warwara wrote:
In primul rand ar trebui redus numarul facultatilor care scot pe banda juristi foarte slab pregatiti. Acreditarea acestora sa fie facuta dupa criterii mult mai stricte. Sau se castiga mai mult din spagile pentru "acreditarea" acestora?
Jurisprudenta neunitara, contradictorie, procesul de legiferare ... :(
Se pare ca vorbesc singura.
Mesajul tau este in principiu acelasi cu al lui Ramonn, poate mai temperat.
Eu zic totusi sa nu deraiem de la subiectul initial, propuneri care sa prin reformarea sistemului juridic/judiciar sa fie utile persoanelor cu dizabilitati.
In primul rand trebuie rezolvate problemele legate de accesul la justitie, la propriu, pana la pupitrul judecatorului teoretic. Inca mai sunt instante care nu au rampe de acces special, unde nu se pot deschide usile pentru a putea trece un carucior.
Parerea mea este ca prin infiintarea cat mai multor asociatii non-guvernamentale se pot rezolva problemele. Chiar si in conditiile actuale, un surdo-mut nu va putea beneficia de bunavointa unui judecator de serviciu/grefier/arhivar, atata timp cat acestia nu cunosc limbajul special.
Daca ar exista asociatii care sa indrume persoanele cu handicap si sa gaseasca tot timpul solutii administrative pentru problemele acestora, situatia ar fi alta. Proiectele in care sa fie implicat si ministerul justitiei trebuie insa realizate de asociatii si puse pe masa. Ex. brosuri disponibile la instante cu date de contact ale asociatiilor, obtinerea unor fonduri guvernamentale in acest sens, etc. In primul rand, parerea mea este ca acest lucru nu trebuie facut de sus in jos, ci invers, de la baza. Daca un exemplu bun este dat la o instanta, acesta va reprezenta un atu, dovada ca se poate.
Multa bafta in demers si cele mai sincere felicitari!