Internarea persoanei fara discernamant in centru specializat

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
angelheart

Internarea persoanei fara discernamant in centru specializat

Post by angelheart » 02 Nov 2004, 22:58

Buna seara! Voi incerca sa fiu cat mai succinta in a va explica situatia. Locuiesc impreuna cu sotul, fetita de 1 an si 4 luni si soacra mea in varsta de 83 ani intr-un ap de 2 camere. Ap. este pe numele sotului si al soacrei mele. De vreo 6-7 luni soacra mea a inceput sa ne faca viata un calvar... cheama politia de cca 2 ori pe saptamana pt nimic, a cazut beata in baie si s-a lovit...s-a dus la medicul legist si a scost un certificat si a facut plangere penala impotriva mea si a sotului precum ca am fi batut-o noi :( Din fericire avem martor o vecina pe care am chemat-o sa o ridice ea ca noi nu ne-am putut intelege cu ea. Imi aduce nenumarate injurii, ba chiar a si aruncat cu apa fiarta in mine cand eram cu fetita in brate... Eu sunt as med de profesie dar nu am lucrat in domeniu, si stiu ca este sclerozata, dar sincer nu stiu ce pot sa fac pt a demonstra lucrul acesta, pt ca de bunavoie nu vrea sa mearga la un control de specialitate. Mai mentionez ca la ea in dormitor este o mizerie crasa, un adevarat focar de infectie pt copil, mancare imputita..etc. As vrea sa stiu daca exista vreo solutie pt acest caz, sau daca pot sa ii fac un dosar pt internarea intr-un centru specializat pt ca eu nu mai rezist...copilul a inceput sa se trezeasca noaptea din somn speriata pt ca tipa intotdeauna cand doarme si a speriat-o de f multe ori..Va rog din suflet, ajutati-ma! Am ajuns in pragul disperarii. Cu mii de multumiri anticipat, Marilena Sofelea
P.S. Mentionez ca politistii nu ne-au gasit pe noi niciodata vinovati, ba mai mult au zis ca o amendeaza daca mai cheama politia aiurea... :roll:

elis

Post by elis » 03 Nov 2004, 09:47

Persoanele care nu au discernamant pot fi puse sub interdictie.

Procedura este reglementata de art. 30-35 din Decretul nr. 32/1954 si de art. 142-151 din Codul familiei.

Cererea de punere sub interdictie este de competenta tribunalului si este scutita de taxa de timbru.

marriadellia

Post by marriadellia » 03 Nov 2004, 14:00

Poti sa o internezi fara probleme la un spital de boli mintale, dupa ce ai trimiterea medicului de familie. Acolo i se va pune un diagnostic si apoi vei proceda ca atare, asa cum te-a sfatuit ELIS

angelheart

Post by angelheart » 03 Nov 2004, 15:21

Va multumesc din suflet pentru sfaturi! Voi incerca sa va tin la curent cu ceea ce am facut. Mai am o intrebare: Cererea de punere sub interdictie trebuie facuta numai de sotul meu (a carui mama este) sau pot si eu? Problema este ca sotul va pleca in strainatate in cca 2 saptamani. In cazul in care numai el poate sa faca cererea, este valabila o imputernicire la notariat sau poate un contract de reprezentare cu un avocat(nu stiu exact termenii), sper sa intelegeti despre ce vorbesc 8O !!! Sau poate alta solutie :?: Marilena Sofelea

angelheart

Post by angelheart » 03 Nov 2004, 15:31

Si inca ceva... de bunavoie nu pot sa o internez.Cum procedez dupa ce iau trimiterea de la medicul de familie? Multumesc anticipat

elis

Post by elis » 05 Nov 2004, 12:36

Cererea poate fi facuta si de dumneavoastra.
Punerea sub interdictie se dispune de instanta numai in baza unei expertize medico legale prin care se constata lipsa discernamantului datorata alienatiei ori debilitatii mintale.
Scopul punerii sub interdictie este in primul rand protectia pesoanei puse sub interdictie si numai secundar protectia celorlalte persoane.
Potrivit prevederilor art. 40 din Legea nr. 487/2002 a sanatatii mintale si protectiei persoanelor cu tulburari psihice "internarea intr-o unitate de psihiatrie se face numai din considerente medicale, intelegandu-se prin acestea proceduri de diagnostic si de tratament."

Post Reply