Speta legea 18 - inscris autentic

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
ainsof

Post by ainsof » 22 Jan 2005, 12:39

Fiind nulitatea absoluta nu te salveaza decat prescriptia de 30 ani.

norocel

Post by norocel » 23 Jan 2005, 10:03

Am cerut informatii de la cineva care a facut parte dintr-o comisie care a vandut astfel de active.
Va spun si voua ce mi-a spus.
Comisia vindea activele (constructii) fostului CAP si terenul pe care erau amplasate.
In cele mai multe cazuri, terenul nu era inscris in CF pe numele CAP-ului ci figura pe proprietarii dinainte de cooperativizare.
Vanzarea se facea prin licitatie publica si apoi cu actele semnate de comisie cumparatorul mergea la CF si se faceau urmatoarele operatiuni:
1. Se inabula dreptul de proprietate pe CAP
2. Dupa intabularea pe CAP se intabula dreptul de proprietate pe cumparator;
In OG nr. 37/1995 privind stabilirea taxelor de timbru pentru activitatea notariala, exista o taxa de timbru speciala pentru intabularea in CF a dreptului de proprietate dobandit prin acte sub semnatura privata ("Pentru transcrierea, respectiv intabularea dreptului de proprietate asupra activelor imobiliare, definite potrivit legii vindute de catre societatile comerciale cu capital de stat, precum si de fostele cooperative agricole de productie cu ocazia lichidarii acestora, se datoreaza taxa de timbru de 0,02% aplicata asupra pretului activului dobindit.-art. 3 alin.2)
Pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 7/1996 se aplica Decretul nr. 115/1938 iar inscrierea in CF avea caracter constitutiv de drepturi.

Prin urmare nu cred ca ar putea sa mai fie probleme cu privire la contestarea dreptului de proprietate.

sofia

Post by sofia » 23 Jan 2005, 12:02

Daca actul care a stat la baza inscrierii in CF este sanctionat cu nulitatea absoluta se poate oricand introduce actiune in rectificare de CF.

norocel

Post by norocel » 25 Jan 2005, 07:09

Chiar daca clientii lui Piorel ar fi terti de buna credinta?

vioras

legea 18/1991

Post by vioras » 04 Feb 2005, 13:54

Daca ai cumparat 1992 pe baza unor procese verbale, eu cred ca ar trebui sa te adresezi comisiei locale , respectiv Comisiei judetene de fond funciar (de stabilire a dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, ce aplica Legea nr.18/1991) cu o cerere prin care sa soliciti si atribuirea terenului de sub constructiilor cumparate. Obtii o hotarare a acestei comisii , in baza careia ti se va emite si titlul de proprietate pentru terenul aferent constructiilor. Cam asa vad eu lucrurile.... daca am inteles bine speta.

norocel

Post by norocel » 12 Feb 2005, 11:24

Are titlu dar nu in forma autentica, este intabulat in cartea funciara asa nu mai are nevoie de o hotarare a comisiei (pe care nici n-o poate obtine, dar asta este alta discutie).
Intrebarea era daca in lipsa inscrisului autentic ar putea sau nu sa dobandeasca valabil proprietatea asupra terenului.

piorel

Post by piorel » 12 Feb 2005, 12:48

Bineinteles ca sunt titluri de proprietate, in sens juridic. Am toata argumentatia legala dar un copy paste ar fi de vreo 2 pagini, deci nu prea.

norocel

Post by norocel » 20 Feb 2005, 09:49

Daca terenul nu a fost dobandit prin inscris autentic atunci actul de instrainare este nul (doar pentru teren nu si pentru constructii).
S-a dobandit insa un drept de superficie, care va exista insa numai pe durata existentei constructiilor, ceea ce inseamna ca daca se darama constructile (asa cum s-a intamplat de cele mai multe ori in cazul celor cumparate de la fostele CAPuri), atunci practic nu mai ramai cu nici un drept.
Pentru a evita situatia asta, ma gandesc ca ar fi bine sa se instraineze imobilele cu titlu oneros.
Daca acesta isi inscrie dreptul in CF (lucru posibil pentru ca in prezent si vanzatorul este inscris in CF), atunci acest tert de buna credinta, dupa 3 ani, nu mai are absolut nici o problema, pentru ca actiunea in rectificare de Cf nu mai poate fi introdusa iar in caz de revendicare, el are titlu inscris in cartea funciara.

Post Reply