dispune numai pt viitor, normal.