Ma poate ajuta cineva cu actele pe care trebuie sa le am pentru introducerea unei cereri de adoptie?
Caz: familie romana adopta copil cu parintii decedati.
Adoptie
"Noua legislatie incurajeaza adoptiile nationale si impune conditii mai stricte
Stefan Etves
Potrivit documentului, ignorarea unor dispozitii din conventiile internationale ratificate de Romania a favorizat numeroase abuzuri, mai ales in domeniul adoptiilor internationale. Astfel, se reglementeaza situatiile si procedura prin care un copil devine adoptabil, iar deschiderea procedurii adoptiei nationale si internationale se va face numai de catre instanta judecatoreasca, numai dupa realizarea unui control riguros asupra demersurilor efectuate in vederea reintegrarii copilului in familia naturala sau largita.
De asemenea, se prevede pastrarea dreptului de a consimti la adoptia copilului a parintelui decazut din drepturile parintesti sau a celui caruia i s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti. Se stipuleaza expres situatiile in care intervine adoptia nationala, care in mod explicit este favorizata. Totodata, sunt stabilite situatiile in care adoptia internationala poate fi luata in considerare, precum si procedurile aplicabile; reglementarea acestui capitol se face in concordanta cu prevederile Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului, Conventiei asupra protectiei copiilor si a cooperarii in materia adoptiei internationale, dar si a Conventiei europene in materia adoptiei de copii.
Cadrul legislativ promovat prin proiectul de lege urmeaza a fi completat cu modul de organizare si functionare a principalelor structuri cu atributii in domeniu, respectiv infiintarea Oficiului Roman pentru Adoptii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Avocatul Copilului.
Noile conditii de fond ale adoptiei
Potrivit proiectului, adoptia se efectueaza numai daca aceasta este in interesul superior al copilului si numai daca minorul nu a implinit 18 ani. Persoana care a implinit aceasta varsta poate fi adoptata numai daca adoptatorul sau familia adoptatoare a crescut-o in perioada cand a fost minora. In cadrul procedurii de adoptie, se vor lua masurile necesare pentru ca fratii sa fie incredintati impreuna. Separarea acestora pentru adoptie, precum si adoptia lor de catre persoane sau familii diferite se poate face numai daca acest lucru este in interesul lor superior. Copilul, respectiv majorul, nu poate fi decat subiectul unei singure adoptii. Prin exceptie, poate fi incuviintata o noua adoptie cand adoptatorul sau sotii adoptatori au decedat.
Adoptia intre frati este interzisa
Adoptia a doi soti sau fosti soti de catre aceeasi persoana sau familie, precum si adoptia intre soti sau fosti soti este interzisa. Persoanele cu boli psihice si handicap nu pot adopta. De asemenea, numai persoanele care au cel putin cu 18 ani mai mult decat cel pe care doresc sa-l adopte o pot face.
Adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie sa indeplineasca garantii morale si conditii necesare dezvoltarii depline si armonioase a personalitatii copilului. Acestea vor fi atestate de catre autoritatile competente, potrivit noii legi.
Parintii naturali trebuie sa-si dea consimtamantul
Persoanele chemate sa isi dea acordul la adoptie sunt parintii firesti, tutorele copilului ai carui parinti firesti sunt decedati, necunoscuti, declarati in conditiile legii morti sau disparuti sau pusi sub interdictie.
Parintele sau parintii carora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti pastreaza dreptul de a consimti la adoptia copilului. Daca unul dintre parintii firesti este decedat sau necunoscut, consimtamantul celuilalt parinte este suficient.
Instanta judecatoreasca poate trece peste refuzul parintilor sau al tutorelui de a consimti la adoptia copilului, daca se dovedeste ca acestia refuza sa-si dea acordul si instanta apreciaza ca este in interesul superior al copilului. Acordul parintilor sau al tutorelui se da in fata instantei judecatoresti si poate fi exprimat numai dupa trecerea unui termen de 60 de zile de la data nasterii copilului, inscrisa in certificatul de nastere. Parintii sau tutorele pot revoca acordul in termen de 30 de zile de la data exprimarii lui in conditiile legii. Adoptia unui copil de 10 ani nu va putea fi incuviintata fara acordul sau.
Care va fi procedura adoptiei interne?
se face evaluarea personalitatii, starea sanatatii, situatia economica, viata familiala, conditiile de locuit si aptitudinea de educare a unui copil, din cadrul familiei adoptatoare.
se au in vedere motivele pentru care familia adoptatoare doreste sa adopte un copil.
pe baza rezultatelor evaluarii, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului in a carei raza se afla domiciliul adoptatorului decide in 60 de zile daca acesta este sau nu apt sa adopte.
directia va elibera un atestat ce este valabil pe o perioada de un an.
valabilitatea atestatului poate fi prelungita anual.
pe parcursul procesului de evaluare, Directia este obligata sa asigure familiei adoptatoare servicii de pregatire si consiliere pentru a-si asuma in mod corespunzator rolul de parinte.
Incredintarea in vederea adoptiei
In termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a incuviintat deschiderea procedurii adoptiei interne, Directia efectueaza demersurile necesare identificarii celui mai potrivit adoptator pentru copil. Daca dupa expirarea acestui termen Directia nu a identificat o persoana adoptatoare, solicita Oficiului sa-i transmita lista centralizata a persoanelor adoptatoare si inscrise in Registrul National pentru Adoptii.
In urma procesului de selectie, Directia verifica si constata compatibilitatea copilului cu adoptatorul. Adoptia nu poate fi incuviintata de catre instanta judecatoreasca decat dupa ce copilul a fost incredintat timp de 90 de zile persoanei sau familiei care doreste sa-l adopte. Astfel, instanta poate aprecia in mod rational asupra relatiilor de familie care s-ar stabili daca adoptia ar fi efectuata. Conditiile impuse la adoptiile internationale
demersurile efectuate pentru plasamentul copilului in familia largita sau substitutiva sau dupa caz, pentru incredintare in vederea adoptiei sa fi esuat;
ingrijirea copilului nu poate fi asigurata in mod corespunzator in serviciile de protectie speciala a copilului, publice sau private;
procedura de deschidere a adoptiei internationale a fost incuviintata de catre instanta judecatoreasca;
copilul care urmeaza sa fie adoptat trebuie sa fi implinit varsta de doi ani.
Procedura adoptiei internationale
Cererea de incuviintare a adoptiei se transmite de Oficiu instantei judecatoresti. Aceasta se va pronunta, dupa analiza raportului Directiei referitoare la existenta altor solicitari similare din partea rudelor copilului pana la gradul IV, cu domiciliul in Romania.
Cererile persoanelor sau familiilor care au domiciliul pe teritoriul altui stat si care doresc sa adopte un copil din Romania sunt transmise Oficiului prin intermediul autoritatilor centrale din statul primitor. Acestea sunt luate in evidenta de Oficiu numai daca autoritatea centrala competenta din statul primitor in conditile legii atesta ca:
familia adoptatoare indeplineste conditiile de eligibilitate pentru adoptie si este apta sa adopte in conformitate cu legislatia aplicabila in statul primitor.
este asigurata urmarirea evolutiei copilului dupa adoptie pe o perioada de minimum doi ani.
Cererile transmise Oficiului sunt insotite de:
un raport intocmit de autoritatile competente din statul primitor cuprinzand informatii cu privire la identitatea persoanelor care doresc sa adopte, situatia lor personala, familiala, materiala, economica.
motivele care ii determina sa adopte un copil din Romania.
certificatele de nastere, actele de casatorie si de identitate a persoanelor care doresc sa adopte, in copie legalizata si insotite de traducerea lor legalizata in limba romana.
cazierele judiciare ale persoanelor care doresc sa adopte.
raport medical separat pentru fiecare adoptator.
actul in care sa rezulte garantia ca adoptatul are posibilitatea sa intre si sa locuiasca permanent in statul primitor.
Pe baza hotararii judecatoresti irevocabile de incuviintare a adoptiei, Oficiul elibereaza un certificat ce atesta ca adoptia este conforma cu normele impuse de Conventia asupra protectiei copilului si cooperarii in materia adoptiei internationale, incheiata la Haga in 1993 si ratificata de Romania prin Legea 85/1994. Oficiul trebuie sa urmareasca evolutia copilului si a relatiilor dintre acesta si parinte cel putin doi ani dupa incuviintarea adoptiei.
Copilul trebuie informat ca este adoptat
Prin adoptie se stabileste filiatia intre adoptat si cel care adopta, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului. Adoptatorul are fata de copilul adoptat drepturile si indatoririle parintelui firesc fata de copil. Totodata, acesta are obligatia de a informa copilul ca este adoptat, de indata ce varsta si gradul de maturitate ale acestuia o permit. Dupa varsta de 18 ani, adoptatul poate solicita autoritatilor publice informatii cu privire la parintii sai firesti.
Taxa fixa pentru adoptiile internationale
Oficiul National va stabili o taxa unica si fixa, platita prin transfer bancar de catre persoana sau familia adoptatoare straina. Sunt prevazute garantii suplimentare pentru identificarea celei mai potrivite persoane sau familii adoptatoare, precum si pentru acomodarea copilului cu viitorii parinti inainte ca adoptia sa fie incuviintata. Parintele sau reprezentantul legal al copilului nu poate pretinde bani sau foloase materiale in scopul adoptiei copilului. Aceasta fapta va fi pedepsita cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Incetarea adoptiei
Adoptia se poate desface numai daca copilul care a implinit varsta de 14 ani cere acest lucru asistat de Directie, sau la cererea acesteia. De asemenea, adoptia mai poate inceta la cererea Oficiului sesizat de autoritatile centrale din statul primitor. Adoptatorul poate cere incetarea adoptiei numai dupa ce adoptatul a implinit varsta de 18 ani si daca s-a facut vinovat de fapte grave ce pun in pericol sanatatea sau viata adoptatorului.
Oficiul Roman pentru Adoptii, in subordinea Guvernului
Proiectul de act normativ prevede infiintarea Oficiului Roman pentru Adoptii, ce se va ocupa de problemele din acest domeniu. Noua institutie va fi in subordinea Guvernului, prin reorganizarea Comitetului Roman pentru Adoptii, si va fi condusa de un secretar de stat. Oficiul va prelua si atributiile in domeniul adoptiei, ce apartin in prezent Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului. Legislatia in baza careia a fost infiintata Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie va fi modificata, iar aceasta institutie va purta denumirea de "Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului" pentru a nu crea confuzii referitoare la competenta acesteia.
Atributiile mai mari in domeniu capatate prin implementarea Legii privind protectia drepturilor copilului ale Autoritatii pentru Protectia Drepturilor Copilului, respectiv noua organizare a acestuia vor fi reglementate dupa intrarea in vigoare a legii.
Oficiul Roman pentru Adoptii va fi autoritatea centrala ce va indeplini obligatiile asumate de statul roman prin ratificarea Conventiei pentru protectia copiilor si cooperarii in materia adoptiei internationale incheiate la Haga, a altor tratate si conventii internationale ratificate, de a pune in aplicare si de a urmari si asigura aplicarea legislatiei in domeniul adoptiei. Oficiul are obligatia sa intocmeasca un Registru National pentru Adoptii, ce va contine date referitoare la adoptatorul sau familia adoptatoare romana sau straina, precum si date referitoare la copiii pentru care a fost deschisa procedura adoptiei interne sau internationale. De asemenea, se va infiinta institutia "Avocatul Copilului", cu scopul de a promova si de a imbunatati conditia copilului in Romania, ce va functiona pe langa Camera Deputatilor (C.S.)
Cererea de adoptie trebuie insotita de:
certificatul de nastere al copilului, in copie legalizata
certificatul medical privind starea de sanatate a copilului
atestatul valabil al adoptatorului
hotararea judecatoreasca irevocabila de incredintare in vederea adoptiei
certificatele de nastere ale adoptatorului sau sotului si sotiei din familia adoptatoare in copie legalizata
certificatul de casatorie al adoptatorului
cazierul judiciar al adoptatorului
certificatul medical al adoptatorului eliberat de medicul de familie
documentele doveditoare cu privire la exprimarea consimtamantului parintilor firesti, in masura in care nu s-a pronuntat anterior o hotarare judecatoreasca de incuviintare a deschiderii procedurii adoptiei interne a copilului. Organismele private autorizate pentru adoptii internationale vor disparea
Participarea sub orice forma a fundatiilor, asociatiilor, membrilor sau personalului acestora, cu exceptia in care acestia au calitatea de adoptator, va fi interzisa. De asemenea, vor fi identificate cele mai potrivite persoane sau familii adoptatoare pentru copil si va fi introdusa obligativitatea organizarii, la nivel national, a unei evidente a copiilor adoptabili, a familiilor adoptatoare, precum si a adoptiilor incuviintate."
Asta este un articol din Gardianul, cred ca te va interesa insa ar trebui sa mergi la Oficiul Roman pentru Adoptii si acolo vei obtine relatiile si actele care te intereseaza de asemenea vezi si legile:272,273,274/2004
Stefan Etves
Potrivit documentului, ignorarea unor dispozitii din conventiile internationale ratificate de Romania a favorizat numeroase abuzuri, mai ales in domeniul adoptiilor internationale. Astfel, se reglementeaza situatiile si procedura prin care un copil devine adoptabil, iar deschiderea procedurii adoptiei nationale si internationale se va face numai de catre instanta judecatoreasca, numai dupa realizarea unui control riguros asupra demersurilor efectuate in vederea reintegrarii copilului in familia naturala sau largita.
De asemenea, se prevede pastrarea dreptului de a consimti la adoptia copilului a parintelui decazut din drepturile parintesti sau a celui caruia i s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti. Se stipuleaza expres situatiile in care intervine adoptia nationala, care in mod explicit este favorizata. Totodata, sunt stabilite situatiile in care adoptia internationala poate fi luata in considerare, precum si procedurile aplicabile; reglementarea acestui capitol se face in concordanta cu prevederile Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului, Conventiei asupra protectiei copiilor si a cooperarii in materia adoptiei internationale, dar si a Conventiei europene in materia adoptiei de copii.
Cadrul legislativ promovat prin proiectul de lege urmeaza a fi completat cu modul de organizare si functionare a principalelor structuri cu atributii in domeniu, respectiv infiintarea Oficiului Roman pentru Adoptii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Avocatul Copilului.
Noile conditii de fond ale adoptiei
Potrivit proiectului, adoptia se efectueaza numai daca aceasta este in interesul superior al copilului si numai daca minorul nu a implinit 18 ani. Persoana care a implinit aceasta varsta poate fi adoptata numai daca adoptatorul sau familia adoptatoare a crescut-o in perioada cand a fost minora. In cadrul procedurii de adoptie, se vor lua masurile necesare pentru ca fratii sa fie incredintati impreuna. Separarea acestora pentru adoptie, precum si adoptia lor de catre persoane sau familii diferite se poate face numai daca acest lucru este in interesul lor superior. Copilul, respectiv majorul, nu poate fi decat subiectul unei singure adoptii. Prin exceptie, poate fi incuviintata o noua adoptie cand adoptatorul sau sotii adoptatori au decedat.
Adoptia intre frati este interzisa
Adoptia a doi soti sau fosti soti de catre aceeasi persoana sau familie, precum si adoptia intre soti sau fosti soti este interzisa. Persoanele cu boli psihice si handicap nu pot adopta. De asemenea, numai persoanele care au cel putin cu 18 ani mai mult decat cel pe care doresc sa-l adopte o pot face.
Adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie sa indeplineasca garantii morale si conditii necesare dezvoltarii depline si armonioase a personalitatii copilului. Acestea vor fi atestate de catre autoritatile competente, potrivit noii legi.
Parintii naturali trebuie sa-si dea consimtamantul
Persoanele chemate sa isi dea acordul la adoptie sunt parintii firesti, tutorele copilului ai carui parinti firesti sunt decedati, necunoscuti, declarati in conditiile legii morti sau disparuti sau pusi sub interdictie.
Parintele sau parintii carora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor parintesti pastreaza dreptul de a consimti la adoptia copilului. Daca unul dintre parintii firesti este decedat sau necunoscut, consimtamantul celuilalt parinte este suficient.
Instanta judecatoreasca poate trece peste refuzul parintilor sau al tutorelui de a consimti la adoptia copilului, daca se dovedeste ca acestia refuza sa-si dea acordul si instanta apreciaza ca este in interesul superior al copilului. Acordul parintilor sau al tutorelui se da in fata instantei judecatoresti si poate fi exprimat numai dupa trecerea unui termen de 60 de zile de la data nasterii copilului, inscrisa in certificatul de nastere. Parintii sau tutorele pot revoca acordul in termen de 30 de zile de la data exprimarii lui in conditiile legii. Adoptia unui copil de 10 ani nu va putea fi incuviintata fara acordul sau.
Care va fi procedura adoptiei interne?
se face evaluarea personalitatii, starea sanatatii, situatia economica, viata familiala, conditiile de locuit si aptitudinea de educare a unui copil, din cadrul familiei adoptatoare.
se au in vedere motivele pentru care familia adoptatoare doreste sa adopte un copil.
pe baza rezultatelor evaluarii, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului in a carei raza se afla domiciliul adoptatorului decide in 60 de zile daca acesta este sau nu apt sa adopte.
directia va elibera un atestat ce este valabil pe o perioada de un an.
valabilitatea atestatului poate fi prelungita anual.
pe parcursul procesului de evaluare, Directia este obligata sa asigure familiei adoptatoare servicii de pregatire si consiliere pentru a-si asuma in mod corespunzator rolul de parinte.
Incredintarea in vederea adoptiei
In termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a incuviintat deschiderea procedurii adoptiei interne, Directia efectueaza demersurile necesare identificarii celui mai potrivit adoptator pentru copil. Daca dupa expirarea acestui termen Directia nu a identificat o persoana adoptatoare, solicita Oficiului sa-i transmita lista centralizata a persoanelor adoptatoare si inscrise in Registrul National pentru Adoptii.
In urma procesului de selectie, Directia verifica si constata compatibilitatea copilului cu adoptatorul. Adoptia nu poate fi incuviintata de catre instanta judecatoreasca decat dupa ce copilul a fost incredintat timp de 90 de zile persoanei sau familiei care doreste sa-l adopte. Astfel, instanta poate aprecia in mod rational asupra relatiilor de familie care s-ar stabili daca adoptia ar fi efectuata. Conditiile impuse la adoptiile internationale
demersurile efectuate pentru plasamentul copilului in familia largita sau substitutiva sau dupa caz, pentru incredintare in vederea adoptiei sa fi esuat;
ingrijirea copilului nu poate fi asigurata in mod corespunzator in serviciile de protectie speciala a copilului, publice sau private;
procedura de deschidere a adoptiei internationale a fost incuviintata de catre instanta judecatoreasca;
copilul care urmeaza sa fie adoptat trebuie sa fi implinit varsta de doi ani.
Procedura adoptiei internationale
Cererea de incuviintare a adoptiei se transmite de Oficiu instantei judecatoresti. Aceasta se va pronunta, dupa analiza raportului Directiei referitoare la existenta altor solicitari similare din partea rudelor copilului pana la gradul IV, cu domiciliul in Romania.
Cererile persoanelor sau familiilor care au domiciliul pe teritoriul altui stat si care doresc sa adopte un copil din Romania sunt transmise Oficiului prin intermediul autoritatilor centrale din statul primitor. Acestea sunt luate in evidenta de Oficiu numai daca autoritatea centrala competenta din statul primitor in conditile legii atesta ca:
familia adoptatoare indeplineste conditiile de eligibilitate pentru adoptie si este apta sa adopte in conformitate cu legislatia aplicabila in statul primitor.
este asigurata urmarirea evolutiei copilului dupa adoptie pe o perioada de minimum doi ani.
Cererile transmise Oficiului sunt insotite de:
un raport intocmit de autoritatile competente din statul primitor cuprinzand informatii cu privire la identitatea persoanelor care doresc sa adopte, situatia lor personala, familiala, materiala, economica.
motivele care ii determina sa adopte un copil din Romania.
certificatele de nastere, actele de casatorie si de identitate a persoanelor care doresc sa adopte, in copie legalizata si insotite de traducerea lor legalizata in limba romana.
cazierele judiciare ale persoanelor care doresc sa adopte.
raport medical separat pentru fiecare adoptator.
actul in care sa rezulte garantia ca adoptatul are posibilitatea sa intre si sa locuiasca permanent in statul primitor.
Pe baza hotararii judecatoresti irevocabile de incuviintare a adoptiei, Oficiul elibereaza un certificat ce atesta ca adoptia este conforma cu normele impuse de Conventia asupra protectiei copilului si cooperarii in materia adoptiei internationale, incheiata la Haga in 1993 si ratificata de Romania prin Legea 85/1994. Oficiul trebuie sa urmareasca evolutia copilului si a relatiilor dintre acesta si parinte cel putin doi ani dupa incuviintarea adoptiei.
Copilul trebuie informat ca este adoptat
Prin adoptie se stabileste filiatia intre adoptat si cel care adopta, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului. Adoptatorul are fata de copilul adoptat drepturile si indatoririle parintelui firesc fata de copil. Totodata, acesta are obligatia de a informa copilul ca este adoptat, de indata ce varsta si gradul de maturitate ale acestuia o permit. Dupa varsta de 18 ani, adoptatul poate solicita autoritatilor publice informatii cu privire la parintii sai firesti.
Taxa fixa pentru adoptiile internationale
Oficiul National va stabili o taxa unica si fixa, platita prin transfer bancar de catre persoana sau familia adoptatoare straina. Sunt prevazute garantii suplimentare pentru identificarea celei mai potrivite persoane sau familii adoptatoare, precum si pentru acomodarea copilului cu viitorii parinti inainte ca adoptia sa fie incuviintata. Parintele sau reprezentantul legal al copilului nu poate pretinde bani sau foloase materiale in scopul adoptiei copilului. Aceasta fapta va fi pedepsita cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Incetarea adoptiei
Adoptia se poate desface numai daca copilul care a implinit varsta de 14 ani cere acest lucru asistat de Directie, sau la cererea acesteia. De asemenea, adoptia mai poate inceta la cererea Oficiului sesizat de autoritatile centrale din statul primitor. Adoptatorul poate cere incetarea adoptiei numai dupa ce adoptatul a implinit varsta de 18 ani si daca s-a facut vinovat de fapte grave ce pun in pericol sanatatea sau viata adoptatorului.
Oficiul Roman pentru Adoptii, in subordinea Guvernului
Proiectul de act normativ prevede infiintarea Oficiului Roman pentru Adoptii, ce se va ocupa de problemele din acest domeniu. Noua institutie va fi in subordinea Guvernului, prin reorganizarea Comitetului Roman pentru Adoptii, si va fi condusa de un secretar de stat. Oficiul va prelua si atributiile in domeniul adoptiei, ce apartin in prezent Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului. Legislatia in baza careia a fost infiintata Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie va fi modificata, iar aceasta institutie va purta denumirea de "Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului" pentru a nu crea confuzii referitoare la competenta acesteia.
Atributiile mai mari in domeniu capatate prin implementarea Legii privind protectia drepturilor copilului ale Autoritatii pentru Protectia Drepturilor Copilului, respectiv noua organizare a acestuia vor fi reglementate dupa intrarea in vigoare a legii.
Oficiul Roman pentru Adoptii va fi autoritatea centrala ce va indeplini obligatiile asumate de statul roman prin ratificarea Conventiei pentru protectia copiilor si cooperarii in materia adoptiei internationale incheiate la Haga, a altor tratate si conventii internationale ratificate, de a pune in aplicare si de a urmari si asigura aplicarea legislatiei in domeniul adoptiei. Oficiul are obligatia sa intocmeasca un Registru National pentru Adoptii, ce va contine date referitoare la adoptatorul sau familia adoptatoare romana sau straina, precum si date referitoare la copiii pentru care a fost deschisa procedura adoptiei interne sau internationale. De asemenea, se va infiinta institutia "Avocatul Copilului", cu scopul de a promova si de a imbunatati conditia copilului in Romania, ce va functiona pe langa Camera Deputatilor (C.S.)
Cererea de adoptie trebuie insotita de:
certificatul de nastere al copilului, in copie legalizata
certificatul medical privind starea de sanatate a copilului
atestatul valabil al adoptatorului
hotararea judecatoreasca irevocabila de incredintare in vederea adoptiei
certificatele de nastere ale adoptatorului sau sotului si sotiei din familia adoptatoare in copie legalizata
certificatul de casatorie al adoptatorului
cazierul judiciar al adoptatorului
certificatul medical al adoptatorului eliberat de medicul de familie
documentele doveditoare cu privire la exprimarea consimtamantului parintilor firesti, in masura in care nu s-a pronuntat anterior o hotarare judecatoreasca de incuviintare a deschiderii procedurii adoptiei interne a copilului. Organismele private autorizate pentru adoptii internationale vor disparea
Participarea sub orice forma a fundatiilor, asociatiilor, membrilor sau personalului acestora, cu exceptia in care acestia au calitatea de adoptator, va fi interzisa. De asemenea, vor fi identificate cele mai potrivite persoane sau familii adoptatoare pentru copil si va fi introdusa obligativitatea organizarii, la nivel national, a unei evidente a copiilor adoptabili, a familiilor adoptatoare, precum si a adoptiilor incuviintate."
Asta este un articol din Gardianul, cred ca te va interesa insa ar trebui sa mergi la Oficiul Roman pentru Adoptii si acolo vei obtine relatiile si actele care te intereseaza de asemenea vezi si legile:272,273,274/2004
mai Ypmen, nu mai copia articole din ziare ca nu asta e ceea ce se asteapta de la tine pe acest forum.
si apoi de la data articolului si pana acum "proiectul" din articolul postat de tine a devenit deja lege din vara lui 2004, respectiv Legea 273/2004.
Acum: - daca parintii sunt decedati, in ingrijirea cui se afla copilul (cine exercita drepturile parintesti?)
- familia care vrea sa adopte se afla in relatii de rudenie cu copilul?
si apoi de la data articolului si pana acum "proiectul" din articolul postat de tine a devenit deja lege din vara lui 2004, respectiv Legea 273/2004.
Acum: - daca parintii sunt decedati, in ingrijirea cui se afla copilul (cine exercita drepturile parintesti?)
- familia care vrea sa adopte se afla in relatii de rudenie cu copilul?
Attorney multumesc mult pentru raspuns! Spre rusinea mea
nu stiu decat ce am scris initial. Urmeaza sa ma intalnesc cu persoana pentru mai multe amanunte.
Ideea este ca nu m-am mai ocupat de adoptii si nu stiu cam ce acte prealabile ar trebuie facute pentru a fi atasate cererii de adoptie.
De aceea intrebam sa nu ma duc acolo la discutie fara sa stiu ce-mi trebuie.
Recunosc ca nu stiu multe despre adoptii.
Am citit e adevarat... dar teoria si practica....

Ideea este ca nu m-am mai ocupat de adoptii si nu stiu cam ce acte prealabile ar trebuie facute pentru a fi atasate cererii de adoptie.
De aceea intrebam sa nu ma duc acolo la discutie fara sa stiu ce-mi trebuie.
Recunosc ca nu stiu multe despre adoptii.

Am citit e adevarat... dar teoria si practica....
Pentru attorney
Revin si iti spun ca pustiul e crescut de mic de catre rude. Acestia vor acum dupa mult timp sa-l adopte. Are 17 ani.
familia adoptatoare trebuie sa aiba un atestat eliberat de Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului de la domiciliul lor, pe baza de cerere
Consimtamantul parintilor nu este necesar fiind decedati (art. 10 alin 4 din lege)
consimtamantul copilului care a implinit 10 ani se da in fata instantei
consimtamantul adoptatorilor idem
Atestatul se elibereaza in 60 zile de la data depunerii cererii asa ca ar ttrebui depusa cererea
pentru procedura dfetaliata vezi legea si mai intreaba si la directie cand depui cererea pentru eliberarea atestatului
Consimtamantul parintilor nu este necesar fiind decedati (art. 10 alin 4 din lege)
consimtamantul copilului care a implinit 10 ani se da in fata instantei
consimtamantul adoptatorilor idem
Atestatul se elibereaza in 60 zile de la data depunerii cererii asa ca ar ttrebui depusa cererea
pentru procedura dfetaliata vezi legea si mai intreaba si la directie cand depui cererea pentru eliberarea atestatului
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests