Reprezentanta/srl

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
ppcd

Reprezentanta/srl

Post by ppcd » 30 Jun 2006, 09:29

Salutare,

Am nevoie de un sfat in legatura cu urmatoarea problema: ce este mai avantajos sa deschid o reprezentanta (a unei societati straine) sau un srl pentru acea societate?

Va multumesc anticipat!]

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 02 Jul 2006, 07:26

Nu poti "deschide un SRL" pt. o societate comerciala straina, deoarece
un SRL cu sediul in Ro este o persoana juridica romana, chiar daca se constituie cu participare de capital strain.Sediul determina nationalitatea SC respective, legislatia dupa care se constituie si functioneaza SC etc.Deci un SRL este o entitate distincta, care, la randul ei, poate avea sedii secundare (infiintate odata cu societatea sau ulterior)
O societate straina poate infiinta in Ro sucursale, filiale, agentii, reprezentante-adica sedii secundare (unele au personaliate juridica, altele nu).
O persoana juridica straina, recunoscuta in Ro, isi desfasoara activitatea pe teritoriul tarii in conditiile stabilite de legea romana.
Pentru a putea lua decizia corecta privind dezmembramantul teritorial, trebuie sa stii ce doreste sa faca acea societate in Ro, sa analizezi avantajele si dezavantajele diferitelor tipuri de sedii secundare, problemele ce pot aparea din punctul de vedere al regimului juridic etc.
Cel mai bine ar fi sa te ghideze un avocat sau un consilier juridic, pt. ca sunt multe aspecte importante de luat in seama.

wittmann

Post by wittmann » 02 Jul 2006, 08:53

Pana la urma tot nu am inteles de ce o societate straina nu poate deschide un SRL in Romania... :(

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 02 Jul 2006, 09:26

Pt.Wittmann
O societate comerciala cu sediul in Ro este o persoana juridica romana;nationalitatea SC este o consecinta a determinarii sediului acesteia.
Eu am considerat ca societatea straina ( deci o entitate in fiinta, persoana juridica straina, cu nationalitatea statului pe al carei teritoriu si-a stabilit sediul/sediul real) despre care vb. ppcd, doreste sa-si extinda activitatea sub ac."umbrela", exercitand controlul activitatii.

E drept ca aici sunt multe de spus ( comercial, comert international, d. international privat etc.), mai spune si tu, daca nu-ti place ce am spus eu.

wittmann

Post by wittmann » 02 Jul 2006, 09:32

Da, corect.... Pai PPCD a spus cumva ca vrea o societate straina? A intrebat doar ce este mai avantajos...

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 02 Jul 2006, 10:03

Noi nu stim ce e mai avantajos, daca nu stim ce vrea sa faca societatea straina in Ro.
Asa ca, ii dam lui ppcd niste idei, speculam un pic, el revine cu amanunte sau nu, si daca nu revine, Wittmann si Robin vor continua sa dezbata amical problema.Sau nu? :cafea:

kko

Post by kko » 03 Jul 2006, 07:37

Exista SRL-uri infiintate in RO cu asociat PJ straina.

dinubocos

Post by dinubocos » 03 Jul 2006, 16:42

Pana la urma, firma de afara poate sa deschida aici fie o reprezentanta, fie o societate comerciala. Societatea straina [b]poate[/b] deschide o astfel de societate in Romania. Indiferent de forma juridica.
Pana la urma, ce vrea sa deschida tine de modul in care este organizata, de modul in care vrea sa-si desfasoare si sa-si coordoneze activitatea.

LUMINITA2006

Post by LUMINITA2006 » 04 Jul 2006, 13:24

O persoana juridica straina poate sa-si desfasoare activitatea pe teritoriul Romaniei prin intermediul unui sediu permanent in Romania materializat intr-o filiala sau o sucursala.
Filialele sunt societati comerciale cu personalitate juridica si se infiinteaza in una dintre formele de societate prevazute de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale (societate in nume colectiv, in comandita simpla, societate pe actiuni, in comandita pe actiuni si societate cu raspundere limitata) si in conditiile prevazute pentru acea forma. Ele vor avea regimul juridic al formei de societate in care s-au constituit.
Sucursalele sunt dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor comerciale si se inmatriculeaza, inainte de inceperea activitatii lor, in registrul comertului din judetul in care vor functiona.
Societatile comerciale straine pot infiinta in Romania, cu respectarea legii romane, filiale, precum si sucursale, agentii, reprezentante sau alte sedii secundare, daca acest drept le este recunoscut de legea statutului lor organic.

In cazul in care persoana juridica straina a infiintat in Romania un astfel de sediu permanent, este necesara inregistrarea acestui sediu la autoritatea fiscala competenta si desemnarea unui reprezentant fiscal.

In aceasta situatie, din punct de vedere fiscal:
a) contabilitatea se tine conform legislatiei romanesti pana la nivel de balanta contabila;

b) impozitul pe profit este de 16% din profitul impozabil atribuit sediului permenent. Prin profit impozabil se intelege diferenta dintre veniturile impozabile ce sunt atribuite sediului permenent si cheltuielile efectuate in scopul obtinerii acestor venituri.
De regula, conform Conventiei dintre Romania si tara straina de evitare a dublei impuneri, profitul aferent sediului permanent poate fi impus in Romania, conform cotei de impunere din legislatia romana.

c) in ceea ce priveste TVA:
- 19% asupra tuturor bunurilor impozabile. In Romania se aplica la: valoarea in vama a bunurilor respective, la taxele vamale si comisionul vamal, la accize - daca este cazul si la cheltuielile de transport pe parcursul extern pana la primul loc de destinatie al bunurilor in Romania: TVA este deductibila in situatia in care sediul permanent din Romania se declara platitor de tax ape valoarea adaugata;
- 19% aplicat la valoarea bunurilor vandute in Romania, de la sediul permanent declarat, care constituie TVA colectata.
Rezulta ca TVA datorata bugetului de stat roman este diferenta dintre TVA colectat si TVA deductibila, conform celor aratate mai sus.

d) cu privire la taxele vamale - sunt exceptate de la plata acestor taxe vamale numai marfurile "de origine" din Comunitatea Europeana.

In cazul infiintarii unei noi societati comerciale cu raspundere limitata in Romania:

a) Impozitul pe profit este de 16%;
b) TVA este de 19%, cu posibilitatea de deducere a TVA achitata in vama pentru produsele importate;
c) Taxele vamale: sunt exceptate de la plata acestor taxe marfurile de origine din Comunitatea Europeana;
d) Dividendele: de regula, conform Conventiei de evitare a dublei impuneri, impozitul pe dividende este de:
- 0% in cazul in care societatea din tara straina detine cel putin 25% din capitalul societatii platitoare de dividende (respective persoana juridica romana are ca asociat o persoana juridica olandeza ce detine mai mult de 25% din capitalul social al societatii);
-15% in celelalte cazuri (respectiv in situatia in care persoana juridica romana are ca asociat o persoana fizica straina).

Precizam ca, pentru a beneficia de efectele Conventiei de evitare a dublei impuneri, persoana fizica sau juridica straina trebuie sa predea platitorului de venit un certificat de rezidenta fiscala.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 06 Jul 2006, 10:10

Efectul copy/paste!

Si daca opteaza pentru o societate comerciala infiintata in Romania si alege sa fie platitoare de impozit pe venit: 3%?
Si daca la infiintare opteaza sa fie neplatitoare de TVA?

mariusms

Post by mariusms » 06 Jul 2006, 12:58

Offshore sa-i ramana numele :grin:

bubulina

Post by bubulina » 10 Jul 2006, 14:33

Reprezentanta nu stiu in ce masura poti infiinta intrucat legea nr.31/1990 se refera destul de putin cu privire la aceasta.
Poti in schimb infiinta fie o societate comerciala in care persoana juridica straina sa fie asociat sau o filiala sau o sucursala a persoanei juridice straine.Uita-te pe site www.onrc.ro si vezi ce acte ai nevoie.
Cu privire la avanteje si dezavantaje vorbeste cu un contabil.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 10 Jul 2006, 20:20

Avantajele si dezavantajele nu se apreciaza doar din perspectiva contabila.
Se poate face o apreciere si din punct de vedere al adoptarii hotararilor, al conducerii etc.

LUMINITA2006

Post by LUMINITA2006 » 11 Jul 2006, 09:14

Pentru Pelerimul:
Completarile tale sunt binevenite, intrucat mai exista si posibilitatile de impozitare/taxare aratate de tine, dar eu am presupus ca, fiind vorba de o societate straina,ce doreste sa investeasca in Romania, volumul acesteia de activitate si investitiile pe care doreste sa le faca in Romania se circumscriu mai bine regimului impozabil prezentat de mine.
In ce priveste afirmatia ta despre "copy/paste", imi pare rau ca te grabesti atat de tare cu nistre "aprecieri" care pot fi suparatoare, mai ales pentru o persoana care a depus un efort pentru a ajuta pe cineva sa-si clarifice o problema. Nu imi plac polemicile si de obicei evit sa intru in ele, dar de aceasta data am simtit nevoia sa iti raspund la ironie: intamplator specializarea mea este pe drept fiscal si chiar acesta este si domeniul meu de activitate. Daca nu ai incredere in spusele mele, sunt de acord oricand sa particip la un "duel " de cunostinte pe acest domeniu, pentru a-ti proba acest aspect. Asta, bineinteles in limita timpului disponibil, intrucat in domeniul meu de activitate timpul este foarte scurt si pretios.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 11 Jul 2006, 11:42

LUMINITA2006 wrote: In ce priveste afirmatia ta despre "copy/paste", imi pare rau ca te grabesti atat de tare cu nistre "aprecieri" care pot fi suparatoare, mai ales pentru o persoana care a depus un efort pentru a ajuta pe cineva sa-si clarifice o problema. Nu imi plac polemicile si de obicei evit sa intru in ele, dar de aceasta data am simtit nevoia sa iti raspund la ironie: intamplator specializarea mea este pe drept fiscal si chiar acesta este si domeniul meu de activitate. Daca nu ai incredere in spusele mele, sunt de acord oricand sa particip la un "duel " de cunostinte pe acest domeniu, pentru a-ti proba acest aspect. Asta, bineinteles in limita timpului disponibil, intrucat in domeniul meu de activitate timpul este foarte scurt si pretios.
Efectul copy/paste invocat de mine nu se refera in nici un fel la capacitatea si/sau cunostintele tale. Si te rog sa ma crezi ca nu am fost deloc ironic. Sunt convins ca esti priceputa in ceea ce faci si ca intr-un duel de cunostinte in domeniu eu as fi cel invins.
Raspunsul meu a fost dat tot in ideea de a ajuta iar efectul copy/paste se refera la faptul ca, in mod frecvent, urmare a colectarii informatiilor din diverse surse prin operatiunea amintita se intampla sa mai omitem unele aspecte. Am citit si eu asta undeva si mi se intampla si mie.
Asa ca, daca te-am suparat imi pare rau! Raspunsul meu a fost dat la obiect iar nu la subiect! :floare:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests