Ma poate lamuri si pe mine cineva:
S.C. X obtine titlul executoriu. Pt. a proceda la executarea silita este obligata sa-si inregistreze titlul in evidentele contabile ?Stiu ca sunt niste art. in L:82- art.6, 7 cu2, art.12 cu 2, parca - care face vorbire despre asa ceva.
Ce spuneti?
Titlul executoriu inregistrat in contabilitate?
Din cate stiu eu titlul se inregistreaza doar pt justificarea incasarii penalitailor, dobanzilor. De exemplu: pentru un debit restant facturat de 7000 lei am obtinut titlu executoriu in valoare de 10000 lei care include si penalitatile de intarziere la plata. Pentru diferenta incasata contabilitatea tb sa aiba o justificare , si anume titlul. Nu stiu daca e corect dar eu asa gandesc.
Factura din care provine titlul ex. s-a dedus pe pierderi. In aceste conditii, ca act constitutiv de drepturi titlul este 100% venit si se impune ca atare.
Neinregistrarea veniturilor in evidenta cont..... Intrebarea mea era daca firma in numele careia s-a obtinut titlul poate proceda la executarea silita fara sa-l aiba inregistrat in contabilitate ca venit.
Neinregistrarea veniturilor in evidenta cont..... Intrebarea mea era daca firma in numele careia s-a obtinut titlul poate proceda la executarea silita fara sa-l aiba inregistrat in contabilitate ca venit.
eu zic ca daca factura s-a dedus pe pierderi e incorect
parerea mea e asa:
Situatie premisa: eu SC emit niste facturi catre SC Y care imi da teapa si nu-mi plateste. Conform legii contabilitatii eu in momentul in care emit factura sunt obligat sa-mi intregistrez pe venit sumele din factura si sa procedez asemeni si cu TVA (il colectez adica)
Cata vreme Y mi-a dat teapa stau cam prost ca eu impozit si TVA la sumele alea am platit. Obtin titlu executoriu pe care nu vad de ce l-as inregistra in conta ca nu e aferent unui alt venit ci tot aluia pe care l-am inregistrat odata cand am emis facturile si-l pun in executare.
Daca executarea merge atunci e OK ca macar am incasat banii aferenti facturilor mele.
Daca executorul constata ca ala nu are bunuri pe care sa-l execute atunci intocmeste proces verbal cu care imi pot trece pe pierdere sumele din facturile cu pricina Altfel nu pot sa mut sumele alea pe pierdere si raman incarcat cu ele desi eu nu le-am incasat niciodata.
Raspunsul la intrebare: Titlul executoriu nu se inregistreaza in contabilitate pentru ca nu constituie document justificativ, decat numai in masura in care cuprinde penalitati de intarziere, dobanzi si alte cele care nu au fost facturate in precedent
parerea mea e asa:
Situatie premisa: eu SC emit niste facturi catre SC Y care imi da teapa si nu-mi plateste. Conform legii contabilitatii eu in momentul in care emit factura sunt obligat sa-mi intregistrez pe venit sumele din factura si sa procedez asemeni si cu TVA (il colectez adica)
Cata vreme Y mi-a dat teapa stau cam prost ca eu impozit si TVA la sumele alea am platit. Obtin titlu executoriu pe care nu vad de ce l-as inregistra in conta ca nu e aferent unui alt venit ci tot aluia pe care l-am inregistrat odata cand am emis facturile si-l pun in executare.
Daca executarea merge atunci e OK ca macar am incasat banii aferenti facturilor mele.
Daca executorul constata ca ala nu are bunuri pe care sa-l execute atunci intocmeste proces verbal cu care imi pot trece pe pierdere sumele din facturile cu pricina Altfel nu pot sa mut sumele alea pe pierdere si raman incarcat cu ele desi eu nu le-am incasat niciodata.
Raspunsul la intrebare: Titlul executoriu nu se inregistreaza in contabilitate pentru ca nu constituie document justificativ, decat numai in masura in care cuprinde penalitati de intarziere, dobanzi si alte cele care nu au fost facturate in precedent
Corect!attorneyatlaw wrote:Raspunsul la intrebare: Titlul executoriu nu se inregistreaza in contabilitate pentru ca nu constituie document justificativ, decat numai in masura in care cuprinde penalitati de intarziere, dobanzi si alte cele care nu au fost facturate in precedent
Titlul ex. provine din penal, in latura civila, si reprezinta despagubiri civile, acordidu-se, potrivit acestuia, penalitati si dobinzi bancare.
Deci trebuia introdus in contabilitate.
Problema este alta: Beneficiara titlului ex. intre timp a intrat in reorganizare jud.si falim. Poate administratorul judiciar sa-l mai introduca in evidente contabile ? Mercic

Perfect!attorneyatlaw wrote:eu sunt de parere ca da si chiar e obligat sa o faca pentru ca are datoria sa recupereze cat mai mult din creantele sotietatii ca sa achite datoriile
Cu aceasta ocazie administratorul care la data obtinerii titlului ex. nu l-a inregistrat in cont., punindu-l in executare in interes propriu si dupa declansarea procedurii reor.si falim., se poate "lipi" la art. 40 din L:82/91-rep." Efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte, precum si omisiunea cu stiinta a inregistrarilor in contabilitate avind drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare si elementelor patrimoniale ce se reflecta in bilantul contabil constituie infractiunea de fals intelectual si se pedepseste conform legii." ?