cale de acces

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
danacraiova

cale de acces

Post by danacraiova » 11 Apr 2009, 18:05

Urgent!!!!!!! am nevoie de un sfat . Am o casa si un teren cu toate actele in regula de 15 ani .Inclusiv cadastru , intabulare. Iesire da intr-o cale de acces de 3 m latime veche tot de 15 ani. Aceasta cale de acces este infundata de o proprietate si are 60m lungime. Vecini din spate din capatul aleei oameni influenti si plin de bani ne ameninta cu procese pentru ca nu mai doresc aleea de 3 m latime ci de 4 m pentru ca toyota lor intra dar vor mai mult spatiu mentionez ca pana acum au intrat si camioane pana in spate.(sunt in total 3 familii) Ei ne cer sa renunt de buna voie la 1 m de teren, terenul meu cu acte in regula, pentru ca asa vor sa aiba 4 m latime calea de acces numita in buletin aleea 2 cantonului. Sunt putin speriata de ei mai ales ca nu am puterea lor financiara pentru eventualele procese. Acum intreb legal pot sa ma forteze sa renunt la 1 m din propietatea mea la modu ca as ramane fara cale de acces la mine in curte casa fiind amplasata fix la 1 m de gard si 200m se afla in spatele casei .Mentionez ca nu cunosc legea iar din codul civil art 616-619 nu inteleg in cazul meu utilitatea multumesc din suflet :-( [/b]

vulpacris

Post by vulpacris » 12 Apr 2009, 00:54

daca aveti gard la alee... si poarta... iar aleea apare si in buletin... nu aveti treaba cu codul civil. :(
acolo este vorba despre un drum care ar fi trecut prin curtea dvs. :-?
aici este vorba de cu totul altceva, de nesimtire... :-x
singurul mod legal de a fi obligata sa mutati gardul este exproprierea facuta de catre primarie pentru utilitatea publica de a largi aleea, dar ma indoiesc ca are o latime mai mica decat cea a unei masini de pompieri, ca sa fie motivata aceasta masura, si atunci primiti bani, nu faceti gratuit.
asa ca stati linistita... curtea dvs. "cu acte in regula"... proprietatea dvs. :fluierat:
daca insista... si au bani... si vor sa ramana acolo... sa va cumpere dvs. o alta casa dar in cartierul de lux... va mutati... si ei pot sa darame si casa daca vor. :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
:cafea:

danacraiova

Post by danacraiova » 12 Apr 2009, 13:30

Multumesc pentru raspuns. Credeam ca exista, ceva, o lege, care prevede o latime pentru aceste aleei infundate. Noi, toti vecini, am cumparat de la acelasi propietar,el fiind cel care a stabilit calea de acces iar vecini din spate de 15 ani au acceptat tacit pana astazi. Pana acum nu au zis nimic pentru ca traia tata,dar de 3 ani de cand a murit, fac presiuni si merg la intimidare.Considera ca daca suntem tineri suntem si usor de manipulat. Da avem gard vechi de 11 ani si poarta la alee; acesta a fost unul din motive pentru care acum 2 ani a trimis vecinul pe cineva de la primarie sa verifice de ce nu am autorizatie pentru bordura de la gard ( o bordura micuta pe care sta un gard de lemn facut acum multi ani) si de ce gardul meu e stramb. Mentionez ca , gardul e intradevar stramb dar asa e prevazut in acte in cadastru, numai pot sa-l intreb pe tata de ce a facut gardul asa :) Atunci explicatia "dragului" vecin a fost ca cei de la primarie au glumit cu mine ca de fapt venisera in zona cu alte treburi :!: Multumesc frumos pentru raspuns ! :) La multi ani tuturor de florii!!!1

danacraiova

Re: cale de acces

Post by danacraiova » 18 May 2009, 00:33

buna seara! Am si eu nevoie de o informatie: am probleme cu calea de acces (aleea) la care locuinta mea are deschidere. problema este un pic mai veche si sfaturi am solicitat pe acest site si acum o luna. Oricum pe scurt aleea la care am acces are in dreptul meu latimea de 3 m, propietatea o am din anul 1997. Vecinii din capatul aleeii (fiind infundata) mi-au "solicitat" sa intru cu gardul 1 m in curte , solicitarea fiind valabila si pentru vecinii de vis-a-vis de mine, pentru ca aleea este prevazuta la primarie de 4 m. intre timp s-au ajuns la amenintari din partea lor atat cu demolarea gardului cat si prin faptul ca erau sa ma nzboaren cu masina, fiind aleea doar de 3 m va dati seama ca e destul de greu sa ma feresc , la momentul respectiv avand si copilul in carut cu mine. Problema mea este urmatoarea: am gasit o copie dupa o declaratie data pe propia raspundere la notariat a celui care mi-a vandut terenul atat mie cat si vecinilor mei cum ca lasa cale de acces de 4m si lunga de 130 m pentru a se face alee dar declaratia este data la 1 an dupa ce respectivul ne-a vandut terenul.SE mentioneaza in declaratie ca este necesara la primarie. acum intrebarea este aceasta declaratie nu anuleaza pe cel prin care propietarul cedeaza aleea primariei? vecinii din spate sunt indreptatiti cand spun ca aleea este a primariei? nu inteleg de ce primaria nu a masurat atunci daca aleea are 4m , de ce nu au verificat? ce pot sa mai fac ca sunt astia si prieteni cu jumatate din primarie? Nu mai pot credca o sa cedez nervos zi de zi cu amenintari. mie frica sa mai plimb fata de frica sa nu mai abordeze careva. ne-a facut reclamatie pentru gard baiatul unuia dintre ei care locuieste in partea opusa orasului? se poate ? multumesc

vulpacris

Post by vulpacris » 18 May 2009, 11:25

In primul mesaj:
"Aceasta cale de acces este infundata de o proprietate si are 60m lungime"
iar acum scrieti:
"am gasit o copie dupa o declaratie data pe propia raspundere la notariat a celui care mi-a vandut terenul atat mie cat si vecinilor mei cum ca lasa cale de acces de 4m si lunga de 130 m pentru a se face alee"

Deci, aleea are 60 m sau 130 m REAL ? :roll:
In al doilea rand, mergeti la notariatul unde a fost data declaratia si cereti sa vedeti daca la dosar a fost depusa si o schita care sa fie conform cu declaratia.
In al treilea rand, vedeti ce scrie in cartea funciara a imobilului dvs., si in actul de vanzare-cumparare, apare aceasta alee ?
Declaratia pe proprie raspundere este ceea ce spune si numele acesteia, o simpla declaratie data pe raspunderea celui care o face si o semneaza inaintea notarului, cum ca faptele care se confirma, sau se infirma, prin aceasta sunt conform cu realitatea, iar in cazul in care se dovedeste din contra, va raspunde in modul prevazut de lege, in contradictoriu cu cel caruia i-a dat aceasta declaratie, in cazul dvs. primaria.
Deci, ceea ce a declarat vanzatorul terenului dvs., la primarie, prin acest act autentic, nu anuleaza si nu modifica actul de vanzare-cumparare pe care il aveti dvs., si nici cele inscrise in cartea funciara.
Problema este strict a acestui fost proprietar, vanzatorul terenului dvs., a primariei si a vecinilor nemultumiti.
Daca acestia sunt nemultumiti, sa reclame la primarie, iar primaria poate sa ceara daune-interese de la cel care a dat declaratia pe proprie raspundere, dar nu se pot folosi de aceasta pentru ca sa va ceara dvs. sa renuntati la proprietatea dvs. pentru care detineti acte legale, intocmite cu un an inainte ca sa fie data aceasta declaratie.
Declaratia aceasta nu anuleaza actul prin care a cedat aleea in favoarea primariei, cel mai probabil, a fost facuta concomitent cu acela, si anexata la el, la cererea primariei, tocmai pentru ca functionarii de acolo sa nu se deplaseze pe teren si sa efectueze masuratorile de specialitate si sa verifice realitatea.
Nu este problema dvs. "de ce primaria nu a masurat atunci daca aleea are 4m , de ce nu au verificat?", este strict problema primariei si a vecinilor nemultumiti cu fostul proprietar, si chiar daca masura atunci si constata ca nu este reala declaratia tot nu va puteau obliga sa va cedati proprietatea dvs., raspunderea pentru cele declarate de catre fostul proprietar neputand sa va fie opusa dvs. care detineti acte autentice cu privire la ceea ce ati cumparat de la acelasi proprietar cu un an inainte ca acesta sa dea declaratia.
Da, daca face dovada primaria, in instanta, ca exista o norma legala ca drumul sa aibe o latime de 4 m, si in baza acesteia trebuie sa va exproprieze pe dvs. de terenul necesar, "cu dreapta si prealabila despagubire", cum scrie in constitutie si in codul civil, este o alta problema, dar pana atunci nimeni nu poate sa va ceara nimic.
Latimea minima a unui drum de acces este data de latimea masinii de pompieri care ar fi nevoita sa intre pe acel drum in cazul unui incendiu, iar latimea unei masini de pompieri este de 2,5 m, deci aleea respecta singura norma legala in vigoare. :grin:
Oricum, vecinii dvs. nu au nici un drept sa va deranjeze si sa va solicite sa renuntati la proprietatea dvs. in favoarea primariei, asta va poate fi cerut de catre primarie, in mod legal, prin expropriere pentru utilitate publica.
Vecinii dvs. comit un abuz si il puteti raporta la politie sau la parchet.

:cafea:

danacraiova

Post by danacraiova » 18 May 2009, 13:34

multumesc frumos pentru raspuns! nu am masurat aleea , aceasta declaratie fiind singura in care apare aceasta dimensiune 130m si 4 latime , atunci doar a fost parerea mea fiind si foarte agitata. dar eu am deschidere la alee din cadastru 14.5 m iar pana in capatul aleei mai sunt 4 vecini cu deschideri ceva mai mari estimez ca s-ar putea sa fie 100m .Atat in actul casei , o actiune in constatare, cat si in cadastru , si in contractul de vanzare-cumparare este prevazuta aleea. dar ma intreb atata timp cat de la cumpararea terenului gardul nu a fost mutat ba mai mult nici macar nu l.am schimbat fiind de lemn cum zic ei ca am luat din alee?. Adevarul este ca sunt putin debusolata. zilnic vin la poarta ori ameninta ori ma "sfatuiesc" de bine nu mai pot sa-mi plimb copilul din cauza lor ; fetita plange de cate ori incep sa tipe indivizii respectivi si nu mai vreau sa o speri atat la doar 6 luni. Mi-au zis ca nu voi obtine o autorizatie pentru a-mi face un gard nou - (este putred lemnul de atata timp si l-au mai lovit si ei ba cu un camion ba cu masina de dezapezit care au adus-o "pe sub mana" si dupa ce i-au dat soferului sa bea l-au pus sa scoata zapada lovind gardul in mod repetat)- pentru ca aleea in dreptul meu pe o portiune de 4 m are latimea de 3 m iar apoi se lateste pana la 3.5 chiar 4m--totalul deschideri mele fiind 14.5-- astazi cel care a pornit totul a aparut in ziar local ca fiind trimis in instanta de DNA pentru tot felul de fraude... acum sa vedem ce urmeaza MULTUMESC

danacraiova

Post by danacraiova » 18 May 2009, 13:59

O SESIZARE LA PRIMARIE A FACUT-O FIUL (CARE ARE DOMICILIUL IN PARTEA OPUSA A ORASULUI) UNUIA DINTRE VECINI. MI S-A SPUS CA ASTFEL DE SESIZARI TREBUIE FACUTE DOAR DE CEI CARE AU DOMICILIUL IN ZONA. ESTE ADEVARAT? DAR DACA ADUC O COMISIE DE LA PRIMARIE ,CUM SPUN EI, PENTRU A MASURA TERENUL CE ACTE AR TREBUI SA-MI PREZINTE ACESTIA PENTRU A FACE MASURATORILE SAU ESTE SUFICIENT CA SUNT DE LA PRIMARIE SI AU ACEST DREPT IN URMA UNEI RECLAMATII? SPER SA NU FIU PREA INSISTENTA DAR NU CUNOSC SI ASA POATE INVAT SI EU CATE CEVA. CRED CA PANA LA URMA AM SA MA INSCRIU LA DREPT SA POT SA FIU IN CUNOSTINTA DE CAUZA CA E TARE RAU SA NU CUNOSTI IAR FACULTATEA PE CARE AM FACUT-O NU MA AJUTA LA NIMIC MULTUMESC

vulpacris

Post by vulpacris » 19 May 2009, 18:14

In primul rand, nu mai scrieti cu CAPS ca inseamna ca tipati la noi, dar nu stiati asta probabil.
In al doilea rand, va repet, dvs. nu trebuie sa faceti nimic, sunteti proprietar, si punct.
Primaria, daca are ceva de impartit cu dvs., are deschisa calea in justitie, pe cale administrativa nu are dreptul sa intre in curtea dvs. si sa o masoare, daca se intampla asa ceva nu le permiteti accesul, chemati politia, un avocat si faceti plangere penala pentru violare de domiciliu si tulburare de posesie.
Nu trebuie sa va inscrieti la drept, ci doar sa apelati la un avocat, ca de aceea a absolvit acesta dreptul, si nu facultatea dvs..
Nu putem sa le stim chiar pe toate in eventualitatea aparitiei unui asemenea eveniment, fiecare cu meseria lui, ca doar nu v-ati inscris la facultatea de constructii sa va construiti casa, sau la arhitectura, pentru ca sa o proiectati.
Ati mentionat de o autorizatie de constructie pentru gard.
Nu aveti nevoie de asa ceva, deoarece aveti deja gardul construit, iar pentru reparatii, sau lucrari pentru intretinerea imprejmuirii, nu este necesara obtinerea unei autorizatii de constructie, cititi art. 11 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 50/1991.

http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck. ... ?idt=58781

:cafea:

danacraiova

Post by danacraiova » 19 May 2009, 22:20

In primul rand imi cer scuze dar nu am stiut chestia cu caps. In al doilea rand am primit numai pareri " de bine" adica sa renunt , sa fac ce vor vecini acesta fiind si motivul pentru care cer sfaturi pe acest forum. Aici, la craiova, se ajunge aproape la oricine si s-ar putea sa apelez la persoana care nu trebuie -ma refer la avocati. Acum consider ca cel mai bun aparator trebuie sa fiu chiar eu pentru ca mi s-a spus de la primarie exact contrariu la ceea ce spuneti. Mi-au spus ca legea in ceea ce priveste problema mea are un vid pe care il interpreteaza ei. Astazi am depus plangere la parchet in legatura cu amenintarile si la primarie. inspectorul de la disciplina in constructii a spus ca daca nu vreau sa prezint actele care se cer sau nu-i las daca este cazul pentru masuratori amenda este de la 2500 la 10 000 ron Voi avea oricum nevoie de avocat pentru plangerea pe care astazi am formulat-o la parchet. Dar iti poate face sesizare la primarie o persoana care locuieste in alt cartier , cel care m-a reclamat are domiciliu in alta parte , langa mine fiind doar tatal lui? Juniorul tot spune ca ne muta, ne umple de amenzi "legal" de la primarie etc . Da am citit legea respectiva, de fapt cam tot ce contine, dar eu as fi vrut sa-mi fac gardul din alt material nu tot de lemn iar pentru asta trebuie autorizatie ca schimb materialul gardului. La p[rimarie mi s-a spus ca autorizatie nu voi obtine niciodata pentru ca aleea are doar 3 m dar ma intreb desteptii astia din spate cum au obtinut autorizatile pentru casa pentru ca prima data aleea in dreptul meu are 3 m si creste treptat pana la maxim 4 m Multumesc !

vulpacris

Post by vulpacris » 20 May 2009, 09:54

Va rog sa va uitati pe Mesaje private. :grin:

Vid este in capul celor de la primarie nu in lege. :-x

:cafea:

Sfinx70

cale de acces

Post by Sfinx70 » 23 Jan 2010, 20:41

Buna ziua,
Am o rugaminte la dumneavoastra daca puteti sa ma lamuriti in ce priveste latimea minima a strazii. Mentionez ca am mostenit o casa de la parinti la tara la strada, aceasta fiind destul de lata deorece puteau trece doua masini mici nu camioane. Intre timp niste vecini au refacut gardul si au intrat in strada aceasta devenind ingusta poate trece doar o masina mica. Exista vreo reglementare legala asupra acestui lucru si unde ar trebui facuta vreo sesizare sau ceva. Adevarul este ca nu as vrea sa fac nici prea multe valuri pe la primarie ca eu vin doar odata sau de doua ori pe an pe acolo si nu vreau sa faca ceva la casa (sa-i dea foc sau cine stie in ziua de azi te astepti la orice). As vrea sa stiu ce se poate face in special in afara primariei de acolo. Va multumesc mult si va doresc numai bine.

vulpacris

Re: cale de acces

Post by vulpacris » 23 Jan 2010, 21:55

Numai consiliul local este cel care administreaza drumul public deci, numai aceasta, prin primar, poate revendica suprafata de teren ocupata de vecinii dvs. din domeniul public al unitatii administrativ-teritoriala.

Puteti sa faceti o sesizare la inspectoratul teritorial de stat in constructii, privind nerespectarea autorizatiei de constructie si depasirea aliniamentului anterior.

Dar, daca mergeti "doar odata sau de doua ori pe an pe acolo" credeti ca merita sa va faceti probleme cu vecinii ?

Pana la urma or sa fie obligati de primarie sa mute gardul, atunci cand or sa se modernizeze drumurile comunale, din bani europeni, asa ca nu aveti de asteptat prea mult, ca pana in 2013 trebuiesc cheltuiti.

:cafea:

andreeabia

Re: cale de acces

Post by andreeabia » 27 Jan 2010, 10:24

Cereti la Biroul de cadastru de care apartineti un Extras de carte funciara pentru informare.In acel extras va fi sau nu trecut si drumul de acces respectiv cu limitele de rigoare.Intrebati ,poate are nr.cadastral separat)Codul civil nu impune o anumita latime pentru drumul de acces dar trebuie sa poata sa treaca ,asa cum a scris Vulpacris,masinile de utilitati-pompieri,vidanja care au 2,80m latime,cele mai mari.Primaria nu va poate obliga si nu poate intra in proprietatea d-voastra.Pentru a avea dreptul sa se pronunte la acel drum ,ar trebui sa fie inregistrat ca proprietar(Primaria) si sa fie obligat sa-l intretina(ceeace ma indoiesc ca ar face o primarie care nu are fonduri nici pentru lucrurile uzuale)A renunta la 1 m.din proprietatea d-voastra inseamna ca puteti cere despagubiri pentru acel metru-ceeace nu cred ca le-ar conveni.Nu va lasati intimidata.Vedeti Cod civil art.616,-634 referitor la servituti.
Un gard de lemn se poate schimba fara autorizatie de construire,doar cel cu fundatie de beton necesita autorizatie.Lasati sa va dea ei in judecata,eventual,pentru ca in procedura instantelor drumul de servitute care se acorda este de 3 m.

DevilMean

Re: cale de acces

Post by DevilMean » 27 Jan 2010, 21:57

Inainte de toate, spune-ne daca "tara" ta, este o comuna, un sat, sau un oras.
Pentru ca, comunele care au devenit orase au obligatia ca odata drumul creat sa aiba o latime de minim 7 metri, indiferent ca este drum de servitute, deoarece, spre exemplu: daca dumneavoastra veti decide sa vindeti proprietatea, dar accesul acesteia se face printr-un drum de servitute, veti fi obligat sa lasati o latime de 7 metri, ceea ce nu renteaza.
Mai ales atunci cand aveti o suprafata mare, si vreti sa o parcelati, la peste 3 planuri cadastrale se cere certificatul de urbanism.

Dar asta e cu totul alta poveste, initial, daca se respecta latimea drumului minima, nu puteti decat sa faceti sesizarea la consiliul local, bineinteles, dupa ce obtineti extrasul de carte funciara, deoarece unele planuri cadastrale sunt prost facute, ceea ce face ca proprietarul acelui teren, sa ceara o revizuire a cadastrului, iar daca nu o gaseste in conformitate, poate sa ceara refacerea acestuia, daca i se permite. In acest fel el isi permite sa intre mai aproape de strada.

andreeabia

Re: cale de acces

Post by andreeabia » 28 Jan 2010, 07:37

Pentru o mai buna informare a tuturor cu privire la proiectarea,executia si latimea drumurilor,rog a se citi ORD.66-2000 ,MO 396/2000 dat de Minister lucrari publice..,a se vedea si Anexa 1 care specifica latimea obligatorie minima a drumurilor.(rurale,urbane)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 40 guests