Eu vad lucrurile putin altfel.mariusms wrote:1. Ianuarie 2006 + 1 an (durata contractului) = ianuarie 2007Pelerinul wrote:Din informatiile date, sub rezerva existentei unor stari de fapt necunoscute mie, eu as raspunde astfel:maxxim wrote:Intre firma X si firma Y s-a incheiat in ianuarie 2006 un contract de comision. Contractul era incheiat pe 1 an cu prelungire pentru inca 1 an daca nici una din parti nu-si exprima intentia de a-l inceta.
Prin urmare, in ianuarie 2008 contractul expirase. In luna aprilie 2008, firmele au incheiat un act aditional prin care modificau doar cuantumul comisionului, celelalte clauze ramanand neschimbate.
1. contractul este expirat?
2. daca nu, care este durata avand in vedere acel act aditional?
Multam,
F
1. NU! Contractul nu este expirat.
2. In acest moment contractul este in vigoare si va fi pana cand o parte il denunta. Adica un fel de durata nedeterminata!
Ianuarie 2007 + 1 an (durata de prelungire) = ianuarie 2008.
2. Aprilie 2008 este după ianuarie 2008. Cum nu este expirat? Poţi să explici?
Aloo, nu s-au căsătorit.Pelerinul wrote:2. In acest moment contractul este in vigoare si va fi pana cand o parte il denunta. Adica un fel de durata nedeterminata!
Avem de-a face cu un contract consensual. Deci, el ia nastere prin simplul acord de vointa al partilor. Forma scrisa este ceruta doar pentru probatiune. Daca este cazul.
Daca acest contract poate lua nastere prin simplul acord de vointa al partilor, la fel de bine poate fi modificat tot prin acordul de vointa al partilor. Si isi poate inceta existenta tot in baza unui asemenea acord. Fara a fi necesare incheierea unor acte scrise in acest sens.
In cazul de fata termenul de pe inscrisul doveditor a trecut. A trecut si anul de prelungire a termenului. Si fiindca au trecut aceste date pe care le avem pe actul scris se trage concluzia ca a expirat contractul. Asa sa fie?
Eu am alta parere pentru urmatoarele considerente:
1. Cum spune chiar Maxxim, de la semnarea contractului si pana la aceasta data, in baza acelui contract se platesc comisioane. Deci si dupa trecerea datei de 01.01.2008 cand contractul ar fi expirat.
2. S-a semnat un act aditional prin care se modifica comisionul. Eu sunt de parere ca se modifica de fapt comisionul din contractul nostru nicidecum nu este concretizarea unui nou contract.
3. Sunt convins ca pe facturile de comision si pe actul aditional se face referire la contractul nr.___ din data de 01.01.2006.
Nu pot accepta ideea ca de fapt, prin actul aditional de modificare a comisionului se incheie un nou contract, cu aceleasi clauze.
Noi avem un inscris caruia ii spunem act aditional expresie folosita pentru inscrisul modificator al unui contract.
Act aditional care spune ca se modifica un comision existent. Deci avem deja un comision , cel din primul contract desigur, care este modificat.
Nu prea imi seamana cu un nou contract. E vorba pur si simplu de acelasi contract, incheiat la data de 01.01.2006 si care, din toate datele existente, a fost prelungit de catre parti, prin intelegere nescris - caracterul consensula se aplica si unei astfel de intelegeri de prelungire.
Neavand un act aditional din care sa reiasa prelungirea contractului pana la o anumita data, ci doar dovada prelungirii acestuia, inseamna ca avem un contract prelungit pe o perioada nedeterminata.
In acest caz, contractul este in vigoare pana la data la care una dintre parti il denunta, sau partile de comun acord, in scris sau nu, decid incetarea contractului.
P.S. Mariuse, poti tu trage concluzia, doar din datele primite, ca nu sunt casatoriti??