Valabilitate acte

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
meri

Post by meri » 21 Mar 2006, 01:14

Parerea mea. Nu au valabilitate actele care poarta doar semnatura, fara stampila. Poate, doar daca le consideram ca fiind facute in nume personal. in Lg soc. com spune clar, ca orice act care emana de la o societate comerciala trebuie sa indeplineasca anumite conditii de forma.

aiurel

Post by aiurel » 21 Mar 2006, 11:24

O alta intrebare - cum ar trebui sa arate amprenta stampilei - care ar trebui sa fie elementele obligatorii pe care ar trebui sa le contina?
Am gasit si stampile care nu contin decat numele sc - ului si o localitate+judet.
Este obligatorie inscrierea pe stampila a altor date de identificare?

norocel

Post by norocel » 21 Mar 2006, 11:52

Sa va spun si parerea mea.

Nu stiu si nu cred sa existe o reglementare generala a regimului juridic al stampilelor.
Stiu ca exista reglementari speciale doar in privinta sigiliilor cu stema Romaniei.
Confectionarea si folosirea stampilelor este o problema de ordin intern a fiecarei persoane juridice.
Exista anumite acte normative care impun si aplicarea stampilelor pe acte, dar, de regula, neaplicarea stampilei nu face ca actul sa nu aiba valabilitate.

Cine sustine ca fara stampila, semnatura persoanei indreptatite sa reprezinte o societate comerciala si care are specimen de semnatura la RC, nu este valabila, ar trebui sa faca trimitere la un text de lege.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 21 Mar 2006, 12:31

meri wrote:Parerea mea. Nu au valabilitate actele care poarta doar semnatura, fara stampila. Poate, doar daca le consideram ca fiind facute in nume personal. in Lg soc. com spune clar, ca orice act care emana de la o societate comerciala trebuie sa indeplineasca anumite conditii de forma.
Sunt convins ca parerea ta se intemeieaza pe un text de lege sau pe alte argumente juridice. Nu retin ca in legea societatilor comerciale, pe langa el;emente de genul denumire, sediu, cod unic de inregistrare, capital social sa fie specificata si stampila.

Norocel are dreptate: regimul stampilelor nu este reglementat.
Forma si continututl acestora tine doar de dorinta si imaginatia fiecarui posesor de stampila.

krisstina

Post by krisstina » 21 Mar 2006, 13:52

Mi se pare foarte interesant. In practica, nici abonament la telefon nu poti sa faci pe societate daca nu te duci cu stampila. O sa incerc sa le cer sa-mi spuna baza legala si o sa-i acuz de ... :?:

norocel

Post by norocel » 21 Mar 2006, 14:16

...reminescente comuniste :mrgreen:

A fost o gluma. :razz:

In realitate, ne lovim mereu de practici vechi care nu-si mai gasesc de foarte mult timp o baza legala.

Daca intrebi o sa ti se spuna ca asa s-a facut dintotdeauna. 8O

aiurel

Post by aiurel » 21 Mar 2006, 14:37

Cei care ati avut relatii comerciale cu societati "din afara" probabil ca ati observat ca unele dintre documentele care emana de la aceste societati (documente oficiale) nu au aplicata stampila.
Stiind "practica" de la noi, am intrebat, la un momenta dat, pe cineva care lucra la o astfel de societate de ce nu se aplica stampila. Omul, amuzat, mi-a raspuns ca, atat timp cat acel document poarta o semnatura a unuia dintre angajatii lor, este suficient si nu mai este nevoie de nici o stampila.
Am avut chiar facturi emise de catre societatile partenere din strainatate care nu purtau nici o stampila, iar la controlul Fiscului nu mi s-au scos din contabilitate.

meri

Post by meri » 21 Mar 2006, 17:44

Norocel, atunci, daca tu sustii ceea ce sustii, raspunde-mi si mie la o intrebare, te rog.
De ce un contract de inchiriere incheiat intre 2 persoane juridice nu este necesar sa fie inregistrat la financiar, in timp ce un contr. de inchiriere in care una dintre parti este persoana fizica este necesar sa fie iregistrat la financiar?
Eu cred ca diferenta o constituie tocmai acea "stampila" care confirma calitatea de persoana juridica, nu crezi?
Asta a fost doar un exemplu.

norocel

Post by norocel » 21 Mar 2006, 18:05

Eu sustin ca nu exista o reglementare generala cu privire la stampile.
Mai sustin ca exista reglementari speciale (Ex: stampilele pentru votare, sigiliile cu stema Romaniei etc).
Daca vrei sa ma contrazici, nu ramane decat sa-mi indici reglementarea legala si eu voi verifica si daca o sa constat ca ai dreptate, chiar nu ar fi nici un motiv de suparare. :floare:
Nu cred ca stampila "confirma calitatea de persoana juridica" pentru ca daca ar fi asa ar exista un text de lege care sa spuna ca "fara stampila nu dobandesti personalitate juridica"

Desi nu mi se pare a avea legatura cu subiectul, in art. 21 din Legea nr. 114/1996 se arata ca "Inchirierea locuintelor se face pe baza acordului dintre proprietar si chirias, consemnat prin contract scris, care se va inregistra la organele fiscale teritoriale si va cuprinde:"
Nu am vazut sa se distinga in functie de "stampila" :mrgreen:

Nu spun ca nu este bine ca persoanele juridice sa aiba stampile, spun doar ca nu stiu sa existe o obligatie generala in acest sens.

tristan

Post by tristan » 21 Mar 2006, 18:41

de acord 100% cu Norocel . Revin la ce a zis Aiurel. In tari mult mai civilizate ca noi, de exemplu Germania, stampila este aproape inexistenta pe acte.
Raman la parerea ca stampila certifica semnatura.
Au ramas insa acele practici birocratice, in care daca folosesti stampila la nesfarsit, esti mai sef decat sefii si mai director decat directorii. E mai impunator.... :mrgreen: :mrgreen:

nicuvar

Post by nicuvar » 21 Mar 2006, 20:17

In 1991 am infiintat o societate comerciala care avea ca obiect principal de activitate confectionarea de stampile. In acea perioada nu puteai sa incepi activitatea, ca societate comerciala, daca nu prezentai la banca formularul cu specimenul (specimenele) de semnaturi si amprenta stampilei. Nu confectionam stampila unei societati, pana nu imi preda o copie dupa certificatul de inmatriculare (sau o comanda, bineinteles semnata si stampilata, din partea unei institutii - pentru ca am facut stampile si pentru Curtea de Apel Timisoara, Tribunal, Judecatorii, Notariat, notari publici, doctori, etc.). In ceea ce priveste datele pe care trebuie sa le contina o stampila pentru o societate comerciala, obligatoriu era sa contina denumirea societatii, SRL, SA, RA, etc., sediul, apoi au aparut codul fiscal, CUI ...
Astazi nu mai stiu ce trebuie sa contina o stampila. Stiu doar ca este absolut necesara. Fara stampila, pe un act important, nu faci aproape nimic.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 21 Mar 2006, 20:51

meri wrote:Norocel, atunci, daca tu sustii ceea ce sustii, raspunde-mi si mie la o intrebare, te rog.
De ce un contract de inchiriere incheiat intre 2 persoane juridice nu este necesar sa fie inregistrat la financiar, in timp ce un contr. de inchiriere in care una dintre parti este persoana fizica este necesar sa fie iregistrat la financiar?
Eu cred ca diferenta o constituie tocmai acea "stampila" care confirma calitatea de persoana juridica, nu crezi?
Asta a fost doar un exemplu.
Asta este chiar grozava: aflu si eu ca stampila confirma calitatea de persoana juridica! De cand? De unde? Si pana unde?
Pe vremea cand am facut eu facultatea, e adevarat ca au trecut muulti ani de atunci, se zicea prin cursuri si chiar prin legi ca aceasta calitate este data de alte elemente nicidecum de stampila.
Iar inregistrarea contractului de chirie incheiat intre persoane fizice la DGFP se face din motive de ...impozit. Locatorul trebuie sa plateasca impozit pe venit, Daca locatorul este persoana juridica atunci conduce o evidenta contabila si plateste impozit pe profit sau venit dupa caz.
Chiar nu are nici o legatura cu stampila.

meri

Post by meri » 21 Mar 2006, 23:15

Poate ca nu am folosit termenii corecti in incercarea mea de a demonstra ca stampila trebuie sa insoteasca orice document care emana de la o societate, dar practica confirma acest lucru: necesitatea ca actul sa fie insotit de o stampila. Daca administratorul ar prezenta un act semnat si nestampilat nu am putea foarte bine sa ne gandim la faptul ca aceasta ar antrena o raspundere personala? Ca actul respectiv nu este incheiat in numele firmei?

norocel

Post by norocel » 22 Mar 2006, 07:41

Stim cu totii ca orice obligatie are un temei care poate fi, dupa caz, legea, conventia partilor etc
Repet ceea ce am spus si mai sus, ca nu stiu (si nu cred) sa existe vreun act normativ care sa contina o dispozitie generala privind obligativitatea unei persoane juridice de a avea stampila sub sanctiunea x.

Legiuitorul a stabilit reguli generale doar in privinta folosirii sigiliilor cu stema Romaniei.
Stampila nu are un anumit regim juridic general.
Nu am vazut nici un act normativ care sa spuna ca o semnatura pe care nu s-a aplicat stampila nu are valabilitate.
Persoanele juridice din Romania si-au stabilit prin acte interne reguli proprii privind stampilele.
In cazul institutiilor publice s-au stabilit anumite obligatii prin acte normative deoarece in acest caz se protejeaza un interes public.

In concluzie, nu spun nici ca este bine nici ca este rau, nici ca este util dar nici inutil pentru o persoana juridica de drept privat (cum ar fi o societate comerciala) sa aiba sau nu stampila dar legislatia actuala nu prevede nici obligatia generala da a avea stampila si nici sanctiuni pentru nefolosirea acesteia.
Si daca nu avem text de lege si sanctiune, de unde ideea ca actul semnat de reprezentantul care are specimen de semnatura la RC, nu ar fi valabil daca ii lipseste stampila?

Nu tin neaparat sa dovedesc ca am drepate, doar ca mi se pare nefiresc ca juristii sa vina si sa sustina ca un act semnat de reprezentantul unei societati comerciale cu specimen de semnatura la RC, nu este valabil pentru ca ii lipseste stampila, fara sa verifice daca exista sau nu un text de lege care sa prevada o astfel de sanctiune.

minodora

Post by minodora » 22 Mar 2006, 08:35

Daca-i dai un search pe google "stampila societatii" o sa vezi ca intr-o gramada de norme, ordine etc se cere "semnatura si stampila societatii".
Este adevarat ca nu este specificat intr-un act normativ (sau cel putin nu am gasit) obligativitatea ca o persoana juridica sa aiba stampila dar fara ea: nu poti sa cumperi tipizate, nu poti sa ridici nimic la posta :mrgreen: , nu poti merge la o licitatie etc.
Si mai dragut: nu este considerata inselaciune art. 215 al . 4 daca nu cec-ul nu are stampila societatii. :lol:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests