Exercitarea fara drept a profesiei de avocat?

Vesti de interes.
mihai_ielciu

Exercitarea fara drept a profesiei de avocat?

Post by mihai_ielciu » 15 Nov 2004, 12:36

Avanad in vedere faptul ca ata acest site cat si multe altele, pe langa probleme discutate intre "specialistii" in domeniu ofera si celor care au nevoie de ajutor unele sfaturi juriice, ma intreb cat de benefica este aceasta practica .
Problema trebuie analizata din mai multe puncte de vedere.
Unul dintre aceastea ar fi cel legal intrucat Legea privind organizarea si exercitarea profesie de avocat interizice expres in art. 25 exercitarea oricarei activitati de asistenta juridica specifica profesie de avocat prevauta la art.3 ( care printre altele la alin.1 pct.a " consultatii i cereri cu caracter juridic" ). Mai mult exercitarea fara drept a profesie " se pedepseste potrivit legii penale" ( art. 25 din aceiasi lege ).
Un alt aspect ar fi legat de calitatea informatiilor primite de cel care le cere.
Nu vreau sa supar pe nimeni aici, dar m-am gandit ca ar putea fi un subiect de discutii.
Astet parerile voastre.

elis

Post by elis » 15 Nov 2004, 13:43

Nu vad nici o legatura intre textele de lege citate de tine si discutiile pe teme juridice care se poarta pe acest site.
Este adevarat ca ne dam cu parerea pe diferite teme, indiferent daca intrebarea este pusa de un jurist sau de o persoana care doreste un sfat intr-o problema juridica.
Nu oferim nici un fel de garantii cu privire la exactitatea raspunsurilor si nu incasam onorarii pentru informatiile pe care le dam.
Cred ca ar fi bine daca ai spune tu ce intelegi prin asistenta juridica specifica profesiei de avocat la care se refera art. 25 din Legea nr. 51/1995 si in ce conditii apreciezi ca ar putea fi considerata infractiune.
Cred ca ar fi pacat sa nu mai putem schimba pareri privind interpretarea unor texte de lege, pe motiv ca fapta ar putea constitui infractiune, dar desigur daca tu ai argumente serioase, ma inclin.
Tu ce crezi, cei care publica articole in care isi exprima parerea cu privire la anumite texte de lege, comit aceasta infractiune?
Daca se dau informatii juridice gratuite in ziare, la tv etc, crezi ca fapta constituie infractiune?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 15 Nov 2004, 14:09

Eu nu cred ca ceea ce facem noi aici se incadreaza in categoria activitatilor care constituie exercitare a profesiei de avocat, caci discutiile noastre raman la stadiul de "schimb de opinii".
ca sa fie infractiune mai trebuie indeplinita si conditia "fara drept" iar unii dintre noi chiar au dreptul sa practice aceasta profesie, ceilalti nu "dau consultanta juridica" ci au opinii deci nu vad in ce masura s-ar incalca legea avocaturii pe aceste forumuri.
Asa ca stai linistit, nu facem concurenta nimanui! :twisted:

mihai_ielciu

Post by mihai_ielciu » 15 Nov 2004, 14:16

Pentru inceput cred s-a inteles gresit ce vroiam eu sa spun, idea nu era sa nu mai discutam pe teme juridice ( pt. elis : nu stiu cum de ai reusit sa tragi concluzia asta din ce m intrebat eu, dar ma rog ).
Probelma care ai ridicat-o tu trebuie putin nuantata si dezvoltata.
Cred ca sunteti de acord cu mine cand spun ca nu este acelasi lucrui daca oiti cere sfatul un coleg sau un strain ( ma refer aici in special in viata de zi cu zi nu neaparat pe site ).
Daca o persoana te opreste pe strada si iti cere un sfat ( sau consultanta in litera legii ) juridic, iar tu i-l dai ( nefiind avocat ) conform textelor pe care le-am citat mai sus, cel putin la nivel teoretic, aceat lucru valoreaza cu exercitarea fara drept a profesiei.
"Imi pare rau" ca trebuie sa colectez un membru "mare meastru" dar articolele publicate si informatiile juridice gratuite din ziare, nu pot consitui evenuala infractiune de care vorbeti in primul rand pentru ca nu se incadreaza in vreuna din formele prin care se realizeaza profesia de avoat ( mai exact nu pot fi incadrate la consultatii juridice care presupun un dialog sau o conexiune cu clientul ), decat in cazul in care aceasta conexiune este realizata. De exemplu daca o emisiune radio sau tv ofera consultanta juridica ( de obicei "live" - omul intreaba si specialistul raspunde ) cel care raspunde intrebarilor este un avocat - sau cel putin ar trebui sa fie.
In acceptiunea legii 51/1995 cosultatiile juridice sunt de competenta exclusiva a avocatilor ( nu intram in discutii referitoare juristi ), iar in masura in care o persoana ofera consultatii juridice fara a avea calitatea de avocat incalca prevederile art. 25.
La acest aspect faceam referire cand discutam despre activitati specifice profesiei de avocat.
Problema care se ridica aici este definirea conceptului de "cosultanta juridica" si intinderea sa pentru a putea verifica care acte intra in discutie.

Probabil titlu trebuia sa fie "exercitarea fara drept a profesie de avocat", caz in care imi recunosc greseala.

minodora

Post by minodora » 15 Nov 2004, 14:25

Nu pot sa nu fiu de acord cu attorneyatlaw.
Iar legat de calitatea informatiilor... sa fim seriosi! Atatia oameni, atatea opinii. Adica, daca ar plati cineva mai multi avocati pentru consultanta, nu s-ar gasi nici unul sa-i dea un sfat prost?

mihai_ielciu

Post by mihai_ielciu » 15 Nov 2004, 14:36

ok
hai sa incercam o alta abordare
sa presupunem ca pe un forum apare urmatoarea problema : " administrator sc. x cut solutie" iar in carul mesajului omul isi spune problema iar noi ii raspundem.
Cu ce difera aceasta fata de o conultanta juridica propriu zisa ?
Daca aceiasi persoana ti-ar cere sfatul in alte circumstante ( pe strada, la cafea, la birou etc. ) ar putea fi considerata discutia consultatie juridica.
Daca da, in masura in care cel care ofera aceasta consultatie nu are calitatea de avocat, se incalaca extul legii ?
parerea mea este ca da.

pt. attorneyatlaw : cat despre concurenta .........
nici macar nu are rost sa mai deschidem subiectul.[/quote]

elis

Post by elis » 15 Nov 2004, 14:41

mihai_ielciu wrote:"Imi pare rau" ca trebuie sa colectez un membru "mare meastru"
TE ROG SA NU MA COLECTEZI !

minodora

Post by minodora » 15 Nov 2004, 14:43

Te intreb: daca sunt profesorul faimos X, de la Faculatea de drept si sunt specialist in drept civil, nu sunt avocat... ma intalnesc cu Y pe strada si ma intreaba o speta in civil. Eu nu-i raspund?

mihai_ielciu

Post by mihai_ielciu » 15 Nov 2004, 15:22

scuze de greseala

ah inca ceva

pt. elis mi-am data acuma seama ca afirmatia suna putin arogant , scuze nu era intentia mea.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 15 Nov 2004, 15:25

mihai_ielciu wrote: Cu ce difera aceasta fata de o conultanta juridica propriu zisa ?
Daca aceiasi persoana ti-ar cere sfatul in alte circumstante ( pe strada, la cafea, la birou etc. ) ar putea fi considerata discutia consultatie juridica.
Daca da, in masura in care cel care ofera aceasta consultatie nu are calitatea de avocat, se incalaca extul legii ?
parerea mea este ca da.
[/quote]
PAREREA MEA E CA NU. DISCUTIA RAMANE DISCUTIE. HAI SA NU DEVENIM PARANOICI, NU ORICINE A TERMINAT DREPTUL SI ARE PARERI JURIDICE BAZATE PE CEEA CE A INVATAT LA SCOALA SE CHEAMA CA "DA CONSULTANTA JURIDICA" IN SENSUL LEGII 51.

mihai_ielciu

Post by mihai_ielciu » 15 Nov 2004, 15:31

corect dar daca "parerile juridice" sunt date in anumite circustante, cum ar fi cele mentionate mai sus ......
eu mi-am spus puntul de vedere si am incercat sa il argumentez, in schimb nu am gait un argument legal in contra printre parerile voastre.

elis

Post by elis » 15 Nov 2004, 15:36

mihai_ielciu wrote:scuze de greseala

ah inca ceva

pt. elis mi-am data acuma seama ca afirmatia suna putin arogant , scuze nu era intentia mea.
Este foarte greu sa ma supere pe mine cineva asa ca daca esti sau nu arogant este problema ta si nu a mea.

mihai_ielciu

Post by mihai_ielciu » 15 Nov 2004, 15:43

eu incercam doar sa fiu politicos si sa elimin orice sursa de animozitati, din aceasta cauza mi-am cerut cuze.

in fine parca subiecul discutiei era cu totul altul si anume unul pe teme juridice
:lol:
astept o parere a ta pe tema aceasta

mihai_ielciu

Post by mihai_ielciu » 15 Nov 2004, 15:55

Dar despre asha zisa "avocatura la negru" sau "cladestina" care este de fapt tot exercitarea fara drept a profesie ce parere aveti ?
in cazul procurorului, grefierului, politistului, juristului etc. care dau sfaturi in domeniu juridic cunoscutilor sau necunoscutilor poate fi vorba despre exercitarea fara drept a profesiei ?

elis

Post by elis » 15 Nov 2004, 15:56

Sa-ti spun sincer nu m-am gandit niciodata serios la acest lucru dar acum ca ma intrebi mi se pare o chestie de bun simt sa spun ca nu cred ca incalc prevederile art. 25 din Legea nr. 51/1995, daca raspund cuiva care ma intreaba ce prevede legea in legatura cu o problema a sa si daca in schimbul acestei informatii nu obtin venituri.
Eu cred ca ar putea fi probleme numai in masura in care obtii venituri acordand consultatii juridice fara drept.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests