Asigurari sociale obligatorii vs. CAA

Examene, rezultate, pareri, etc
Post Reply
piorel

Asigurari sociale obligatorii vs. CAA

Post by piorel » 22 Sep 2007, 09:36

M-a abordat azi o prietena ca sa imi fac asigurarea aia obligatorie la "ea". Nu am mai intrat in detalii, probabil e una din firmele astea ale caror reclame sunt din ce in ce mai dese. Observ ca CAA tace malc. Baroul Bucuresti tace si mai malc. Trebuie sau nu trebuie sa optam si noi pentru o societate de asigurari? E aiurea, pentru ca CAA e cam privata deja... deci ce alta societate privata sa mai alegem. Pe de alta parte.... asa privata cum e, e singura la care putem "opta"... Nu sunt eu innebunit dupa aceste pensii private, dar cu atat mai putin dupa CAA astia! Stiti voi mai mult?

wittmann

Post by wittmann » 23 Sep 2007, 07:45

Noi nu putem adera la fonduri private de pensii, atata vreme cat nu contribuim la sistemul public (cf. legii 19). In privinta asta va trebui sa se faca ceva f. curand, altfel intram in colaps.

Singurul lucru pe care il putem face este sa optam pentru o pensie privata facultativa.

deliadallys

Post by deliadallys » 28 Sep 2007, 13:37

Nu putem aplica nici la pensiile facultative - nu suntem eligibili din acelasi motiv- nu contribuim la stat. Am discutat azi cu un agent de asigurari si singura posibilitate este o asigurare de viata care sa includa si o contributie separata pentru pensie.

wittmann

Post by wittmann » 29 Sep 2007, 23:17

Din art. 74 din lege am tras concluzia ca se poate...

???

Karmina

Asigurari sociale obligatorii vs. CAA

Post by Karmina » 30 Sep 2007, 16:45

Am fost rugata de un agent de asigurari de la ING sa inchei pt. acesta, contracte de adeziune pt. pensii private ( cei 2%) la avocatii pe care-i cunosc. Deci, cred ca puteti sa va asigurati si voi in acest sens! Interesati-va sigur in acest sens, deoarece, pana la data de 17.01.2008 toti cei pana in 35 de ani sunt obligati sa adere la un fond privat de pensii, in caz contrar vor fi repartizati aleator la un astfel de fond.

jojo

Post by jojo » 30 Sep 2007, 16:54

cine repartizeaza si cum verifica oare daca ai incheiat ori ba contract de adeziune? marturisesc ca nu am citit legislatia, de aia intreb.
si daca eu am asigurare de viata cu pensie cu tot la ING, ma poate repartiza aleatoriu?

off topic
hai sa deliram un pic ca-i duminica
voi chiar credeti ca apucam pensia in ritmul asta? :-D
si atunci, am zis ca mai bine o asigurare de viata, macar de un sicriu sa aiba rudele si sa zica de bine despre mine

Karmina

Asigurari sociale obligatorii vs. CAA

Post by Karmina » 30 Sep 2007, 17:23

Sincera sa fiu nici eu nu cunosc prea multe detalii. Ca si legislatie stiu doar despre Legea nr. 411/18.10.2004. Important pt. asigurati este Cap.V din lege, denumit"participanti".
Potrivit art.30 "persoanele in varsta de pana la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art.5 alin.1() din legea nr. 19/2000(...)si care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie sa adere la un fond de pensii".
Art.33: "Persoana care nu a aderatla un fond de pensii in termen de 4 luni de la data la care este obligata prin efectul legii este repartizata aleatoriu la un fond de pensii de catre institutia de evidenta".
Asadar, cred ca exista o institutie de evidenta a asiguratilor in acest sens!


Potrivit art.5 din legea nr.19/2000:

Art. 5. - (1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de ajutor de somaj, ajutor de integrare profesionala sau alocatie de sprijin, ce se suporta din bugetul Fondului pentru plata ajutorului de somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie, si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) proprietari de bunuri si/sau arendasi de suprafete agricole si forestiere;
g) persoane care desfasoara activitati agricole in cadrul gospodariilor individuale sau activitati private in domeniul forestier;
h) membri ai societatilor agricole sau ai altor forme de asociere din agricultura;
i) persoane care desfasoara activitati in unitatile de cult recunoscute potrivit legii si care nu au incheiat contract individual de munca;
V. persoanele care realizeaza prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie, si care se regasesc in doua sau mai multe situatii prevazute la pct. IV;
VI. persoanele care desfasoara activitati exclusiv pe baza de conventii civile de prestari de servicii si care realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie.
(2) Se pot asigura in sistemul public, pe baza de contract de asigurare, in conditiile prezentei legi, si alte persoane care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1).
(3) Salariul mediu brut pe economie pentru anul urmator se prognozeaza si se face public de catre CNPAS pana la data de 31 decembrie a anului curent.

Voi, ca avocati trebuie sa stiti daca va incadrati sau nu!
Eu una, ca si consilier juridic stiu sigur ca trebuie sa ader la un astfel de fond.


In ceea ce priveste asigurarea de viata de la ING despre care vorbsti, nu are nici o legatura cu acest fond de pensii privat, drept pt. care, in cazul te incadrezi in dispozitiile art.5 alin.1 din legea nr.19/2000 TREBUIE sa inchei si un astfel de contract de adeziune pt. cei 2%, in caz contrar vei fi repartizata aleatoriu... :?

paisie

Post by paisie » 01 Oct 2007, 20:08

ca sa fiu scurt din ce am vorbit cu o persoana care se ocupa de pensiile private obligatorii (astia 2%) este clar AVOCATII, POLITISTI, si celelalte categorii de persoane care au organizat propriul lor fond de pensii NU participa la marea debandada. Si de asta sunt sigur pentru ca persoana cu care am vorbit nu era un agent ( superagent) de pensii de asta era un director de banca care se ocupa cu asa ceva.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests