Ajutor,doresc niste informatii

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
ghitao

Ajutor,doresc niste informatii

Post by ghitao » 21 Nov 2004, 23:15

Am construit o sarpanta pe o scara de bloc cu patru etaje si parter.La noi asociatia de locatari s-a dizolvat si in calitate de sef de scara m-ar interesa cum se repartizeaza legal costul sarpantei in functie de etaj. Precizez ca la fiecare etaj se afla cate doua apartamente.

marriadellia

Post by marriadellia » 22 Nov 2004, 15:32

Suma se imparte in mod egal, fiind toate apartamente de 2 camere, toti vor suporta cheltuielile in mod egal, indiferent de etaj. Trebuie sa fie stabilite aceste cote indivize si inscrise in CF, in functie de asta se aplica fiecaruia cota lui. Acoperisul este bun comun.

ghitao

Post by ghitao » 22 Nov 2004, 20:57

Multumesc de raspuns dar trebuie sa precizez ca din 10 apartamente doar 2 sunt cu 2 camere restul de 8 fiind de 3 camere.Deci sa inteleg caci legal nu trebuie sa contribuie cu o suma mai mare cei direct afectati,respectiv cei de la etajul 4?Daca trebuie sa fie o diferenta atunci care ar fii aceea?

marriadellia

Post by marriadellia » 23 Nov 2004, 08:32

Nu este vorba de nici o diferenta din punct de vedere al nr. de etaj, fiind bun comun, toti proprietarii de pe scara sunt obligati sa contribuie functie de cota parte indiviza pe care acestia o detin. De exemplu ce s-ar face cel care sta la parter..., deasupra nu ar sta nimeni ... si nu ar exista acoperis? Cei cu trei camere vor avea de platit mai mult, decat cei care au 2 camere.

ghitao

Post by ghitao » 24 Nov 2004, 00:24

Multumesc pentru informatii! Sper sa ma descurc.

marriadellia

Post by marriadellia » 24 Nov 2004, 08:58

Cu multa placere, dar sa fi atent sa iei de la Cartea Funciara exact cota parte a fiecaruia, pentru a nu gresi calculul.

ghitao

Post by ghitao » 25 Nov 2004, 00:18

Dar cum se calculeaza? Mai exact care ar fi formula de calcul? Daca ai putea sa imi scrii ca sa confrunt cu ceea ce cunosc eu.Si inca o data mersi mult!

arian

Post by arian » 25 Nov 2004, 18:57

undeva prin hartoagele asociatiei trebuie sa gasesti informatii legate de suprafata scarii, blocului etc. dupa aceasta cauti in titlurile de proprietate ale fiecarui locatar suprafata indiviza din bunurile, dotarile si partile comune din imobil (in cazul contractelor dinainte de 1989 sau al celor incheiat cu diverse institutii ale statului treaba o sa fie considerabil usurata) corespunzatoare fiecarui apartament.daca unii proprietari nu au asemenea precizari introduse in contracte ii indrumi tu frumos spre directia impozite si taxe a primariei localitatii unde respectivii o sa solicite un certificat fiscal care sa cuprinda si suprafata indiviza in cauza. la noi la CT treaba e relativ simpla, certificatul fiscal cuprinzand obligatoriu si acest element. de aici - integrala chimistului(regula de trei simpla) si afli care e cota-parte din bunurile aflate in coproprietate fortata si perpetua corespunzatoare fiecarui proprietar, in functie de care o sa repartizezi cheltuielile. o sa-ti fie de ajutor Legea nr. 114/1996 a locuintei, normele metodologice ale legii etc. vezi ca toti proprietarii .au obligatia sa contribuie la plata sarpantei sau cum i-ai zis proportional cu aceasta cota si nu doar cei de la ultimul etaj, de pe un anumit tronson(coloana) sau mai stiu eu cum.
P.S. S-ar putea ca acesta cota din bunurile, dotarile si partile comune din imobilele cu mai multe apartamente sau spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta care revine fiecarui proprietar de apartament sa o gasesti in actul constitutiv al asociatiei.

ghitao

Post by ghitao » 25 Nov 2004, 23:06

Mersi de informatii insa trebuie sa precizez caci la noi fosta asociatie de proprietari s-a dizolvat, asa ca este mai greu sa gasesc cele ce tin de asociatie.Trebuie sa ma descurc fara ...!

Post Reply