Salve,
Nu am formatie de jurist, doar ma intereseaza treburile cetatii. Am initiat o campanie electronica de protest in legatura cu art. 203,204 si 220 din proiectul codului penal. Ma intereseaza opiniiile, comentariile si eventual sprijinul vostru. Va multumesc.
Roxana Bojariu.
=======================================
Textul protestului
Nu suntem de acord cu introducerea in codul penal, in forma actuala, a articolelor 203 (alineatul 2) si 204 (alineatul 1), si ceram modificarea lor, eliminand prevederile care limiteaza drepturile cetatenilor romani la informare si libera exprimarem - drepturi prevazute in Constitutia Romaniei si in Conventia Europeana a drepturilor omului. In art. 203, al (2), patrunderea "fara drept" pare a avea aceeasi semnificatie si in cazul spatiilor private si al celor publice, in viziunea autorilor proiectului codului penal. O astfel de ambiguitate care asimileaza carcteristici private spatiilor publice, poate avea ca efect introducerea arbitrariului in decizia administrativa de a permite sau nu intrarea cetateanului contribuabil intrnun spatiu cu functionalitate publica. Art. 204, al. (1), este formulat imprecis lasand loc unor interpretari ce favorizeaza hartuirea jurnalistilor ce incearca sa informeze opinia publica.
Nu suntem de acord ca articolul privind calomnia sa ramana in codul penal (articolul 220). Consideram ca in conditiile specifice ale Romaniei, un astfel de articol isi gaseste locul in codul de procedura civila. Practica a aratat ca foarte multi jurnalisti capata cazier penal pe baza unui astfel de articol doar pentru ca incearca sa informeze opinia publica despre cazuri de abuz si coruptie.
Violarea de domiciliu ori a sediului Art.203 - (1) Patrunderea fara drept, in orice mod, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea, fara consimtamantul persoanei care le foloseste, sau refuzul de a le parasi la cererea acesteia, se pedepseste cu inchisoare stricta de la unu la 5 ani.
(2) Cu pedeapsa prevazuta in alin.(1) se sanctioneaza patrunderea fara drept in sediile autoritatilor publice centrale si locale, ale institutiilor publice, ale partidelor sau in locul unde o persoana fizica sau juridica isi desfasoara activitatea.
(3) In cazul in care fapta prevazuta in alin.(1) sau (2) se savarseste de o persoana inarmata, de doua sau mai multe persoane impreuna, in timpul noptii sau prin folosire de calitati mincinoase, pedeapsa este inchisoarea stricta de la 3 la 10 ani.
(4) Pentru fapta prevazuta in alin.(1), actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Incalcarea dreptului la viata privata Art.204 - (1) Incalcarea dreptului la viata privata a unei persoane prin folosirea unor mijloace de interceptare de la distanta de date, informatii, imagini sau sunete din interiorul locurilor aratate in art.203 alin.(1), fara consimtamantul persoanei care le foloseste sau fara permisiunea legii, se pedepseste cu inchisoare stricta de la unu la 3 ani sau cu zile amenda.
(2) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Calomnia Art.220 - (1) Afirmarea sau imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoana, care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara, ori dispretului public, se pedepseste cu zile amenda.
(2) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
e-campanie privind modificari ale codului penal
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests