vatamare corporala grava sau tentativa de omor calificat ?

Discutii privind procedura penala
observer

Post by observer » 25 Jan 2006, 12:36

in raspunsul de mai sus vorbeam la speta prezentata de cel care a deschis subiectul .

Si speta ta este interesanta. 3-4 zile pentru o fractura de brat? Nu imi recomanzi si mie medicul asta legist?? :grin: :?

Mili

Re: vatamare corporala grava sau tentativa de omor calificat

Post by Mili » 25 Jan 2006, 20:42

bobocel wrote:la poarta de intrare a unei sali de sport se afla un grup de 4 persoane care se manifestau agresiv, fata de persoanele care doreau sa intre in sala de sport. Un parinte, insotit de fetita lui vrea sa intre insala. Inculpatul X. ii aplica o lovitura cu o bata pe la spate cu o intensitate mare incat partea vatamata a cazut si si-a pierdut cunostinta.

ce infractiune avem ???
Greu de crezut ca s-ar retine tentativa de omor in cazul de fata,asa cum este expus. Pur teoretic putem abera destul. Practic, daca in speta de mai sus nu avem si o repetabilitate a loviturilor intr-o zona vitala, o expertiza medico-legala din care sa rezulte ca a fost pusa in primejdie viata victimei, parerea mea este ca orice instanta ar merge pe vatamare corporala.

mariusms

Post by mariusms » 27 Jan 2006, 16:01

Repetabilitate? Si cate bate trebuie sa-i dea in cap? Sa nu-mi spui ca primele zece sunt de control. :evil:

matrixro

Post by matrixro » 27 Jan 2006, 16:18

mariusms wrote:Repetabilitate? Si cate bate trebuie sa-i dea in cap? Sa nu-mi spui ca primele zece sunt de control. :evil:
Sau de antrenament.

elena_av

Post by elena_av » 27 Jan 2006, 18:56

Baltazar wrote:

Intrebare: daca este sa ne luam dupa nr. de zile de ingrijiri medicale si daca pe certificatul medico legal scrie ca i-a pus viata in pericol, ce incadrare ai da urmatoarei fapte?

- A ia o bata si loveste cu toata puterea pe B, tinta fiind direct in cap. B pune mana sa pareze si se alege cu o fractura de brat, dupa care fuge.i I CML se dau 3-4 zile de ingrijiri medicale si se mentioneaza ca viata nu a fost pusa in pericol.

. :grin:
am un caz identic; numai ca s-au dat 70-75 zile ingrijiri medicale, e 182;
in spete similare cu mai putine zile ingrijiri medicale, s-a incadrat la 181

mariusms

Post by mariusms » 27 Jan 2006, 19:59

Nu este deloc asa, Elena. Am discutat mai sus. Iata si din practica:
"Aplicarea unei lovituri cu un lemn in directia capului unei persoane, care, insa, reuseste sa evite lovitura la cap ridicand bratul in aparare, acesta fiindu-i fracturat, reflecta intentia inculpatului de a ucide, iar nu pe aceea de a cauza victimei numai vatamari corporale prevazute de art. 182 din Codul penal." CSJ, d. 1967/03.12.1991

Instantele tale ar trebui sa-si ia un concediu ... mai prelungit daca se poate. :mrgreen:

Mili

Post by Mili » 27 Jan 2006, 20:17

mariusms wrote:Nu este deloc asa, Elena. Am discutat mai sus. Iata si din practica:
"Aplicarea unei lovituri cu un lemn in directia capului unei persoane, care, insa, reuseste sa evite lovitura la cap ridicand bratul in aparare, acesta fiindu-i fracturat, reflecta intentia inculpatului de a ucide, iar nu pe aceea de a cauza victimei numai vatamari corporale prevazute de art. 182 din Codul penal." CSJ, d. 1967/03.12.1991

Instantele tale ar trebui sa-si ia un concediu ... mai prelungit daca se poate. :mrgreen:
:mrgreen: Sincer sa fiu am doi prieteni care si-au incercat puterile cu vreo 15 insi intr-un bar. Unul dintre ei a primit o sticla in cap, si a fost lovit cu piciorul de la o masa tot in zona capului, de mai multe ori, plus alte lovituri la fata si corp cu pumnii si picioarele. Cam acelasi lucru si la celalalt, mai putin sticla. Medical:12-14 zile de ingrijiri pt fiecare. daca nu esti diligent dosarul pleaca de la politie+parchet cu 181. In certificatele medicale nu se spune nimic legat de natura loviturilor, daca au fost in masura a pune in pericol viata acestora. Sfatul meu a fost sa ceara cercetarea pentru tentativa de omor si o expertiza medico-legala. Cu toate acestea, nu sunt sigur daca va tine, insa inclin sa cred ca da, este adevarat. Cu privire insa la o singura lovitura cu batul in zona capului inclin sa cred ca nu. citarea practicii poate fi importanta, dar trebuie sa fii de acord ca in tara noastra de multe ori aceasta nu este si unitara.

Dyana

Post by Dyana » 28 Jan 2006, 12:16

Buna ziua,tuturor!
In speta,cred,la fel ca Elena_av. si Observer ,ca avem de-a face cu o infractiune de vatamare corporala sau vatamare corporala grava.De ce?
Pentru ca, din imprejurarile concrete ale cauzei,nu se poate stabili intentia de a ucide.Numai aspectele ca a fost lovit in cap,o singura data,cu intensitate,nu mi se par suficiente pentru a incadra fapta la tentativa de omor.Desigur,este esential de stiut ,care sunt concluziile retinute in certificatul medico-legal.

mariusms

Post by mariusms » 28 Jan 2006, 12:37

Dyana wrote:Pentru ca, din imprejurarile concrete ale cauzei,nu se poate stabili intentia de a ucide.Numai aspectele ca a fost lovit in cap,o singura data,cu intensitate,nu mi se par suficiente pentru a incadra fapta la tentativa de omor.Desigur,este esential de stiut ,care sunt concluziile retinute in certificatul medico-legal.
Art. 19 pct.1 lit. b Cp: "prevede rezultatul faptei sale si DESI NU-L URMARESTE, accepta posibilitatea producerii lui."

Dupa cum vezi, faptuitorul nu trebuie sa urmareasca sa ucida victima. S-a pus in pericol viata, pentru ca s-a dat la cap o lovitura zdravana cu un lemn (nu nuielusa). Parerea mea.

Dyana

Post by Dyana » 28 Jan 2006, 12:55

Da ,Marius,s-a pus in pericol viata persoanei.Si daca in certificatul medico-legal aceasta ar fi concluzia,nu am avea vatamare corporala grava,potrivit art.182 alin.2C.pen.?!Ba da.
Nu trebuie sa privesti izolat numai instrumentul folosit si regiunea corpului unde a fost aplicata lovitura,altfel ajungi la concluzia gresita (zic)ca e tentativa de omor.
In speta,trebuie cercetat si daca infractorul se cunostea cu partea vatamata,daca erau raporturi de dusmanie intre ei,care era atitudinea agresorului inainte de savarsirea faptei(de exemplu,a proferat amenintari la adresa partii vatamate in sensul ca-l omoara),cum s-a comportat agresorul dupa ce i-a aplicat acea lovitura cu bata.Or,in speta prezentata nu reies deloc si aceste imprejurari,care ,coroborate cu celelalte(bata,zona capului,intensitate)sa duca la incadrarea faptei la tentativa de omor.
Sigur,asta e parerea mea si asa am inteles sa mi-o motivez.

mariusms

Post by mariusms » 28 Jan 2006, 13:07

Baltazar wrote:In aceste conditii sunt de parere ca este tentativa de omor, avand in vedere zona corpului in care a fost aplicata lovitura, obiectul folosit si intensitatea loviturii.

Nu mai conteaza daca au mai fost agresate si alte persoane, daca inculpatul cunostea victima sau motivul pentru care a lovit-o. E suficient pentru incadrare faptul ca i-a dat puternic cu bata in cap :roll:
Acesta este raspunsul corect. Alte amanunte sunt necesare numai pentru individualizarea pedepsei.

minodora

Post by minodora » 28 Jan 2006, 13:55

mariusms wrote:
Baltazar wrote:In aceste conditii sunt de parere ca este tentativa de omor, avand in vedere zona corpului in care a fost aplicata lovitura, obiectul folosit si intensitatea loviturii.

Nu mai conteaza daca au mai fost agresate si alte persoane, daca inculpatul cunostea victima sau motivul pentru care a lovit-o. E suficient pentru incadrare faptul ca i-a dat puternic cu bata in cap :roll:
Acesta este raspunsul corect. Alte amanunte sunt necesare numai pentru individualizarea pedepsei.

Subscriu.

ildi

Post by ildi » 28 Jan 2006, 16:41

Si eu.

In practica s-a decis ca exista intentia de a ucide daca autorul, folosind un instrument apt de a provoca moartea, loveste cu intensitate victima in cap, gat sau chiar abdomen. (Practica judiciara penala, vol.III)

Celelalte imprejurari ale cauzei vor fi avute in vedere doar daca intentia nu rezulta in mod evident din activitatea faptuitorului.

dricaru

Post by dricaru » 28 Jan 2006, 19:49

tentativa de omor calificat indiscutabil.

wittmann

Post by wittmann » 29 Jan 2006, 10:10

hai sa va spun si eu 2 spete legate de acest aspect.

A in urma unei altercatii ii infige lui B in plina fata o furca. In urma acestei agresiuni, victima este internata pentru vreo 40 de zile si ulterior pentru alte 30 in spital si sufera diferite operatii de reconstructie a fetei. Incadrare juridica: vatamare corporala grava. (!)

A si B il lovesc pe C cu niste bete ceva mai groase peste maini si picioare. Incadrarea juridica data de catre acelasi procuror: tentativa de omor calificat.

Post Reply