o speta

INM, examene, rezultate, pareri, barfe, etc.
Post Reply
draudiu

Post by draudiu » 14 Sep 2007, 12:20

kiddy wrote:ca sa fie furt, trebuie sa existe intentie. Daca ei s-au asezat la masa, au solicitat servicii, au consumat fiind indreptatiti sa consume, au vrut sa plateasca fiind obligati prin contract sa plateasca, insa ulterior nu am platit fiindca nu au avut cui, nu prea vad unde este intentia, care ! atentie, trebuie sa fie DIRECTA. E absurd sa sustii ca este furt, in conditiile in care chelnerita ti-a adus ceea ce ai comandat voluntar. Mi se pare ca mai degraba se apropie de inselaciune in conventii decat de furt, insa nu poate exista nici inselaciune pentru ca lipseste latura subiectiva.
Nu orice neexecutare a unui contract consituie infractiune

furtul se materializeaza in momentul in care tu te ridici si pleci.
ca si la supermagazin. furtul se materializeaza in momentul in care tu treci de casa fara sa ii arati sticla de cola goala, pe care tocmai ai baut-o, casierei.
in conditiile astea, tu spui ca nu ai comis fapta cu intentie?
adica, deci, cum vine asta?
cand s-a ridicat gavril de la masa sa plece, s-a ridicat fara intentie? vroia sa se duca la toaleta si din greseala a nimerit in metrou la "izvor"?

e clar ca te ridici cu intentie. atunci materializezi furtul.

si mi se pare ca nu sta in picioare sustinerea potrivit careia "am vrut sa platesc dar nu a venit sa imi ia banii". inteleg ca totusi chelnerita era prin apropiere. se plimba pe la alte mese. faptul ca tu nu te ridici sa o abordezi sa ii platesti nu te absolva de vinovatie.

parerea mea e ca plata e o conditie esentiala pentru incheierea contractului care are ca obiect pizza.
adica, eu pizzerie iti dau pizza, tu client o platesti.
obiectul e, pe de o parte, pizza, pe de alta pretul pizzei.
deak si statescu, inspirandu-se dintr-o controversa franceza (unde s-a pus problema similara intr-un supermagazin) spun ca plata pretului e o conditie ESENTIALA pentru incheierea contractului (nu o conditie ca modalitate, ci conditie esentiala ca forma ad validitatem). deci, daca pretul nu se plateste, chiar daca tu ai mancat pizza, contractul se considera ca nu s-a incheiat, deci el nu exista (tocmai pt ca e o conditie ESENTIALA de incheiere a contractului). asadar, tu ai luat un bun din detentia/posesia altuia, fara consimtamant (intrucat niciun contract nu s-a incheiat).

mariusms

Post by mariusms » 14 Sep 2007, 12:35

draudiu wrote:hai sa imi dau si eu o parere ca vad ca e incurcata rau treaba.
deci ...

1. daca eu sunt intr-un supermagazin cu autoservire si iau o cola pe care o beau iar cand trec pe la casa nu ii dau sticla casierei, e furt. cred ca suntem de acord cu asta, nu?
2. daca trec pe la casa si ii dau sticla casierei, nu mai e furt, contractul se incheie si totul e in regula.

1.Corect, pentru ca magazinul nu ti-a dat nimic, inca.
2.De asemenea, un punct de vedere corect.

draudiu wrote: 1. daca gavril sta la pizzerie si i se aduce pizza, o infuleca si dupa aia, indiferent din ce motive, se ridica si pleaca de la masa, e ca si cand, in exemplul cu supermagazinul, nu a mai trecut pe la casa sa plateasca. in aceasta situatie, ospatarul are aceeasi functie ca si casiera. adica gavril, daca are constiinta curata, chiar daca nu mai vine ospatarul, se duce el si il cauta. ii cad putin gradele de pe umar, injura mentalitatea romaneasca a ospatarului, dar cel putin nu are o activitate infractionala la activ. sau ii lasa banii bucatarului.
bineinteles ca daca tot suntem in sfera imaginarului, ne-am putea gandi ca dupa ce ii aduce pizza, pleaca din restaurant pt totdeauna, atat bucatarul cat si toti ospatarii si atunci, daca gavril pleaca si el, evident nu mai e nici o infractiune.
2. daca gavril plateste, se incheie contractul si toata lumea e fericita, intocmai ca in exemplul de mai sus cu supermagazinul.
Spre deosebire de supermarket, la restaurant clientul (de buna-credinta la momentul facerii comenzii si al consumarii bunurilor) este servit, adica societatea comerciala se desesizeaza de buna-voie. Aceasta desesizare exclude furtul, pentru ca avem o conventie valabila. Dupa cum bine se stie, nulitatea unei conventii trebuie raportata la momentul incheierii ei, iar in momentul incheierii exista intentia de a contracta a ambelor parti. In plus, nu se poate admite teoria ta, dr. audiu, cum ca nu a avut loc o servire contractuala, pentru ca cel servit ar ramane fara dreptul de a consuma, cum bine s-a exprimat si Kiddy.

draudiu

Post by draudiu » 14 Sep 2007, 12:49

mariusms wrote:
draudiu wrote:hai sa imi dau si eu o parere ca vad ca e incurcata rau treaba.
deci ...

1. daca eu sunt intr-un supermagazin cu autoservire si iau o cola pe care o beau iar cand trec pe la casa nu ii dau sticla casierei, e furt. cred ca suntem de acord cu asta, nu?
2. daca trec pe la casa si ii dau sticla casierei, nu mai e furt, contractul se incheie si totul e in regula.

1.Corect, pentru ca magazinul nu ti-a dat nimic, inca.
2.De asemenea, un punct de vedere corect.

draudiu wrote: 1. daca gavril sta la pizzerie si i se aduce pizza, o infuleca si dupa aia, indiferent din ce motive, se ridica si pleaca de la masa, e ca si cand, in exemplul cu supermagazinul, nu a mai trecut pe la casa sa plateasca. in aceasta situatie, ospatarul are aceeasi functie ca si casiera. adica gavril, daca are constiinta curata, chiar daca nu mai vine ospatarul, se duce el si il cauta. ii cad putin gradele de pe umar, injura mentalitatea romaneasca a ospatarului, dar cel putin nu are o activitate infractionala la activ. sau ii lasa banii bucatarului.
bineinteles ca daca tot suntem in sfera imaginarului, ne-am putea gandi ca dupa ce ii aduce pizza, pleaca din restaurant pt totdeauna, atat bucatarul cat si toti ospatarii si atunci, daca gavril pleaca si el, evident nu mai e nici o infractiune.
2. daca gavril plateste, se incheie contractul si toata lumea e fericita, intocmai ca in exemplul de mai sus cu supermagazinul.
Spre deosebire de supermarket, la restaurant clientul (de buna-credinta la momentul facerii comenzii si al consumarii bunurilor) este servit, adica societatea comerciala se desesizeaza de buna-voie. Aceasta desesizare exclude furtul, pentru ca avem o conventie valabila. Dupa cum bine se stie, nulitatea unei conventii trebuie raportata la momentul incheierii ei, iar in momentul incheierii exista intentia de a contracta a ambelor parti. In plus, nu se poate admite teoria ta, dr. audiu, cum ca nu a avut loc o servire contractuala, pentru ca cel servit ar ramane fara dreptul de a consuma, cum bine s-a exprimat si Kiddy.

nu ai nici o conventie incheiata inca.
la supermagazin, situatia comuna e aceea potrivit careia tu iei de pe raft si pui in cos. pot accepta ca magazinul permite asta si ca practic nu se "desesizeaza" de bun (desi intre noi fie vorba el intra in stapanirea ta).
dar ce te faci in situatia de exceptie in care iei de pe raft o ciocolata si o mananci pt ca iti e foame? e furt sau nu?
pai raspunsul depinde de CONDITIA ESENTIALA de incheiere a contractului care este aceea de care vorbeam mai sus. adica: daca platesti nu e furt, daca nu platesti, se considera ca nu s-a incheiat contractul si atunci e furt.

afirmatia potrivit careia restaurantul se "desesizeaza" se poate aplica si supermagazinului. Si supermagazinul ia in calcul varianta ca tie, care iti e sete, sa bei o sticla de cola si sa o platesti la casa (deci fara sa furi). in aceasta situatie, folosind rationamentul tau, putem spune ca si magazinul s-a "desesizat".

uitati-va ca deak spune undeva ca plata pretului in aceasta situatie e o "CONDITIE ESENTIALA" de incheiere a contractului, indiferent daca tu ai consumat sau nu bunul.

tu spui ca avem o conventie valabila.
eu spun ca nu se incheie nici o conventie pana in momentul platii pretului. plata pretului e o CONDITIE ESENTIALA.
admit (de fapt deak admite) ca e o regula derogatorie de la regulile comune privind contractul de v-c.

verifica te rog ce spun deak si statescu.
problema asta s-a pus in practica franceza care s-a confruntat cu speta.
acolo s-a venit cu aceasta solutie pe care au preluat-o deak si statescu.
e adevarat ca deroga de la regulile comune.
plata pretului e o conditie esentiala de incheiere a conventiei. pana la daca platii nu e nici o conventie. daca platesti, abia din acel moment conventia e incheiata.
restaurantul iti permite sa consumi inainte datorita specificului activitatii, iar daca tu nu platesti, inseamna ca ai luat bunul pe nedrept.

daca rationamentul tau ar fi corect, ar insemna ca eu dupa ce mananc pot sa o rup la fuga, deci sa nu am deloc intentia sa platesc, si in aceste conditii sa nu comit nicio infractiune, caci conventia se incheiase deja cand am mancat pizza, iar eu nu i-am mai platit la termen si nu are decat sa ma dea in judecata in civil.

in plus treaba cu intentia (daca vroiam sa platesc inainte sau nu) nici nu stiu cum ar putea fi vreodata dovedita sau nu in practica.
adica, plec fara sa platesc si daca ma prind aia in drum spre iesire, dupa ca ma bat bine, le spun ca am vrut sa platesc dar nu a venit ospatarul. atunci ei or sa zica: bine, te dam in judecata in civil ca nu ai comis nimic.
astea nu le mai vad cu ochi buni!

sa nu ma iei cu inselaciune in ultima situatie expusa ca nu sta deloc in picioare.

oana_dan

Post by oana_dan » 14 Sep 2007, 12:51

[quote]daca nu-tzi platesti factura la mobilul cu care mi-s convins ca te dai mare , e tot furt ? [/quote]

Poftim? :-D :-D :-D

Gavril, normal ca a fost o gluma. Erati asa de inversunati ...

draudiu

Post by draudiu » 14 Sep 2007, 12:55

oana_dan wrote:
daca nu-tzi platesti factura la mobilul cu care mi-s convins ca te dai mare , e tot furt ?
Poftim? :-D :-D :-D

Gavril, normal ca a fost o gluma. Erati asa de inversunati ...

diferenta cu factura de mobil e ca deja exista o conventie incheiata (chiar in scris).
pe cand in cazul dat, pana la plata pretului, nu e nicio conventie incheiata.

kiddy

Post by kiddy » 14 Sep 2007, 12:59

in cazul calificarii unei fapte ca infractiune e de bun-simt sa ne raportam la pozitia subiectiva a subiectului cu privire la obiect avuta in momentul savarsirii faptei. In momentul consumarii a fost de buna-credinta. Ulterior, cand nu a patit, se schimbase pozitia subiectiva dar obiectul nu mai exista. Cu alte cuvinte, in momentul in care este intrunit scopul special al furtului, nu mai avem obiect la care sa ne raportam.
Pot accepta, cu rezerve, parerea cu privire la furt doar daca in momentul in care ai comandat stiai ca nu vei pati, desi eu zic ca in acesta situatie nu avem furt ci inselaciune.

oana_dan

Post by oana_dan » 14 Sep 2007, 13:00

Eu eram mirata ca de cand nu am mai intrat eu pe forum samurai nu s-a schimbat deloc.

draudiu

Post by draudiu » 14 Sep 2007, 13:10

kiddy wrote:in cazul calificarii unei fapte ca infractiune e de bun-simt sa ne raportam la pozitia subiectiva a subiectului cu privire la obiect avuta in momentul savarsirii faptei. In momentul consumarii a fost de buna-credinta. Ulterior, cand nu a patit, se schimbase pozitia subiectiva dar obiectul nu mai exista. Cu alte cuvinte, in momentul in care este intrunit scopul special al furtului, nu mai avem obiect la care sa ne raportam.
Pot accepta, cu rezerve, parerea cu privire la furt doar daca in momentul in care ai comandat stiai ca nu vei pati, desi eu zic ca in acesta situatie nu avem furt ci inselaciune.

pe regulile comune pot fi de acord, iar rationamentul tau nu e viciat.
diferenta consta in urmatorul lucru:
eu spun ca nu se incheie nicio conventie pana la plata pretului.
voi spuneti ca o conventie e deja incheiata cand mananci pizza.

si rationamentul meu si rationamentul vostru e corect.
numai ca rationamentul unuia dintre noi se intemeiaza pe o premisa falsa.
intrebarea e, premisa falsa e a mea ori a voastra?

nu stiu. ceea ce stiu e ca deak si statesc, preluand din doctrina si jurisprudenta franceza spun ca plata pretului, in acest caz, e o CONDITIE ESENTIALA de incheiere a conventiei si, pe cale de consecinta, pana nu se plateste pretul NICIO CONVENTIE NU E INCHEIATA.
deci, se ia un bun din posesie/detentie fara consimtamant, in scop de a-l insusi pe nedrept.

the end

mariusms

Post by mariusms » 14 Sep 2007, 13:16

Draudiu, daca spui ca pretul este o conditie esentiala a incheierii conventiei, ai dreptate, pentru ca aceasta conditie este indeplinita, avand un pret sincer si serios.
De asemenea si consumatorul din speta a avut intentia in acel moment sa plateasca. Si cum am mai spus, valabilitatea conventiei (tot doctrina civila o spune consecvent) se raporteaza la momentul incheierii.
Deci a avut loc o desesizare de buna-voie. Practica judecatoreasca penala este destul de bogata in spete prin care se arata judicios ca, daca are loc o desesizare, nu este furt.

draudiu

Post by draudiu » 14 Sep 2007, 13:24

mariusms wrote:Draudiu, daca spui ca pretul este o conditie esentiala a incheierii conventiei, ai dreptate, pentru ca aceasta conditie este indeplinita, avand un pret sincer si serios.
De asemenea si consumatorul din speta a avut intentia in acel moment sa plateasca. Si cum am mai spus, valabilitatea conventiei (tot doctrina civila o spune consecvent) se raporteaza la momentul incheierii.
Deci a avut loc o desesizare de buna-voie. Practica judecatoreasca penala este destul de bogata in spete prin care se arata judicios ca, daca are loc o desesizare, nu este furt.

inteleg ce spui si pe regulile de drept comun ai dreptate cu tot ceea ce spui.
ceea ce spun eu este ca, in cazul particular al cumpararii dintr-un magazin cu autoservire sau al unui restaurant, conventia nu se considera incheiata decat dupa plata pretului chiar daca tu mananci pizza inainte.
cu alte cuvinte, cand tu mananci pizza, conventia nu e incheiata (e derogatoriu de la dreptul comun).

imagineaza-ti urmatoarea situatie:
daca eu de la inceput vreau sa le dau teapa celor de la restaurant, ma duc comand si dupa ce mananc fug.
tu spui ca s-a incheiat conventia si astia nu au ce sa imi faca decat in civil.
asa sa fie?

draudiu

Post by draudiu » 14 Sep 2007, 13:26

luni o sa va precizez si unde anume zic deak si barsan ca in aceste cazuri particulare conventia nu se considera incheiata decat DUPA plata pretului, indiferent ca tu mananci sau nu ciocolata din magazin sau pizza din restaurant inainte.

mariusms

Post by mariusms » 14 Sep 2007, 13:27

Am precizat de mai multe ori ca ma refer la situatia in care consumatorul era de buna-credinta la momentul contractarii. Ipoteza ta este perfect valabila, dar in speta noastra exista o conventie in toata regula, altfel nu ai dreptul sa consumi.

kinga

Post by kinga » 14 Sep 2007, 13:36

Draudiu....

"un caz special de amanare a transferarii dreptului de proprietate intalnim in cazul cumpararii dintr-o unitate comerciala cu autoservire.
Contractul se incheie, in acest caz, in momentul in care cumparatorul a ales si a preluat marfa ( de exemplu a introdus in cosul sau in caruciorul pus la dispozitie de vanzator).Intrucat din acest moment lucrurile de gen sunt si individualizate potrivit regulilor in materie ar trebui sa ajungem la concluzia ca si proprietatea si riscurile s-au transferat asupra cumparatorului. In consecinta, daca el paraseste magazinul cu intentia de a-si insusii marfa fara a plati pretul, nu se face vinovat de furt, ci este un simplu debitor care nu si-a executat obligatia de plata a pretului.
Intrucat o asemenea concluzie nu poate fi admisa, se considera ca- in acest caz ori in alte cazuri asemanatoare de vanzare cu pret fix - partile s-au inteles implicit in sensul ca proprietatea se dobandeste de catre cumparator numai odata cu plata pretului. Pana in acel moment el este un simplu detentor al marfii alese ( vinovat de furt daca nu plateste pretul) iar vanzatorul suporta riscurile in calitate de proprietar."
Deak...

cleo27ro

Post by cleo27ro » 14 Sep 2007, 13:40

Am avut eu dreptate...
Prietenii stiu de ce... :razz:

draudiu

Post by draudiu » 14 Sep 2007, 13:43

o nuanta:

eu spun ca PLATA pretului e o conditie esentiala, iar nu pretul.

pretul e o conditie esentiala intr-un contract de v-c pentru ca pretul constituie obiectul. iar obiectul e o conditie esentiala, de acord.

dar eu spun ca plata pretului (adica una dintre obligatiile cumparatorului) constituie o conditie ESENTIALA.

in dreptul comun, pretul e esential iar plata lui e o obligatie a cumparatorului in plisa careia se poate cere rezolutiune/reziliere etc. dar neplata pretului nu inseamna ca a fost nul contractul sau ca el nu a existat. ci insemana ca a fost valabil dar se poate desfiinta.

Post Reply