Propuneri pentru imbunatatirea sistemului juridic romanesc

Vesti de interes.
Post Reply
warwara

Post by warwara » 19 Aug 2006, 17:07

krisstina wrote:Invitati si presa la aceste dezbateri, precum si alti oameni care cred ca le stiu pe toate.

Concluziile vor fi comparabile cu ceea ce am putut afla, de curand, de la stirile TVR1, cum ca insulta si calomnia au devenit "infractiuni civile", iar procesele aflate in curs vor inceta, dat fiind ca fapta nu exista.
Cine sa invite? Poate vrei tu sa faci invitatiile? N-am inteles.

Cred ca sunt prea multe facultati de drept, iar calitatea acestora este scazuta. Multi dintre absolventii acestora sunt slab pregatiti iar aceasta se vede si din rezultatele la admiterea in INM sau in barouri.

krisstina

Post by krisstina » 19 Aug 2006, 17:40

Si, ce este mai trist, nici forumul nu mai este la calitatea profesionala si umana de alta data.

ramonn

Post by ramonn » 19 Aug 2006, 17:49

dar cand a fost vreodata acest mirific forum comparabilu cu revista romana de dreptul afacerilor ??? care nivel ?

aici se fac intreceri cu raspunsuri de pe google si wikipedia, intitulate cica cultura generala ?? makes you wanna puke.

p.s. nu poti acuza un jurnalist ca nu are limbaj juridic, si ca a folosit in loc de delict, infractiune. e o intrecere nedreapta.

kinga

Post by kinga » 19 Aug 2006, 18:10

krisstina wrote:Si, ce este mai trist, nici forumul nu mai este la calitatea profesionala si umana de alta data.
Subscriu si semnez.... :floare: :floare: :floare: :floare:

krisstina

Post by krisstina » 19 Aug 2006, 18:14

ramonn wrote:dar cand a fost vreodata acest mirific forum comparabil cu revista romana de dreptul afacerilor ???
Forumul avea, in schimb, o calitatea importanta pentru procesul de invatare, anume de a fi interactiv, ceea ce frumoasa revista, cinste cui i-a scris-o, nu.
ramonn wrote: aici se fac intreceri cu raspunsuri de pe google si wikipedia, intitulate cica cultura generala ??
Nu a fost intotdeauna asa, stii si tu.
ramonn wrote:p.s. nu poti acuza un jurnalist ca nu are limbaj juridic, si ca a folosit in loc de delict, infractiune. e o intrecere nedreapta
Poate ai dreptate, dar sunt absolventi de drept printre ei si, in loc sa informeze, spun ineptii, plini de importanta si de tupeu. Pentru a fi cainii de paza ai democratiei, ar trebui sa fie mai competenti, nu crezi?

warwara

Post by warwara » 19 Aug 2006, 19:57

De fapt, mai aveam o propunere. Dar m-am lamurit.

Ce fac profesionistii forumului avocatura.com pentru a modifica aceste realitati dureroase ale sistemului juridic romanesc?

Se plang ... de forum. Credeam ca acest topic se refera la altceva, nu la decaderea forumului. :oops:

In primul rand ar trebui redus numarul facultatilor care scot pe banda juristi foarte slab pregatiti. Acreditarea acestora sa fie facuta dupa criterii mult mai stricte. Sau se castiga mai mult din spagile pentru "acreditarea" acestora? :twisted:

Jurisprudenta neunitara, contradictorie, procesul de legiferare ... :(
Se pare ca vorbesc singura.

kinga

Post by kinga » 19 Aug 2006, 20:01

warwara wrote:De fapt, mai aveam o propunere. Dar m-am lamurit.

Ce fac profesionistii forumului avocatura.com pentru a modifica aceste realitati dureroase ale sistemului juridic romanesc?

Se plang ... de forum. Credeam ca acest topic se refera la altceva, nu la decaderea forumului. :oops:

In primul rand ar trebui redus numarul facultatilor care scot pe banda juristi foarte slab pregatiti. Acreditarea acestora sa fie facuta dupa criterii mult mai stricte. Sau se castiga mai mult din spagile pentru "acreditarea" acestora? :twisted:

dap

ramonn

Post by ramonn » 19 Aug 2006, 20:09

warwara wrote: Jurisprudenta neunitara
iata un cliseu devenit de o banalitate stereotipa. nu suntem legati de precedent.

cu totul altceva este "practica" respectiv aspectele ramase "nelegiferate" sau, din ratiuni ce tin de codificare, implicate in mod tacit. acolo trebuie consens.

Mili

Post by Mili » 19 Aug 2006, 20:22

warwara wrote: In primul rand ar trebui redus numarul facultatilor care scot pe banda juristi foarte slab pregatiti. Acreditarea acestora sa fie facuta dupa criterii mult mai stricte. Sau se castiga mai mult din spagile pentru "acreditarea" acestora? :twisted:
Mesajul tau este in principiu acelasi cu al lui Ramonn, poate mai temperat.
Eu zic totusi sa nu deraiem de la subiectul initial, propuneri care sa prin reformarea sistemului juridic/judiciar sa fie utile persoanelor cu dizabilitati.
In primul rand trebuie rezolvate problemele legate de accesul la justitie, la propriu, pana la pupitrul judecatorului teoretic. Inca mai sunt instante care nu au rampe de acces special, unde nu se pot deschide usile pentru a putea trece un carucior.
Parerea mea este ca prin infiintarea cat mai multor asociatii non-guvernamentale se pot rezolva problemele. Chiar si in conditiile actuale, un surdo-mut nu va putea beneficia de bunavointa unui judecator de serviciu/grefier/arhivar, atata timp cat acestia nu cunosc limbajul special.
Daca ar exista asociatii care sa indrume persoanele cu handicap si sa gaseasca tot timpul solutii administrative pentru problemele acestora, situatia ar fi alta. Proiectele in care sa fie implicat si ministerul justitiei trebuie insa realizate de asociatii si puse pe masa. Ex. brosuri disponibile la instante cu date de contact ale asociatiilor, obtinerea unor fonduri guvernamentale in acest sens, etc. In primul rand, parerea mea este ca acest lucru nu trebuie facut de sus in jos, ci invers, de la baza. Daca un exemplu bun este dat la o instanta, acesta va reprezenta un atu, dovada ca se poate.
Multa bafta in demers si cele mai sincere felicitari!

denominatus

Post by denominatus » 19 Aug 2006, 20:29

ramonn wrote:
iata un cliseu devenit de o banalitate stereotipa. nu suntem legati de precedent.
Perfect adevarat.

Dar 1+1 trebuie sa fie 2 in toate judecatoriile.

Or, in prezent, raspunsul la intrebarea cat fac 1+1 este: "Poate 2, poate 3, depinde de cine iti intra in complet sau in ce judet te judeci"

ramonn

Post by ramonn » 19 Aug 2006, 20:31

m-ai trunchiat. citeste tot postu.

denominatus

Post by denominatus » 19 Aug 2006, 20:43

ramonn wrote:

cu totul altceva este "practica" respectiv aspectele ramase "nelegiferate" sau, din ratiuni ce tin de codificare, implicate in mod tacit. acolo trebuie consens.
L-am citit tot...

Motivul pentru care am trunchiat citatul este ca ultima fraza este atat de ambigua, incat singura concluzie care poate fi "stoarsa" este una periculoasa...

respectiva ca exista "aspecte ramase nelegiferate", care sunt "implicate in mod tacit"...

eu tare mult as dori ca daca sunt judecat, legea dupa care sunt judecat sa fie publica....inclusiv norma de interpretare... as putea spune ca am dreptul de a mi se aduce la cunostinta legea, nu?

chestia ca sunt "aspecte" si "ratiuni" ma lasa rece... daca nu e in monitor, nu mi le poti aplica...

Raspunsul pentru o practica unitara nu e ICCJ... este Parlamentul si o lege mult mai clara si mai concisa.

ramonn

Post by ramonn » 19 Aug 2006, 20:46

aoleo ?
e vreun text care consacra expres caracterul devolutiv al apelului ??? nu, dar se deduce din formularea textelor "orice critica".

sau actiunea in revendicare ?

asa si in genera, daca n-ar exista interpretare si silogism ar trebui scrise tone de legi, sau studiat case law ca in spatiu legal anglo saxon ...

eu zic sa stai bland.

Mili

Post by Mili » 19 Aug 2006, 20:55

ramonn wrote:aoleo ?
e vreun text care consacra expres caracterul devolutiv al apelului ??? nu, dar se deduce din formularea textelor "orice critica".
sau actiunea in revendicare ?
asa si in genera, daca n-ar exista interpretare si silogism ar trebui scrise tone de legi, sau studiat case law ca in spatiu legal anglo saxon ...
eu zic sa stai bland.
"Judecatorul care va refuza a judeca, sub cuvant ca legea nu prevede, sau ca este intunecata sau neindestulatoare, va putea fi urmarit ca culpabil de denegare de dreptate". Art. 3 c. civ., ca sa vezi ca scrie si la carte.
Totul se reduce la interpretare si la principiile elementare de drept de la anul I. Ca nu toata lumea are principii, facand o gluma, e partea a doua..., pe scurt "practica neunitara".

ramonn

Post by ramonn » 19 Aug 2006, 20:57

deci, te precipiti rau de tot, mate ;)

Post Reply