reinnoire contract de inchiriere

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
lynyrd

reinnoire contract de inchiriere

Post by lynyrd » 11 Nov 2006, 12:49

Contractul de inchiriere al spatiului unde functioneaza societatea expira in decembrie...exista potentiali chiriasi ai acestui spatiu pe langa cei actuali...
1 proprietarul acestiu spatiu poate sa refuze reinnoirea contractului si sa accepte alti chiriasi fara consimtamantul actualilor chiriasi?contractul specifica ca reinnoirea sa face cu acordul ambelor parti.
2. poate sa mareasca chiria cu 200 -300% daca ceilalti sunt dispusi sa ofere aceasta suma?? e legal? exista o limita in ceea ce priveste marirea chiriei la reinnoirea contractului?

varsatorsator

Post by varsatorsator » 12 Nov 2006, 12:09

din pacate un nou contract nu poate fi semnat decat cu acordul ambelor parti si da, proprietarul poate mari chiria cat pofteste.

oana_stroescu

Post by oana_stroescu » 12 Nov 2006, 14:27

Practic, se incheie un nou contract de inchiriere la adm. financiara, in ceea ce priveste legalitatea de a mari chiria, nu poate nimeni sa-ti impuna pretul pe care doresti sa-l ceri, poate doar piata.Logic vorbind, proprietarul impune pretul si nu invers.
2.Proprietarul poate cere anularea contractului doar la termenele scadente, trimitand instiintari cu motivele de anulare ale contractului (scadenta,modificari ale termenilor, etc.).

Pelerinul

Post by Pelerinul » 12 Nov 2006, 14:38

Proprietarul nu poate cere anularea...decat in instanta.
El poate denunat unilaterla contractul dar numai in cazuri expres prevazute in cuprinsul acestuia sau daca s-ar fi incheiat contractul pe durata nelimitata.

Contractul de chirie nu se incheie la administratia financiara!!!
Daca locatorul este persoana fizica trebuie inregistrat contractul la DGFP pentru plata impozitului pe venit.

oana_stroescu

Post by oana_stroescu » 13 Nov 2006, 09:54

Poate nu m-am exprimat bine cand am spus "anularea", dar restul ramane valabil.In situatia in care nu se convine asupra reinoirii contractului de inchiriere, chiriasul este obligat sa paraseasca spatiul la expirarea termenului contractual. Contractul se va inregistra la organele fiscale teritoriale.Inregistrarea contr. ii protejeaza pe chiriasi. In marea majoritate a cazurilor,cel care da cu chirie e pers.fizica, iar daca o societate inchiriaza spatiul atunci contr. se va declara/incheia la adm.financiara.Nu vad unde e greseala....

Pelerinul

Post by Pelerinul » 13 Nov 2006, 10:56

Sunt chiar curios cum protejeaza pe chiriasi un contract de chirie incheiat in forma scrisa, prin simplul fapt al inregistrarii la finante. Asta e pur si simplu o obligatie a locatorului care trebuie sa plateasca un impozit pe sumele primite.

Iar faptul ca un contract se inregistreaza la Administratia Financiara Cluj nu inseaman ca s-a incheiat acolo. Poate partile l-au incheiat la Huedin. Lucru acesta este important pentru ca in fucntie de locul incheierii contractului se stabileste competenta teritoriala a instantei in cazul unui litigiu.

Administratia Financiara nu incheie si nu vizeaza contracte. Doar le inregistreaza. Iar urmarea acestei inregistrari este pe de o parte ca se naste obligatia de plata a impozitului pe venit in sarcina locatorului si pe de alta parte ca acel contract dobandeste data certa fata de terti.

varsatorsator

Post by varsatorsator » 13 Nov 2006, 13:24

raman la acelasi raspuns proprietarul poate face ce pofteste si pe de alta parte ati omis esenta. contractul expira in decembrie si proprietarul are si alte oferte mai avantajoase. Intrebarea era daca proprietarul poate inchiria dupa data expirarii acestui contract altor chiriasi fara acordul actualilor chiriasi. deci da poate, cine il poate opri?
pelerinul are dreptate in ceea ce priveste Administratia financiara, aceasta doar inregistreaza contractul de inchiriere in vederea emiterii deciziei de impunere si nu are nici o legatura cu incheierea contractului.

oana_stroescu

Post by oana_stroescu » 13 Nov 2006, 14:25

@Pelerinul:Valabilitatea juridica a unui contract nu este conditionata de inregistrarea lui la fisc, asta o stiu. Dar in lipsa lui,proprietarul poate majora oricand chiria, iar in caz de neplata ...afara, sunt destui clienti.Si despre asta e vb. aici. Am pomenit de adm. financ., deoarece daca nu il inregistrezi la ei( pe formulare tipice),toate cheltuielile pe care le faci cu inchirierea, cu utilitatile sunt nedeductibile fiscal. In baza contractului de inchiriere se face contract de furnizare pentru chirias la toate utilitatile.In cazul in care e vorba de sediul firmei, punct de lucru, obligatoriu trebuie inregistrat la administratie.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Semrush [Bot] and 5 guests