avans onorariu executor-factura
avans onorariu executor-factura
Este sau nu obligat executorul judecatoresc sa emita factura pentru avansul din onorariu pe care il primeste de la creditorul cu care a incheiat contractul de executare silita?
Sunt consilier juridic la o societate comerciala si in baza imputernicirii date de cobducere negociez clauzele contractului de executare silita cu executorul judecatoresc.wittmann wrote:As zice ca da. Ce importanta are? Te intreb din pura curiozitate...
Dupa ce stabilim de comun acord onorariul si avansul pe care il platim la data depunerii cererii, redactez contractul, il semneaza conducerea si il trimit la executor impreuna cu cererea de executare silita, titlul executoriu si cu ordinele de plata a taxelor judiciare si a avansului din onorariu.
Plata avansului din onorariu se face in baza notei interne pe care o fac eu si o aproba de conducerea
Executorul imi restituie un exemplar semnat din contract dar nu emite factura.
Directorul economic imi cere insa sa aduc factura pentru suma pe care a platit-o ca avans din onorariu, iar executorul imi raspunde ca nu trebuie facturat nici onorariul si nici avansul pentru ca el nu este platitor de TVA.
Da, va elibera un document dar nu factura fiscala si reproduc textul la care ma refer:
"Art. 155. - (1) Orice persoana impozabila, inregistrata ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, are obligatia sa emita factura fiscala pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate, catre fiecare beneficiar. Persoanele impozabile, care nu sunt inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, precum si contribuabilii inactivi, ale caror certificate de inregistrare fiscala au fost suspendate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, nu au dreptul sa emita facturi fiscale si nici sa inscrie taxa pe valoarea adaugata pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii efectuate catre alta persoana, in orice documente emise."
Daca l-am interpretat eu gresit, spuneti ca n-am de ce sa ma supar, dimpotriva.
"Art. 155. - (1) Orice persoana impozabila, inregistrata ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, are obligatia sa emita factura fiscala pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate, catre fiecare beneficiar. Persoanele impozabile, care nu sunt inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, precum si contribuabilii inactivi, ale caror certificate de inregistrare fiscala au fost suspendate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, nu au dreptul sa emita facturi fiscale si nici sa inscrie taxa pe valoarea adaugata pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii efectuate catre alta persoana, in orice documente emise."
Daca l-am interpretat eu gresit, spuneti ca n-am de ce sa ma supar, dimpotriva.
atributul fiscal este una (respectiv R pentru platitorii de TVA) iar codul fiscal este alceva. La persoanele fizice autorizate exista asa numitul Cod de inregistrare fiscala care este identic cu CNP.
Nici eu nu sunt pe deplin lamurita insa se pare ca facturile fara TVA (de care emit si avocatii) nu intra in categoria facturilor fiscale ci sunt facturi nefiscale.
Revenind la topic, executorul este obligat sa emita chitanta pentru fiecare suma incasata si, la cerere, factura (fara TVA, daca nu este platitor)
Nici eu nu sunt pe deplin lamurita insa se pare ca facturile fara TVA (de care emit si avocatii) nu intra in categoria facturilor fiscale ci sunt facturi nefiscale.
Revenind la topic, executorul este obligat sa emita chitanta pentru fiecare suma incasata si, la cerere, factura (fara TVA, daca nu este platitor)