Asociaţia Profesională a Experţilor Judiciari - CAB

Discutii privind profesia de Avocat. Organizare. Fiscalitate.
Post Reply
legalmgm

Asociaţia Profesională a Experţilor Judiciari - CAB

Post by legalmgm » 24 May 2010, 04:46

Domnilor,

Am deosebita plăcere să vă transmit un salut cordial.

Cu aceasta ocazie va informez ca a fost infiintata organizatia non-profit, ne-guvernamentala
„Asociaţia Profesională a Experţilor Judiciari de pe lângă Curtea de Apel Bucuresti” (APEJ-CAB)
Asociatia este o Organizatie Non-Guvernamentală (ONG), fără scop patrimonial, cu caracter apolitic, persoană juridică româna, subiect de drept privat, ce îşi propune sa fie recunoscută ca având un caracter de utilitate publică.
APEJ-CAB este destinată promovării şi protejării intereselor profesionale comune ale membrilor ei, persoane fizice care formează un corp de specialişti in domeniul expertizei judiciare si extra-judiciare.

Cu speranţa unei bune colaborări in viitor,
Al Dvs. sincer,
Presedinte fondator,
Eugen P. MARCOV

vulpacris

Re: Asociaţia Profesională a Experţilor Judiciari - CAB

Post by vulpacris » 25 May 2010, 10:51

:aplauze: Felicitari domnule Presedinte fondator, Eugen P. MARCOV

Dar, personal, am o nelamurire. :roll:

In temeiul Legii privind organizarea şi exercitarea profesiei de geodez nr. 16/2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 43 din 19 ianuarie 2007, a fost infiintat Ordinul Geodezilor din Romania, care a emis acte juridice si Ordine, pana la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a Legii nr. 16/2007 de catre Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 1150/06.11.2008.

Pentru a proceda astfel Curtea Constituţională a avut în vedere aspectele procedurale de adoptare a acestei legi:

"Potrivit Constituţiei, legile organice pot fi adoptate numai în domeniile expres prevăzute de art. 73 alin. (3), iar organizarea şi exercitarea profesiei de geodez, reglementată de Legea nr. 16/2007, nu se regăseşte printre acestea şi nici, conform lit. t) a aceluiaşi alineat, printre ’’celelalte domenii’’".

Si acum va expun si umila mea nedumerire, care cred eu ca este intemeiata, vis-a-vis de decizia Curtii Constitutionale, de pasivitatea colegilor dvs., de infiintarea de catre dvs. a unei "Asociatia este o Organizatie Non-Guvernamentală (ONG), fără scop patrimonial, cu caracter apolitic, persoană juridică româna, subiect de drept privat, ce îşi propune sa fie recunoscută ca având un caracter de utilitate publică.", probabil cu scopul de a ocoli considerentele Curtii Constitutionale, si de a reusi sa va formati o asociatie profesionala, stiut fiind ca statutul expertilor tehnici judiciari este incert, existand o legislatie cu mari lacune, si contradictorie, motiv pentru care, si cred ca nu gresesc absolut deloc, sunteti bataia de joc a instantelor judecatoresti, care stabilesc niste onorarii mizerabile in contradictie cu volumul de munca cerut si de statutul de PFA pe care il aveti, si care este echivalent cu cel al executorilor judecatoresti sau al avocatilor.

Ceea ce nu inteleg eu este de ce avocatul Ordinului Geodezilor nu s-a folosit in combaterea exceptiei, si nici dvs. nu va folositi, de prevederea din LEGEA ORGANICA SPECIALA ADOPTATA DE CATRE PARLAMENT, si care prevede in mod expres CONSTITUIREA UNEI UNIUNI PROFESIONALE a expertilor tehnici in specialitatea cadastru, topografie, geodezie, respectiv, art. 63 alin. (2) din Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi a publicităţii imobiliare:

"Persoanele autorizate privind desfăşurarea activităţii de realizare şi de verificare a lucrărilor de specialitate din domeniul cadastrului, geodeziei şi cartografiei de către persoanele fizice şi juridice autorizate pe teritoriul României, vor proceda, în baza legii speciale, la constituirea unei uniuni profesionale" !?!?!?! :roll:

Or, acesta Uniune a Expertilor tehnici din domeniul cadastrului, geodeziei şi cartografiei fiind infiintata in temeiul acestui articol din legea organica speciala, Legea nr. 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare, ar avea acelasi statut juridic ca si cel pe care il are Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti si al profesiei de executor judecatoresc, care este infiintata in temeiul art. 28 alin. (1) din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, si astfel nu ar mai fi necesar sa va propuneti “sa fie recunoscută ca având un caracter de utilitate publică”.

Legiuitorul a prevazut prin textul de lege infiintarea acestei Uniuni dar, nu a considerat ca este necesar sa legifereze, la fel ca si in cazul executorilor judecatoresti, modul de organizare si de functionare a acesteia.

Curtea Constitutionala a decis in mod definitiv si irevocabil, general obligatoriu, faptul ca “organizarea şi exercitarea profesiei de geodez, [...] nu se regăseşte printre” legile organice prevăzute de art. 73 alin. (3) din Constitutia Romaniei, decizie care a intrat in autoritate de lucru judecat.

Potrivit principiului ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus - unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem – avand in vedere faptul ca prin Legea nr. 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare, legiuitorul desi a dispus infiintarea acestei Uniuni nu a stabilit prin nici o norma juridica modul de organizare si functionare a acestei Uniuni, iar Curtea Constitutionala s-a pronuntat deja asupra acestor aspecte, rezulta ca dupa constituirea unei asemenea Uniuni in temeiul art. 63 alin. (2) din Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi a publicităţii imobiliare, aceasta persoana juridica isi poate adopta propriul statut al membrilor sai, si propriul regulament de functionare.

Iar, fiind infiintata in temeiul unei legi organice speciale, si nefiind distins prin lege care sunt limitele competentelor acestei Uniuni, atunci considerentele Deciziei 1150/06.11.2008 a Curtii Constitutionale nu pot fi interpretate altfel, decat ca aceasta Uniune prin organele sale de conducere, alese in mod democratic, are competente nelimitate cu privire la “organizarea şi exercitarea profesiei de geodez” asa cum a fost definita acesta profesie, “geodezul este un specialist in efectuarea lucrarilor de geodezie, topografie, fotogrametrie, teledetectie, cadastru, cartografie si sisteme informationale geografice, potrivit reglementarilor legale in materie”.


:cafea:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 23 guests