Recurs in anulare

Discutii privind procedura penala
ESTRANG3D

Recurs in anulare

Post by ESTRANG3D » 12 Nov 2004, 17:10

Mai stiti vreo reglementare care il prevede?

norocel

Post by norocel » 20 Nov 2004, 09:53

Art. 409 Cod procedura penala.

RigaCrypto01

Post by RigaCrypto01 » 20 Nov 2004, 10:46

Vezi ca in noul cod de procedura penala exista propunerea de desfiintare a recursului in anulare ca si cale extraordinara de atac.

sofia

Post by sofia » 20 Nov 2004, 11:04

Dar acum este in vigoare reglementarea privind recursul in anulare in penal, nu ?

mihai_ielciu

Post by mihai_ielciu » 20 Nov 2004, 12:49

Pai nu vad de ce nu ar fi. Eu nu stiu sa fie abrogate dispozitiile din copul de procedura vrivind la recursul in anulare.
Cred ca ESTRANG3D se referea la Recursul in anularedin proc civila, care intradevar a fost abrogat prin O.U.G. 58/2003.
In concluzie : - in penal mai este reglementat
- in civil nu

ESTRANG3D

Post by ESTRANG3D » 20 Nov 2004, 17:30

Ma refeream la penal .. din cate am inteles .. procedura acestei cai de atac este deja suspendata ...

mihai_ielciu

Post by mihai_ielciu » 20 Nov 2004, 18:18

Cum adica "este deja suspendata" ? Stii tu vre-o lege care sa faca lucru asta, ca eu nu am "auzit" nimik ?

rogue

Post by rogue » 20 Nov 2004, 21:32

ESTRANG3D wrote:Ma refeream la penal .. din cate am inteles .. procedura acestei cai de atac este deja suspendata ...
nici vorba.
institutia e in continuare in vigoare...
cred si eu ca ai inteles gresit, probabil era vorba de proc. civila

totusi, dupa ce am scris mesajul un prieten bun de-al meu mi-a spus ca el stie ca totusi institutia recursului in anulare nu mai e in vigoare nici in proc.penal desi a ramas deocamdata in cpp.

cei care stiti mai multe despre aceasta va rog sa scrieti mai multe

elis

Post by elis » 21 Nov 2004, 10:21

In penal, recursul in anulare nu a fost inca abrogat legal dar asta se intentioneaza.
Masura abrogarii recursului in anulare este sustinuta si de CSM.
Nu stiu cum vor sta lucrurile in final, dar la momentul la care discutam, ultima hotarare luata in urma discutiilor din 11.11.2004 din Camera Deputatilor, la dezbaterea pe articole a proiectului de modificare a Codului de procedura penala, deputatii au cazut de acord sa inlocuiasca recursul in anulare cu o alta cale extraordinara de atac: contestatia in reformare care se pare ca va putea fi introdusa de orice procuror.

ESTRANG3D

Post by ESTRANG3D » 22 Nov 2004, 10:30

Informatiile mele suna cam asa ...
Recursul in anulare, teoretic, este de actualitate ... insa nu se dau curs memoriilor in acest sens in aceasta perioada (nimic nou in Romania)...
Despre calea de atac care ar putea fi promovata de orice procuror .. am mari indoieli in ceea ce priveste adoptarea unei asemenea reglementari, cat timp exista mari discutii privind politizarea acestei masuri si temerea ca ar putea fi introdusa fara discernament in orice cauza .. mai ales pe motive politice ...
As fi gata sa pariez ca nu va fi adoptata o reglementare in sensul contestatiei in reformare .. asa cum, intr-adevar, se discuta ca intentioneaza onor deputatii ...

elis

Post by elis » 22 Nov 2004, 15:01

Da, in Comisia juridica din Camera Deputatilor cam asta este orientarea, sa se scoata recursul in anulare si sa nu se mai introduca o alta cale de atac (idee sustinuta, se pare de profesorul Neagu)

ESTRANG3D

Post by ESTRANG3D » 22 Nov 2004, 15:29

Daca in momentul actual as avea motive temeinice sa fac un memoriu in vederea promovarii unui recurs in anulare, care ar fi procedura de urmat?

norocel

Post by norocel » 23 Nov 2004, 15:49

Fa un memoriu si asteaptaaaaa :D

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 23 Nov 2004, 16:47

fa un memoriu adresat procurorului general (de la Parchetul de pe langa ICCJ) si apoi, vorba lui Norocel, asteaptaaaaaaaa (ca raspunsul il vei primi foarte greu).
Daca vrei sa astepti mai putin atunci nu face memoriu ci completeaza cererea catre CEDO si trimite-o (vezi sa te incadrezi in motive, citeste Conventia inainte) prin posta. gasesti toate informatiile necesare pe www.echr.coe.int
indata ce va fi anuntat statul roman ca s-a inregistrat cererea ta pe rolul Curtii (din experienta mea cam la 2 luni dupa ce ai trimis aplicatia) se vor grabi sa promoveze ei recursul in anulare.
Toate astea daca, desigur, exista vreun motiv intemeiat sa se modifice hotararea pe care vrei sa o ataci cu recurs in anulare.
Sau fa si una si alta ca se poate.

ESTRANG3D

Post by ESTRANG3D » 23 Nov 2004, 16:51

Pai .. trebuie sa fi epuizat toate caile interne de atac ...
Asta pana la CEDO ...
Pe de alta parte, cred ca se prevede si in Conventie un termen de 6 luni de la data ultimei hotarari in cauza ..
Nu stiu care este practica in cazul in care am aflat de niste probe sau imprejurari, dupa trecerea termenului de 6 luni ...

Post Reply