Valabilitate acte

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
norocel

Re: Valabilitate acte

Post by norocel » 22 Mar 2006, 08:49

Asta este intrebarea pusa de catalinhy:
catalinhy wrote:Au valabilitate actele semnate de administratorul unei societati daca cestea poarta doar semnatura sa, nu si stampila societatii?

Acum dupa ce ai studiat problema, care zici tu ca este raspunsul corect?
Dau o cafea daca raspunzi... :cafea:

minodora

Post by minodora » 22 Mar 2006, 09:05

Accept :cafea: -ua.
Stii clar ca nu pot sa nu-ti dau dreptate. :grin:
Dar mai stiu ca undeva prin amintiri (din facultate, bineinteles) mi s-a bagat in cap ca actele de semnate de administrator trebuie sa aiba si stampila, altfel se considera semnate in nume propriu.
Oricum o sa ma mai gandesc. :wink:

aho

Post by aho » 22 Mar 2006, 09:12

ART. 35 - D 31 /54
Persoana juridica isi exercita drepturile si isi indeplineste obligatiile prin organele sale.
Actele juridice facute de organele persoanei juridice, in limitele puterilor ce le-au fost conferite, sint actele persoanei juridice insasi.
Faptele ilicite savirsite de organele sale obliga insasi persoana juridica, daca au fost indeplinite cu prilejul exercitarii functiei lor.
Faptele ilicite atrag si raspunderea personala a celui ce le-a savirsit, atit fata de persoana juridica, cit si fata de cel al treilea.

nu vad - pentru valabilitatea actului- decat conditia ca org. de conducere sa actioneze in limitele mandatului, forma scrisa este doar ad. probationem.

norocel

Post by norocel » 22 Mar 2006, 09:20

Stiam eu ca nu rezisti ispitei de a bea o cafea impreuna. :floare:
Toate societatile din Romania isi confectioneaza stampile, tocmai pentru ca li se cere in foarte multe locuri dar asta este deja o alta discutie decat cea referitoare la valabilitate/nevalabilitate semnaturii fara stampila.

Semnatura este perfect valabila daca persoana are specimen de semnatura depus la RC si are dreptul de a reprezenta societatea.

fuji

Post by fuji » 22 Mar 2006, 09:21

Tristan, eu nu as afirma , categoric, ca stampila certifica semnatura. A certifica inseamna a confirma autenticitatea ori calitatea de reprezentant legal al SC-ului in ce-l priveste pe semnatar.

Eu zic ca amprenta stampilei pusa langa semnatura ar crea doar prezumtia ca semnatura este al reprezentantului SC, prezumtie care, desigur, poate fi rasturnata. Am vazut o speta in care , paratul invocand lipsa semnaturii reprez. legal pe o factura, instanta a apreciat ca factura fiind semnata si stampilata de un angajat al societatii, se poate deduce ca parata l-a imputernicit sa semneze valabil toate actele care conditionau eliberarea marfii, deductie care este confirmata si de faptul ca parata a primit marfa si a platit o parte din pret.

La banca, da, se cere la deschiderea unui cont al SC-ului, pe langa specimenul de semnatura al reprez. legali si specimenul cu amprenta stampilei. Sunt norme ale BNR + norme interne legate de cunoasterea clientelei. Dar, de exemplu, in cazul CEC-ului , normele BNR specifica : Banca Nationala a Romaniei si societatile bancare pot cere ca formularele de cec completate sa poarte stampilele persoanelor juridice implicate in circuitul respectivelor cecuri, aplicate clar. Lipsa stampilei nu afecteaza valabilitatea cecului. Simpla stampila a unui tragator, persoana juridica, neinsotita de semnatura reprezentantului autorizat al acesteia anuleaza cecul. Idem este si in cazul BO sau al cambiei

Ildi, in L. contabilitatii nu este reglementata obligatia stampilarii facturilor. Nici in HG 831/1997 cu modificarile ulterioare nu scrie asa ceva, in mod expres. Probabil, se merge pe ideea respectarii ad literam a formularului. Fiind formulare tipizate, emitentul are datele de identificare clar precizate. Daca emitentul a omis sa aplice stampila, nu stiu unde este baiul ala asa de mare incat sa se anuleze factura si, mai ales, unde scrie asta ca garda ar avea un astfel de drept, adica sa constate nulitatea unui act ori sa-l anuleze (indeosebi in ipoteza in care factura a fost acceptata de beneficiar si incasata). Pai in cazul asta, in timpul controlului, se putea aplica stampila iar viciul era acoperit. :evil: Am mai auzit eu si de cazuri in care unii au data amenzi ca pe factura nu era inscrisa data si ora cand s-a facut expediere&...Cat despre beneficiar, sunt multe cazuri in care acesta nu aplica stampila pe factura. Dar o poate aplica ,daca e musai si i se cere expres. :evil: Iar daca factura a fost achitata de beneficiar, ce drak au anulat aia acolo ? ca ma si enervez... :-x

In esenta, nici eu nu sustin ca nu trebuie aplicata stampila SC-ului langa semnatura. A devenit un obicei- sa-i zicem o lege nescrisa. Insa daca s-a omis stampilarea, din intamplare&...nu cred ca trebuie sa ne agitam ca ar fi nul documentul atata timp cat stim sigur ca cel care a semnat era reprezentantul .

norocel

Post by norocel » 22 Mar 2006, 09:31

Fuji wrote:In esenta, nici eu nu sustin ca nu trebuie aplicata stampila SC-ului langa semnatura. A devenit un obicei- sa-i zicem o lege nescrisa. Insa daca s-a omis stampilarea, din intamplare&...nu cred ca trebuie sa ne agitam ca ar fi nul documentul atata timp cat stim sigur ca cel care a semnat era reprezentantul .

Fata de discutia asta, de curiozitate, am cautat niste dosare cu societati straine si chiar acum am in fata facturi si acte semnate reprezentantii unor societati din Germania si Franta.
Nu au stampile.
Sper sa ma credeti pe cuvant! :mrgreen:

Referitor la nulitate, ati auzit voi vreodata ca vreo instanta sa fi declarat nul un act al vreunei societati comerciale, pe care nu s-a aplicat stampila ?

Pana si citarea societatilor comerciale se considera valabila, chiar daca lipseste stampila.

minodora

Post by minodora » 22 Mar 2006, 09:35

Norocel wrote: Fata de discutia asta, de curiozitate, am cautat niste dosare cu societati straine si chiar acum am in fata facturi si acte semnate reprezentantii unor societati din Germania si Franta.
Nu au stampile.

La fel e si la greci...

aiurel

Post by aiurel » 22 Mar 2006, 09:40

Norocel wrote:Fata de discutia asta, de curiozitate, am cautat niste dosare cu societati straine si chiar acum am in fata facturi si acte semnate reprezentantii unor societati din Germania si Franta.
Nu au stampile.
In legatura cu asta te pot sustine si eu.
Eu am avut facturi emise din Franta si Austria si nu contin stampila.

fuji

Post by fuji » 22 Mar 2006, 09:41

minodora wrote:
La fel e si la greci...
Ce sa mai zicem atunci de americani ?... :lol:

minodora

Post by minodora » 23 Mar 2006, 13:55

:-D

warwara

Post by warwara » 23 Mar 2006, 14:24

catalinhy wrote:Au valabilitate actele semnate de administratorul unei societati daca cestea poarta doar semnatura sa, nu si stampila societatii?
Depinde de acte. Nu toate actele trebuie sa contina si stampila societatii. Doar cele cu adevarat importante. Actele contabile, bilant, balante, facturi, avize de expeditie, etc. Incercati sa depuneti un bilant la RC fara stampila...
Pentru celelalte, nu este necesara stampila.

aiurel

Post by aiurel » 23 Mar 2006, 14:32

warwara wrote:
Depinde de acte. Nu toate actele trebuie sa contina si stampila societatii. Doar cele cu adevarat importante. Actele contabile, bilant, balante, facturi, avize de expeditie, etc. Incercati sa depuneti un bilant la RC fara stampila...
Pentru celelalte, nu este necesara stampila.
Cam care ar fi acele acte pentru care nu este nevoie de stampila?

warwara

Post by warwara » 23 Mar 2006, 15:21

In Romania? fise de magazie, bonuri de consum, condica de prezenta, circulare, orice act unde nu se precizeaza semnatura si stampila... L.S.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 23 Mar 2006, 17:53

personal cred ca nu stampila da valabilitate actelor.
Asta cu L.S. este o idiosincrazie a romanului, caruia ii si place grozav sa-si faca si sa puna stampile peste tot pe unde se poate.
Cu cat e documentul mai plin de stampile cu atat i se pare romanului ca e mai valabil, insa asta nu pentru ca asa ar sta lucrurile.

Cat priveste facturile pe care garda le-a dat jos din contabilitate pentru ca nu aveau stampila eu zic sa puneti mana sa contestati ca asta e o idiotenie. E adevarat ca legea prevede ca trebe sa pui stampila pe factura insa practica Inaltei zice ca lipsa unui astfel de element neesential nu poate nicicum conduce la nevalabilitatea actului.

Asa ca pareri mai mult sau mai putin avizate pot avea multi insa nu insemna ca ele au si suport.
De regula nu au.

aiurel

Post by aiurel » 23 Mar 2006, 21:29

attorneyatlaw wrote:personal cred ca nu stampila da valabilitate actelor.
Asta cu L.S. este o idiosincrazie a romanului, caruia ii si place grozav sa-si faca si sa puna stampile peste tot pe unde se poate.
Cu cat e documentul mai plin de stampile cu atat i se pare romanului ca e mai valabil, insa asta nu pentru ca asa ar sta lucrurile.

Cat priveste facturile pe care garda le-a dat jos din contabilitate pentru ca nu aveau stampila eu zic sa puneti mana sa contestati ca asta e o idiotenie. E adevarat ca legea prevede ca trebe sa pui stampila pe factura insa practica Inaltei zice ca lipsa unui astfel de element neesential nu poate nicicum conduce la nevalabilitatea actului.

Asa ca pareri mai mult sau mai putin avizate pot avea multi insa nu insemna ca ele au si suport.
De regula nu au.
Poti sa-mi spui si mie care ar fi acea decizie (decizii). Chiar as vrea sa le dau peste "boticul" lor cel mare.
Am avut ceva discutii (nu chiar legate de acest element) cu niste "baieti de baieti" de pe la Fisc legate de "circulare, ordine interne" si alte "acte normative" de acest gen si pe care ei le sustineau sus si tare ca ar avea opozabilitate (aceste documente nu au fost publicate in Monitorul Oficial).

Daca tot vorbim despre facturi - poate sa-mi spuna si mie cineva unde este prevazuta (daca este prevazuta) obligativitatea mentionarii pe facturi a datelor cu privire la cel care intocmeste factura: numele, prenumele, CNP-ul, seria si numarul de la B.I./C.I.

Post Reply