masura blocarii rotilor cai de atac

Discutii privind Contenciosul Administrativ
Post Reply
roxana81

masura blocarii rotilor cai de atac

Post by roxana81 » 15 Jan 2010, 11:14

Speta:
Autoturism parcat pe trotuar. Politia Comunitara intocmeste proces-verbal de blocare a rotilor, nu aplica amenda contraventionala pentru fapta constatata potrivit HCL
Se ataca procesul-verbal la Judecatorie insa instanta isi declina competenta in favoarea Tribunalului. Am formulat recurs.
Ce natura juridica are aceasta masura de blocare a rotilor? Nu este cumva o sanctiune contraventionala complementara?
Procedura care trebuia urmata este cea a contenciosului administrativ cu indeplinirea procedurii prealabile? nu m-am adresat organului administrativ
Precizez ca procesul-verbal de blocare a rotilor nu cuprinde mentiunile prevazute de art. 16 din OG nr. 2/2001. Este un tipizat ciudat. si alt proces-verbal nu s-a incheiat.

M-ar ajuta mult daca mi-ati putea indica o practica in materie.
Am gasit o sentinta pronuntata de Judecatoria Constanta, insa cred ca in speta aceea s-a aplicat si sanctiunea principala contraventionala.
va multumesc

vulpacris

Re: masura blocarii rotilor cai de atac

Post by vulpacris » 15 Jan 2010, 18:47

Nu mai reluam.

Aici gasesti si trimiteri spre alte spete: ridicare masina din loc de parcare interzis :cafea:

roxana81

Re: masura blocarii rotilor cai de atac

Post by roxana81 » 16 Jan 2010, 10:16

multumesc pentru raspuns si pentru informatii
dar intrebarea mea se referea la un subiect putin diferit
in speta de care vorbeam eu nu am atacat HCL si nici Regulamentul acesteia de aplicare, desi din raspunsul primit am inteles ca sunt nelegale
problema mea este ca am atacat la Judecatorie procesul-verbal de blocare a rotilor si instanta a declinat cauza in favoarea Tribunalului (nu cunosc inca motivarea)
m-ar ajuta practica in sensul ca Judecatoria judeca astfel de plangeri

vulpacris

Re: masura blocarii rotilor cai de atac

Post by vulpacris » 16 Jan 2010, 10:56

Nu ati citit cum trebuia tot ce s-a postat. :sad:

Colega kinga :floare: a postat la pagina 4 o legatura catre o speta identica cu cea a dvs. in care este si motivatia de ce este competent tribunalul si nu judecatoria.

In ceea ce priveste natura juridica a ”dispozitiei de blocare” contestata de reclamant, instanta a apreciat ca este supusa cenzurii instantei de contencios administrativ, intrucat:
-dispozitia contestata a fost emisa de o societate comerciala in baza unui ”mandat” dat de consiliul local prin HCL nr. 219/2005
-blocarea rotilor s-a dispus independent de constatarea savarsirii de catre reclamant a vreunei contraventii , astfel ca reclamantul nu are la indemana procedura speciala de contestare prevazuta de art. 31 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor
-masura blocarii rotilor este o sanctiune cu caracter administrativ dispusa in numele unei autoritati publice locale

din Sentinta Tribunalului Satu-Mare nr. 279/CA/2007

De asemenea, puteti formula o cerere precizatoare si completatoare a actiunii introductive de instanta prin care sa cereti si constatarea nelegalitatii HCL-ului in temeiul caruia v-au fost blocate rotile, sa nu mai aveti aceeasi "surpriza" si in viitor.

Retineti faptul ca numai politia RUTIERA are dreptul sa dispuna masura blocarii rotilor, si numai in cazurile strict prevazute si enumerate prin lege, in care nu se regaseste si stationarea pe trotuar.

Aveti deja motivarile in postarile si, in legaturile din acestea.

Bafta !

:cafea:

roxana81

Re: masura blocarii rotilor cai de atac

Post by roxana81 » 16 Jan 2010, 12:44

imi cer scuze pentru scapare si va multumesc pentru precizari
dar ma intreb daca solutia se mentine si in situatia in care procesul-verbal de blocare atacat este intocmit de POLITIA COMUNITARA nu de operator, pentru ca la mine asa s-a intamplat
am considerat ca ma gasesc in domeniul contraventional cata vreme in legea care reglementeaza statutul si atributiile Politiei comunitare se arata ca agentii Politiei Comunitare au competenta de a constata contraventii si de a aplica sanctiuni contraventionale

vulpacris

Re: masura blocarii rotilor cai de atac

Post by vulpacris » 16 Jan 2010, 19:57

Nu cadeti in aceeasi confuzie regretabila a multora.

Politia comunitara este constituita la nivel administrativ local, in subordinea primariilor.

Este fostul Corp al Gardienilor Publici, doar ca si-au schimbat denumirea. :grin:

Au competente limitate, de a constata contraventii de ordin administrativ-teritorial dar, nu au competente in domeniul circulatiei rutiere.

Actele de constatare a contraventiilor si de aplicare a amenzilor contraventionale, emise de acestia, au caracterul de acte administrative si pot fi atacate numai pe calea contenciosului administrativ, si nu pe cea prevazuta de art. 31 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

Din acest motiv si-a declinat si judecatoria competenta in favoarea instantei de contencios administrativ si fiscal a tribunalului. Recursul declarat de dvs. impotriva acestei hotarari o sa fie respins ca nefondat.

Oricum ar fi, masura blocarii rotilor unui vehicul o poate dispune numai politia rutiera conform
art. 2 din OUG nr. 195/2002 aprobata si modificata prin Legea nr. 49/2006:

"Indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, care are obligatia sa ia masurile legale in cazul in care constata incalcari ale acestora."

si art. 88 din OUG nr. 195/2002 modificat prin Legea nr. 49/2006

7) Imobilizarea unui vehicul constă în scoaterea acestuia în afara părţii carosabile, pe acostament sau cât mai aproape de marginea drumului, şi punerea lui în imposibilitate de mişcare prin folosirea unor dispozitive tehnice sau a altor mijloace de blocare.
(8) Imobilizarea unui vehicul se dispune de către poliţistul rutier, ca urmare a săvârşirii de către conducătorul acestuia a uneia dintre faptele prevăzute la art. 104 alin. (1).
"

si art. 104 alin. (1) din OUG nr. 195/2002 aprobata si modificata prin Legea nr. 49/2006:

" (1) Imobilizarea unui vehicul se dispune de către poliţistul rutier în cazul săvârşirii de către conducătorul acestuia a uneia dintre următoarele fapte:[...]"

si, numai in cazurile prevazute si enumerate in art. 104 din OUG nr. 195/2002 iar, in cazurile enumerate nu este si parcarea pe trotuar :grin:

"(1) Imobilizarea unui vehicul se dispune de către poliţistul rutier în cazul săvârşirii de către conducătorul acestuia a uneia dintre următoarele fapte:
a) conducerea unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat ori cu număr de înmatriculare sau de înregistrare fals ori fără a avea montate plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare;
b) conducerea unui vehicul a cărui stare tehnică pune în pericol grav siguranţa circulaţiei, deteriorează drumul public sau afectează mediul;
c) conducerea unui vehicul cu încălcarea regulilor referitoare la transportul mărfurilor periculoase ori cu gabarite şi/sau mase depăşite;
d) conducerea unui vehicul despre care există date sau indicii că face obiectul unei fapte de natură penală;
e) refuză să se legitimeze;
f) se află sub influenţa băuturilor alcoolice, a produselor sau substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, iar conducerea vehiculului nu poate fi asigurată de o altă persoană;
g) nu respectă timpii de conducere şi de odihnă prevăzuţi de lege.
(2) Imobilizarea unui vehicul se dispune şi în cazul în care conducătorul acestuia ori unul dintre pasageri săvârşeşte o faptă de natură penală sau este urmărit pentru săvârşirea unei infracţiuni.
(3) Pentru oprirea forţată sau imobilizarea în cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2), poliţia rutieră poate utiliza dispozitive speciale omologate.
(4) Procedura de imobilizare a vehiculelor în cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2) se stabileşte prin regulament.
"

Si conform Regulamentului din 04/10/2006 de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice aprobat prin HG nr. 1391/2006

Art. 216. - (1) Imobilizarea unui vehicul se dispune şi se efectuează de către poliţia rutieră, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege.
(2) Imobilizarea se face în prezenţa unui martor asistent, prin folosirea, în interiorul sau în exteriorul vehiculului, a unor dispozitive tehnice sau a altor mijloace de blocare, care se consemnează în procesul-verbal de constatare a faptei pentru care s-a dispus măsura.
(3) În lipsa unui martor asistent poliţistul rutier precizează motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.
(4) Imobilizarea unui vehicul este interzisă în toate locurile unde oprirea sau staţionarea este interzisă.


şi

Art. 218. - Revocarea imobilizării se dispune:
a) de către poliţistul rutier care a dispus-o, dacă este prezent, iar motivele pentru care a fost dispusă au încetat;
b) de către şeful serviciului poliţiei rutiere din care face parte agentul constatator, dacă motivele pentru care a fost dispusă măsura au încetat;
c) de către procuror sau de instanţa de judecată, atunci când vehiculul a făcut obiectul unei infracţiuni.


Mai clar decat textele de lege nu poate sa fie nici un alt argument, pentru combaterea prevederilor legii bunului plac a primarului, HCL-ul invocat.

:cafea:

roxana81

Re: masura blocarii rotilor cai de atac

Post by roxana81 » 17 Jan 2010, 09:27

am inteles argumentarea
insa in procedura contenciosului administrativ mi se va respinge actiunea ca prematura/inadmisibila pentru ca nu am facut procedura prealabila in termenul prevazut de Legea nr. 554/2004
exceptia a fost invocata deja de parata in intampinare (unde s-a cerut si declinarea competentei)
de aceea incercam sa caut sa argumente in favoarea competentei Judecatoriei
Va multumesc oricum pentru explicatii :cafea:

vulpacris

Re: masura blocarii rotilor cai de atac

Post by vulpacris » 17 Jan 2010, 12:12

Care procedura prealabila sa o fi respectat.

Legea nr. 554/2004 spune ca trebuie respectata procedura prealabila stabilita prin lege dar, actul normativ dat de Consiliul Local nu este dat in baza si executarea nici unei legi pentru ca sa fi avut la indemana o procedura prealabila stabilita prin acea lege pentru a ataca procesul verbal.

Actiunea de constatare a nulitatii absolute a unui act administrativ emis in baza si pentru executarea dispozitiiilor unui act normativ nelegal si nul de drept, este imprescriptibila si nu trebuie urmata nici o procedura prealabila.

Tot ceea ce aveti de facut este sa va completati actiunea introductiva de instanta prin invocarea exceptiei de nelegalitate a HCL-ului in temeiul caruia a fost intocmit procesul verbal a carui nulitate absoluta cereti a fi constatata.

Exceptia de nelegalitate a actului administrativ se judeca potrivit art. 4 din Legea nr. 554/2004.

Daca exceptia se admite, actul normativ este declarat nelegal, partial sau in tot iar, actele emise in baza si executarea lui trebuie sa fie constatate a fi nule fiind emise in frauda legii.

Aceasta exceptie de nelegalitate o puteti invoca si inaintea instantei de recurs, in recursul pe care l-ati declarat impotriva declinarii de competenta a judecatoriei, pentru a contracara exceptia de prematuritate invocata de parata, atunci cand o va invoca si inaintea instantei de contencios administrativ a tribunalului.

Exceptia de nelegalitate a actului normativ este de ordine publica si trebuie judecata cu precadere.

:cafea:

vali1245

Re: masura blocarii rotilor cai de atac

Post by vali1245 » 18 Mar 2015, 16:50

Salut!
Am citit cu interes acest topic.
Astazi, in ploiesti, am gasit in geamul masinii o 'nota de constatare' din partea unei societati comerciale, probabil imputernicita de primarie, ca am parcat in loc nepermis. Amenda 110 lei. Nu e semnata de vreun agent rutier. In josul paginii scrie ca am drept de contestare 15 zile. Si ca respectiva societate isi rezerva dreptul de a inainta 'nota de constatare' politiei rutiere.

Sunt constient ca nu are nici o valoare aceasta 'nota de constatare'
Inttebare:
Sa mai depun contestatie la societatea respectiva privind 'nota de constatare'?

Multumesc!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 35 guests