Extinderea cercetarilor penale

Discutii privind procedura penala
corect

Extinderea cercetarilor penale

Post by corect » 20 Sep 2006, 16:09

Buna ziua!
Potrivit art.238 din Codul de procedura penala, "Organul de cercetare penala, daca constata fapte noi in sarcina invinuitului sau inculpatului ori imprejurari noi care pot duce la schimbarea incadrarii juridice a faptei pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale ori s-a pus in miscare actiunea penala sau date cu privire la participarea si a unei alte persoane la savarsirea acelei fapte, este obligat sa faca propuneri procurorului pentru extinderea cercetarilor penale sau schimbarea incadrarii juridice. Propunerile se inainteaza in cel mult 3 zile de la data constatarii faptelor, imprejurarilor sau persoanelor noi. Procurorul va decide, prin ordonanta, in cel mult 5 zile."
Intrebare: urmarirea penala se mai incepe si pentru fapta nou constatata in sarcina invinuitului sau prin extinderea cercetarilor se considera ca s-a inceput u.p. si pt. aceasta.
Eu inclin pt. a doua varianta.
Va multumesc anticipat celor care veti incerca un raspuns la intrebarea mea.
:cafea:

luc4s

Post by luc4s » 20 Sep 2006, 18:52

Daca extinzi cercetarile, nu inseamna ca ai inceput urmarirea penala si pentru cealalta fapta.
Daca sunt intrunite elementele constitutive, poti incepe up si pt cealalta fapta.
daca nu, se da nup.
De altfel, poti sa extinzi cercetarile, si, in acelasi timp, daca sunt suficiente probe, sa incepi in acelasi timp si urmarirea penala pentru a doua fapta.

corect

Post by corect » 21 Sep 2006, 20:23

Cu tot respectul pentru opinia ta, Luc, nu sunt de acord cu tine.
Ma gandesc ca daca trebuie inceputa u.p. si pt.fapta pt. care s-au extins cercetarile penale, atunci institutia asta nu-si are rostul. Pt. ca se pot conexa dosarele dupa ce s-a inceput urmarirea pen., fara a se mai apela la ea.
De aceea, si intrucat extinderea poate fi decisa, atentie!, numai de procuror!, si se face numai in cazurile in care exista deja invinuit sau inculpat, eu zic ca este suficienta extinderea, care are val. si de incepere a u.p.!

Nu? :?

corect

Post by corect » 21 Sep 2006, 20:23

P.S. Astept si alte opinii!

krisstina

Post by krisstina » 21 Sep 2006, 23:02

"Se infatiseaza ca nelegala practica unor organe de cercetare penala care, dupa ce constata fapte noi in sarcina inculpatului aflat in curs de cercetare penala, intocmesc un nou dosar sau mai multe dosare de cercetare penala si nu procedeaza la extinderea cercetarilor in acelasi dosar penal aflat in curs de instrumentare, cum ar trebui sa procedeze conform art. 238. Acest mod de lucru, de a intocmi mai multe dosare penale, in acelasi timp, consecinta a evitarii institutiei extinderii cercetarii penale, poate "beneficia" de mandate de arestare succesive, aceasta constituind o incalcare flagranta a dispozitiilor constitutionale, deoarece unei persoane i se poate da un singur mandat de arestare pentru fapte penale concurente, si nu atatea mandate de arestare cate fapte penale au fost savarsite in concurs."

Neagu I. - Tratat.


1. Mai departe, profesorul arata ca reglementarea mentionata este aplicabila numai in cazurile in care urmarirea este efectuata de organele de cercetare penala, nu si de procuror.

Cum ramane in acest caz cu argumentele de mai sus?

2. Daca respectivul a talharit in Bucuresti si a violat in Iasi, competenta teritoriala este diferita - nu se deschid doua dosare?

Samurai

Post by Samurai » 22 Sep 2006, 07:37

Krisstino, le-ai facut varza. Pai daca a talharit undeva si a violat altundeva este fnun caz de extindere?

krisstina

Post by krisstina » 22 Sep 2006, 09:32

Samurai wrote:Krisstino, le-ai facut varza. Pai daca a talharit undeva si a violat altundeva este fnun caz de extindere?
Nu, pentru ca singura legatura intre cele doua fapte este autorul lor. Si nici nu se reunesc cauzele in timpul judecatii. :?:

Recunosc, mai, sunt varza. Ma consolez cu gandul ca se poate si mai rau.

M-a zapacit de tot fragmentul din Neagu, unde vorbeste de concurs.

Te rog, fa-ma sa inteleg.

(Nu de alta, dar avatarul ala a fost si al meu si ai vazut ca nu ti-am zis nimic.)

Samurai

Post by Samurai » 22 Sep 2006, 09:49

krisstina wrote: Nu, pentru ca singura legatura intre cele doua fapte este autorul lor. Si nici nu se reunesc cauzele in timpul judecatii. :?:

Recunosc, mai, sunt varza. Ma consolez cu gandul ca se poate si mai rau.

M-a zapacit de tot fragmentul din Neagu, unde vorbeste de concurs.

Te rog, fa-ma sa inteleg.

(Nu de alta, dar avatarul ala a fost si al meu si ai vazut ca nu ti-am zis nimic.)
Vezi mai art 238 si nu mai filosofa atat ! Trebuie fapte noi sau imprejurari noi care duc la schimbarea incadrarii juridice. Extinderea nu se confunda cu cazurile de conexitate sau indivizibilitate.

krisstina

Post by krisstina » 22 Sep 2006, 10:59

Mersi.

Inca ceva, please:

1. Extinderea cercetarilor penale e aplicabila si in cazurile in care urmarirea este efectuata de procuror? (Mie asa mi s-ar parea normal.)

2. In situatia cu talharia in Bucuresti si violul in Iasi cum se procedeaza? Urmarirea penala se efectueaza la locul unde a fost savarsita fiecare dintre infractiuni si eventual cauzele se reunesc in baza art. 34 lit. d? Sau cum?

Samurai

Post by Samurai » 22 Sep 2006, 11:02

Daca-tzi da omu dgetu, tu iei toata mana. Vezi singura regulile de preferintza in cazurile de conexitate si indivizibilitate.

krisstina

Post by krisstina » 22 Sep 2006, 11:14

Nu reusesc sa vad. :-(

Samurai

Post by Samurai » 22 Sep 2006, 11:15

Nasol.

jojo

Post by jojo » 22 Sep 2006, 17:22

krisstina wrote:2. In situatia cu talharia in Bucuresti si violul in Iasi cum se procedeaza? Urmarirea penala se efectueaza la locul unde a fost savarsita fiecare dintre infractiuni si eventual cauzele se reunesc in baza art. 34 lit. d? Sau cum?
Teoretic se conexeaza pe 34 d, va judeca instanta mai intai sesizata (cazul tau) sau cea superioara in grad, daca in functie de fapte competenta ar apartine unor instante de grad diferit.

krisstina

Post by krisstina » 22 Sep 2006, 17:34

Eu intrebam de urmarirea penala.

jojo

Post by jojo » 22 Sep 2006, 17:45

Nu se conexeaza.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest