Salvati Rosia Montana

Vesti de interes.
denominatus

Post by denominatus » 21 Aug 2006, 19:46

Motto: "Remember remember the fifth of November
Gunpowder, treason and plot. "
Noi n-avem un 5 noiembrie... noi avem 12 ianuarie 1990.

Vin sa va spun cateva cuvinte: dezamagit, indignat, mahnit, siderat, ingrijorat. Incerc sa folosesc doar cuvinte blande, foarte blande, cat mai blande cu putinta...

Imi pare rau sa va dezamagesc, dar nu a fost vorba despre o dezbatere publica a proiectului sau a studiului de impact asupra mediului.
A fost un circ si-o bataie de joc, orchestrat cu cinism si fara scrupule, atat de grosolan, incat nici macar nu s-a incercat salvarea aparentelor.

Dar s-o luam cu inceputul.

Va marturisesc ca am intrat in sala hotarat sa fiu cu mintea deschisa si impartial, sa ascult argumentele, sa-mi fac observatiile cat mai obiectiv cu putinta.

Prima observatie pe care am facut-o a fost ca un sfert dintre participanti purtau materiale promotionale ale lui Gabriel Resources (in continuare RMGC)
Tricouri galbene si verzi, inscriptionate cu "Hai sa salvam Rosia Montana. Gabriel Resources"( ;-) ).... OK, nimic de reprosat, zic. Poate fac parte din organizatori... Dar beculetul s-a aprins si mi-am zis sa fiu atent la ce se intampla... cred ca vi s-a aprins si voua si unii dintre voi deja intuiesc mersul lucrurilor.
O alta observatie personala a fost ca jumatate din cei imbracati in tricouri galbene si verzi aveau niste fete de puscariasi, cu bicepsi, pectorali si tatuaje asortate... cred ca v-ati facut o idee... dar, iarasi, nimic de obiectat... hey, itns a free country... :)

La capitolul materiale promotionale, evident ca RMGC a stat net superior... Pliante si brosuri, fise frumos tiparite, bannere si afise...
Avand oaresce timp la dispozitie, intr-un sfert de ora le-am citit. Pe diagonala. Din ele rezulta ca de fapt nu exista nici o problema la exploatarea aurifera de la Rosia Montana, fiindca RMGC are un plan perfect conceput, care respecta nu numai legislatia romaneasca, mai ingaduitoare, ci chiar pe cea europeana, care este mult mai drastica.
Ca este waterproof, daca-mi permiteti jocul de cuvinte, si ca va plati pentru inchiderea carierei si re-ecologizarea zonei dupa inchiderea minei...
Ca pune si garantii...
A, minunat, mi-am zis... sa stii ca poate e vorba doar de o neintelegere...

Vine comisia... Reprezentantii RMGc iau loc la masa, alaturi de reprezentantii Guvernului. Neobisnuit, dar... poate ca nu s-au gandit la asta... Nu stiu sa fi fost si vreun reprezentant al ONG-urilor la masa prezidiului... ma rog, hai sa zice ca nu e un aspect relevant.
Am intrebat-o pe doamna care statea alaturi de mine daca stie cumva cine a venit din partea Guvernului... ca prezentari sa nu va inchipuiti ca au existat. Mi-a raspuns, in engleza, ca ea este independenta, e observator, si ca stie ca la dezbaterile acestea vine, de regula, un reprezentant de la ministerul mediului...
"Cum adica, de regula?" zic eu.
"Da, de regula, zice ea, fiindca am participat la toate dezbaterile puublice organizate si de fiecare data a venit cineva de la ministerul mediului."

Incep discutiile.
"Are cuvantul domnul... se pregateste domnul... " you know the drill..
Si acum incepe circul...

Cand vorbitorul a spus ca natura trebuie protejata, sala a explodat literalmente cu huiduieli, fluieraturi, injurii, grosolanii si zeflemele....ca pe stadion, la un meci intre Rapid si Dinamo.
Nu-mi venea sa cred... trei sferturi din sala fluiera, huiduia si omul n-a putut sa vorbeasca minute in sir. Cum deschidea gura, cum era acoperit. Iar instalatia de sonorizare era super OK...
Fluierau si agentii de securitate, (cei in uniforma neagra), si oamenii in tricouri galbene si verzi, huiduiau si cei in civil....

Am intrebat-o pe doamna respectiva daca asa a fost si la celelalte intalniri si mi-a raspuns, cu o privire jenata, ca da, la fel a fost si la celelalte intalniri, si ca ea este convinsa ca jumatate din oamenii de aici sunt adusi de Gabriel Resources tocmai pentru asta...

A plecat vorbitorul, a venit reprezentantul RMGC, care a inceput sa faca o propaganda ieftina despre cat de mult face RMGC pentru Rosia Montana si ca acolo oricum nu se poate face nimic altceva decat minerit... despre natura n-a zis nimic. I-au strigat neste voci din sla sa raspunda la intrebare, dar se pare ca nu auzea.

Dupa care au venit alti vorbitori, care au aplaudat munca RMGC si au zis ca sa stam sa ne gandim, sa nu cumva sa plece strainii si sa regretam ca am scapat o ocazie de aur, ca sa zic asa....
Aplauze in delir, in sala...
Doar vreo 20-30 dintre participanti, care se vede treaba ca erau contra RMGC, au fluierat. Ai de aplaudau s-au luat de ai care fluierau. Intr-un minut, era vacarm general din nou.

Si treaba tot asa... al de zicea ceva de natura, fluierat si huiduit.
Al de zicea ceva de cat de fain e, aplaudat.

Au vorbit si mineri din zona, care au zis ca ei vor sa munceasca, fiindca n-au din ce-si hrani copiii si ca n-au de nici unele... si ca la Rosia Montana se face minerit aurifer de 2000 de ani, si ca era poluare si inainte sa vina RMGC, asa ca ce mai conteaza... ei vor paine...

A venit pe urma o tipa, belgianca, dar stabilita in Rosia Montana de 15 ani, care zice ca a lucrat si cu banca mondiala si cu alte institutii de seama, care e economist...si le-a luat studiul de impact al mediului la puricat.

Ca nu spune absolut nimic despre costurile pe care le suporta Romania, ca subevalueaza grosolan cheltuielile cu ecologizarea si inchiderea minei, ca cei 70 de milioane de dolari previzionati in proiect sunt praf in ochi, ca de fapt cheltuielil de mediu se ridica, in orice parte din lumea asta, la cel putin 2-3 miliarde de dolari, ca RMGC nu are interesul sa constituie garantii la adevarata valoare a cheltuielilor, si odata cu inchiderea minei o sa fuga la fel cum a fugit si investitorul de la Baia Mare, care atunci cand a auzit ca are de dat jumatate de miliard, brusc a dat faliment, prinde orbul scoate ochii, si uite-asa Romania a ramas doar cu nota de plata de juma de miliard de parai, pe care o platim fiecare din noi, din buzunarul propriu... ca argumentul RMGC ca nu se poate face nimic altceva in Rosia Montana e doar jumatate adevarat, fiindca atunci cand au pus la cale manaria, au modificat PUZ-ul si incadrarea zonei ca fiind de interes minier, si ca a vrut femeia sa faca acolo o pensiune, dar ai de la primarie i-au zis ca e interzis sa faci turism in zona miniera, si mai zicea femeia ca nu spune nicaieri studiul ce se va intampla cu cei 500 de hectare de iaz cu cianura...

Evident, fluierata la fiecare 10 secunde, dar avea o voce pitigaiata si striga in microfon, asa ca am putut totusi auzi ce a zis femeia.

Si vine reprezentantul RMGC, un american sau canadian probabil, si zice in engleza (tradusa) ca doamna nici n-a citit studiul si ca spune numai prostii si ca habar n-are, si incepe sa spuna ca un milion jumate de parai a platit RMGC la primaria locala cu titlu de impozit, si cum anual ei au in medie 300 de angajati, si ca 2,5 milioane de parai nu stiu pe ce i-au dat si ca de fapt nu sunt 500 de hectare de iaz cu cianura, ci doar 300 de hectare.......

Reprezentantul RMGC a fost de un tupeu si de o agresivitate, si de o obraznicie, cum eu n-am vazut nicaieri in lumea asta... in afara de Rahova.... nu s-a jenat nici macar o secunda sa o faca proasta pe fata si textual....
si ce chestii a zis despre locuitorii din rosia montana....
cred ca daca ar fi zis chestiile astea oriunde altundeva, era linsat in 3 minute...

A, era sa uit.
Culmea culmilor, tipul zice ca a fost si el activist Greenpeace si ca el intotdeauna s-a luptat cu companiile sa spuna adevarul...

Sa dau pe spate. Sa dau pe spate...

Va zic, nu imi venea sa credca ceea ce se intampla e real...

Ma, astia nu dau nici un scuipat pe noi si pe soarta noastra.
Tot ce-i intereseaza e banul si p-aci ti-e calea.
Si la cum se prezinta lucrurile, cred ca au deja traba aranjata, chestia cu dezbaterile publice a fost de decor, sau de .... ca sa arate lumii ca s-a purtat un dialog cu societatea civila.

Mi s-a facut scarba si am plecat.

Langa iesire, am vazut doua fete, purtand un banner de vreo 5m pe 1, pe care scria:

"Cianura folosita iresponsabil, ucide.
Cianura, folosita rational, VINDECA."

Marturisesc ca m-am gandit la Tepes Voda si am regretat ca nu l-am votat pe Vadim.
In asemenea hal m-au adus... va zic... n-am cuvinte sa descriu...

nicuvar

Post by nicuvar » 21 Aug 2006, 19:47

"SPUNE VERDE

Spune verde in fata !

Prima editie FanFest - august 2004, Rosia Montana - a insemnat debutul primului festival de protest si de mediu din Romania. Scopul declarat al acestui eveniment era sa pledeze pentru protectia mediului inconjurator si o dezvoltare durabila, pe termen lung, a Muntilor Apuseni.

Ca pionier al festivalurilor verzi din Romania, FanFest a evoluat in timp, devenind gratie suporterilor campaniei Salvati Rosia Montana, cel mai vibrant eveniment muzical si de mediu din tara.

Asa cum il vedem noi, FanFest este mai mult decat un festival de muzica, este o manifestare care promoveaza ocrotirea mediului inconjurator, provocand participantii sa-si puna intrebari privind mineritul la suprafata si dezechilibrul ecologic generat de asemenea activitati. Mai mult de atat, incurajam participantii sa aiba un comportament responsabil fata de natura, atat pe durata festivalului cat si in viata de zi cu zi. Avand ca punct de plecare campania Salvati Rosia Montana, FanFest este un simbol al succesului acestei campanii, fiecare editie demonstrand victoria solidaritatii si a bunului simt asupra lacomiei si a spiritului destructiv."

Anul acesta, in 25-26-27 august va asteapta:

"TREI SERI DE CONCERTE LA FANFEST!

Echipa FanFest v-a pregatit trei zile pline la Rosia Montana. Pentru prima data in cei trei ani de festival, duminica seara va asteapta 7 ore de muzica" ... si nu numai.
Mai multe detalii la www.fanfest.ro.

denominatus

Post by denominatus » 21 Aug 2006, 19:48

Imi pare rau ca a iesit asa lung... sper totusi sa aveti curiozitatea si rabdarea sa-l cititi...

nicuvar

Post by nicuvar » 21 Aug 2006, 19:56

Eu am citit si te-am inteles.
Sper ca nu am intervenit ca musca-n lapte cu FanFest, dar e tot pentru "Salvati Rosia Montana". :floare:

ildi

Post by ildi » 21 Aug 2006, 20:26

Am citit si eu....
Oare de ce nu ma (mai) mir?

Sincer Denominatus, chiar ca crezi ca poate fi salvata?

Si ce tare v-ati scandalizat cand s-a vorbit despre jegul din tara!

denominatus

Post by denominatus » 21 Aug 2006, 21:46

Mea culpa. Nu-l vedeam. Ma uitam prea mult la televizor, i think, sau stateam prea mult cu nasul in carti...
Imi spun niste prieteni ca la TV nu s-au vazut decat imagini "neutre".
Asa e?

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 21 Aug 2006, 22:55

... punem la suflet cand vedem indiferenta, cinismul, lipsa de scrupule...toata lista de mizerii care servesc scopurilor josnice, mercantile ale celor care au suficienta putere pt. a decide si ne intrebam de ce nu se intampla repede o minune care sa rastoarne masa de joc, cu toate cartile masluite de pe ea;dar "toatens pan-odata" si eu sunt convinsa ca cei care lupta impotriva distrugerii RM nu stau degeaba; poate lupta mai bine cu discretie, in umbra, ca altfel n-ar avea nici o sansa...asa cred, daca ma bazez pe ce-am mai vazut, citit, dedus;
...in plus, toate aceste manifestari zgomotoase ale salvatorilor zonei, care vor sa convinga lumea ca ce minune de proiect va reabilita RM, mie-mi par demersuri de oameni carora le aluneca scena...ca altfel nu ar recurge la atatea pocnitori, miscari de trupe, agitatie, ci ar sta in banca lor, siguri pe succes.
...concertele de la fanfest sunt poate artificiile "la vedere" sub care bubuie, camuflate, adevaratele grenade...e in spiritul strategiilor reusite din istorie, nu-i asa?
...so deno, do absolutely nothing in vacanta ca avem noi grija de topic pana te intorci si...poate te vor astepta ceva vesti bune...

Iulian2033

Post by Iulian2033 » 22 Aug 2006, 08:10

Mdea, Robin, ai dreptate. O sa se intample o minune si, daca tot suntem la capitolul asta, o sa aiba loc un miracol si in privinta pacii mondiale sau a pacii pe glob. Ce naiba, mi-ai facut impresia ca esti mai bine ancorata in realitate. Lucrurile sunt asa cum sunt, iar acum nu prea mai ai ce sa faci. Noi, cel putin, unii mai mult, altii mai putin, am avut totusi o incercare de a schimba ceva. Ajuta la constiinta, nu?
Si, Denominatus, chiar nu incetezi sa surprinzi. Chiar imi place portul tau. Ai ceva intre urechi, ai stil sa prezinti whatever is there, sufletul pare la locul lui si, dintr-o data trosc, schimbare radicala de opinii. Sa declari ca totusi traim intr-un "jeg de tara", cam surprinzator venind de la tine. Si eu am cam umblat prin tara si am vazut ca romanii nu-s numai jeguri sau genul oamenii prezentati in stirile de la ora 5. De la particular se ajunge la general, totusi mai este mult pana la a generaliza ca tipar comportamental, ca mod de a reactiona pentru unui intreg popor atitudinea si faptele unora, chiar daca sunt alesii nostrii.

pisa

Post by pisa » 22 Aug 2006, 09:13

nu, nu traim intr-un jeg de tara...

jegul este in inima (sau mai bine zis in locul ei) unora.

stiu ca si pe mine , dupa ce am citit ce ai scris, m-a cuprins un sentiment de -emigrare-, dar eu nu cred ca m-ar lasa sufletul sa las tarisoara mea (pt care au suferit si au murit atatea suflete cinstite de romani) pe mainile lor...

denominatus

Post by denominatus » 02 Sep 2006, 14:24

Image

Image

Image

denominatus

Post by denominatus » 02 Sep 2006, 14:49

Image

Image
"Proiectul este o datorie de onoare fata de Tara Motilor, impotriva demagogiei si impotriva dorintei unora de a se imbogati."
Traian Basescu, despre exploatarea miniera cu cianura la Rosia Montana.
Alba Iulia, 29 martie 2004.
(Probabil in cadru unui miting de... promisiuni electorale...
Oare la a cui demagigie s-o referi el prezidente? n.n.)
CIANURA A AJUNS PE MASA LUI BASESCU
SA TRAIESTI BINE!

Image
Biserica si Academia Romana se impotrivesc proiectului de exploatare miniera intensiva cu cianura la Rosia Montana.
Din 1997, sub pretextul formalitatilor administrative, guvernantii fac o politica murdara.
GUVERNELE TREC, SPAGA RAMANE

Image
DACA TACI SE VOR DISTRUGE:
5 munti in Tara Motilor,
un patrimoniu national unic in lume, (cultural - n.n.)
10 biserici, 9 cimitire,
958 de gospodarii = 2150 de oameni.

Image
Gabriel zis Cianura & Sinistra Mediului
DA sau NU bombei ecologice pregatite de Gabriel pentru exploatarea miniera la Rosia Montana?
In acest an Sulfina Barbu, Ministra Mediului, va trebui sa RASPUNDA!
In acest an se hotaraste soarta Rosiei Montane.
OPRESTE ACEASTA CASATORIE DIN INTERES!

Image
"TVR 1 - Discovery - Realitatea TV - Antena 3 - Pro TV - B1 TV - OTV -GMP/Ashley
Gandul - Evenimentul Zilei - Adevarul - Jurnalul National saptamana Financiara - Ziarul Financiar - Capital - Libertatea - Romania Libera

Difuzarea, in ziare si la televiziune a reclamelor pentru Gabriel, incalca drepturile oamenilor din Rosia Montana.
NU FI PARTAS LA MINCIUNA!
REFUZA PUBLICITATEA LA CIANURA!
Publicitatea pentru Gabriel Resources (firma cu sediul in paradisul fiscal Barbados) difuzata in massmedia din Romania, ne prezinta o Rosia Montana pustiita, bolnava. Cine a fost la Rosia Montana stie ca e o minciuna televizata.
O imagine falsa ii favorizeaza pe cei care, pana ieri, nici macar nu stiau unde e Romania pe harta lumii. In schimb, cei care cred intr-o Rosia Montana prospera, in care sa traiasca multi ani inainte vor ramane victimele lor.
Televiziunea Romana, finantata din banii nostrii, este partener a strategiei mediatice murdare a RMGC. Prin acest act, TVR isi compromite misiunea de televiziune publica.
Cum ar fi sa-ti platesti lunar calaul?!
Consiliul National al Audiovizualului nu vede nici o problema in publicitatea falsa pentru Gabriel. Daca nu injura nimeni pe post e OK, CNA nu are azi de lucru."

Image
Nu stiu daca o sa se vada clar, insa lacul artificial, de 300 de hectare in suprafata, adapostind peste 200.000 de tone de cianura, o sa fie realizat astupand o vale naturala cu un baraj de pamant, cu un miez (1/3) de beton. Nici nu vreau sa ma intreb ce se va intampla daca se va rupe barajul asta, din cauze naturale sau nu, si cum o va lua lacul la plimbare, din vale in vale, maturand tot bazinul hidrugrafic.... pann la Dunare si marea cea mare ... oare o sa stralucim in intuneric?

denominatus

Post by denominatus » 02 Sep 2006, 14:59

Scufita Rosie Montana mergea prin muntii impaduriti ai patriei, culegand floricele si ascutand cipcirip de pasarele.
La un moment dat se intalneste cu Lupul Gabriel:
Lupul Gabriel: ce faci? Scufita Rosie Montana? Nu vrei o Cianura Max?
Scufita Rosie Montana: Esti sigur?
Lupul Gabriel: Donnt worry, THEREnS NO SUGAR!!!

(De tot rasun plansun...
Aia se gandesc daca sa bage in ei un gram-doua de zahar..
Pe noi ne doare-n pix de 200.000 de tone de cianura.
Cate... hai sa vedem... cam zece kile de cianura pentru fiecare ruman.
Cam de cate ori poti sa te omori cu 10.000 de grame???
Ce sa se mai destepte rumanul? Mai bine hai sa schimbam naibii imnul... )

mikaela

Rosia Montana?

Post by mikaela » 05 Oct 2006, 11:32

Am citit acum citeva zile ce ati scris la acest subiect si sincer m-a socat. Nu m-am gindit niciodata serios la acest subiect si de cind am citit, am inceput sa imi pun intrebari. Coincidenta a facut ca in ziua in care am citit topicul sa cumpar o revista de fotografie care sa aiba in paginile ei si fotografii de la Rosia Montana. Atat clipul de reclama vazut la televizor cit si fotografiile din revista ne arata o zona moarta din toate punctele de vedere, inclusiv flora si fauna, ceea ce din cite am citit nu este real.
Poate ca nu as fi scris nimic aici pentru ca a trecut o luna de la ultimul post, daca azi nu as fi primit pe mail acest link pe care va recomand sa-l vizionati.
Este si un articol din Adevarul de azi

Canadienii de la Rosia Montana muta Romania in Africa
Autor: Valentin POPESCU.

Africa si Romania. Doua lumi total diferite. Acolo copiii mor de foame iar SIDA face ravagii, pe cand aici, romanii tocmai au intrat in Uniunea Europeana.
Imaginile-soc din Africa sunt puse impreuna cu cele din Romania si sunt folosite de sustinatorii companiei canadiene Rosia Montana Gold Corporation pentru a convinge opinia publica de necesitatea inceperii exploatarii zacamantului de aur din Muntii Apuseni. Filmul, realizat de doi jurnalisti britanici, Phelim Mcaleer si Ann McElhinney, poarta titlul "Mine your own business", un joc de cuvinte de la expresia din limba engleza "Mind your own business " ("Vedeti-va de treaba"). Documentarul a fost prezentat la Conferinta Denver Gold Show, din Statele Unite ale Americii, iar pe data de 1 noiembrie urmeaza sa aiba premiera in Europa, la Londra. Productia este prezentata drept una controversata si ar trebui sa provoace o dezbatere aprinsa despre cat de mult rau pot face ecologistii dezvoltarii unei tari. Totusi, pana sa isi atinga scopul, clipul de prezentare a documentarului aduce prejudicii imaginii Romaniei.
"O forta periculoasa neaga visurile celor mai sarace popoare din lume" este primul mesaj din prezentarea documentarului. In fundal, curg imagini ale unei familii din Africa, care se sprijina de un copac aflat pe malul unui rau murdar. Urmeaza imagini cu cladiri parasite si oameni care se incalzesc langa un cazan in care arde un foc. Acestea sunt din Romania.
Canadienii ii vor scoate pe romani din Africa
"Cand un reprezentant al Gabriel Resources m-a rugat sa scriu o brosura despre proiect, am refuzat, dar le-am sugerat ca, in cazul in care sunt de acord, sa nu intervina in conceptie, as putea sa realizez un documentar", isi sustine proiectul Phelim Mcaleer, fost corespondent al "Financial Times". Filmul incearca sa spuna povestea lui George, un somer de 23 de ani din Rosia Montana, a carui evolutie in viata a fost oprita de campaniile orchestrate de ecologistii straini. "Organizatiile puternice s-au napustit asupra satelor sarace", este o alta fraza-cheie a documentarului, iar cascada de imagini culmineaza cu un alt mozaic de imagini din Africa si Romania. Salvarea vine insa de la canadieni, care vor construi o exploatare miniera care nu distruge mediul inconjurator si care creeaza locuri de munca.
Documentarul poate fi urmarit la adresa de internet . Mii de nelamuriri asupra proiectului
Ministerul Mediuwww.mineyourownbusiness.orglui a primit in jur de 6.000 de solicitari in legatura cu raportul la studiul de impact asupra mediului depus de Rosia Montana Gold Corporation pentru a obtine autorizatia de mediu astfel incat sa poata sa inceapa exploatarea pe baza de cianuri. Pentru ca este un proiect care are un impact transfrontalier puternic, Romania a fost obligata sa ceara si parerea tarilor vecine. Ungaria a fost cea mai critica la adresa acestui proiect, avand in vedere ca in anul 2000 a fost una dintre cele mai afectate tari ca urmare a ruperii iazului de decantare de la Baia Mare, iar cianura a ajuns in Tisa.

Data: Joi, 05 octombrie 2006
Sursa: Adevarul

parole

Post by parole » 09 Oct 2006, 15:04

Doamna Marinescu, consilier juridic la Ministerul Mediului si profesor la Universitatea Bucuresti, ne-a spus astazi ca este ferm convinsa ca proiectul va inainta intrucat presiunile politice sunt foarte puternice...

Deci putem pune cruce Rosiei Montane! Pacat!

parole

Post by parole » 20 Nov 2006, 15:16

In Dilema Veche de saptamana asta a aparut un calup de articole destul de interesante pe acest subiect in care s-a incercat o echilibrare cat mai impartiala a pozitiilor pro si contra proiectului.
Concluzia pe care am desprins-o citindu-le, facand abstractie de considerentele culturale este ca lucrarile de exploatare ar trebui demarate dar numai daca investitorul ar fi altul, si nu Gabriel resources, iar redeventa cuvenita statului roman ar fi undeva pe la cel putin 60% din beneficiile rezultate si nu aproximativ 19%.

Post Reply