Prescriptia dr. de a cere executarea silita

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
ursu

Prescripþia dreptului de a cere executarea silitã

Post by ursu » 24 Feb 2006, 10:43

Salut Norocel, :-D :-D :-D ,
Incuviinsarea ex.sil. de catre inst. de ex. reprezinta actul jurisdictional, prin care se declanseaza executarea sil., fara a se incadra insa in notiunea de act de ex. sil. Ca atare, daca dupa incuviintarea ex.sil. creditorul lasa cererea in nelucrare, fara a mai solicita executorului indeplinirea actelor de ex.sil., termenul de perimare al ex.sil. nu curge, conf.disp.389 cpc, acesta curgand numai de la data indeplinirii oricarui act de executare.
Pe de alta parte, insa, cererea de ex.sil.depusa si admisa, in conditiile 373 1 2 cpc, intrerupe prescriptia dreptului de a cere ex.sil. conf.disp.405 2 cpc., de la acest moment incepand sa curga un nou termen de prescriptie. Practic, prin admiterea cererii de ex.sil., creditorul determina curgerea unui nou termen de 3 sau 10 ani dupa caz, in care poate porni concret executarea, prin implinirea actelor de ex.sil.prin intermediul execut.jud.
In consecinta, prin acte de executare se intelege orice operatiune juridica sau inscrisul care il constata, intocmit de catre executorul jud., sau de organe sau persoane care indeplinesc atributii in acest sens, carora legea le confera consecinte juridice si prin care se urmareste, in conditiile legii, realizarea activitatii de executare silita si se marcheaza o noua etapa in cadrul acestei proceduri.
Primul acte de executare silita indepl
init, de regula, in cadrul oricarei proceduri, este somatia la care se refera art.387 cpc.
Multumit :?:

norocel

Post by norocel » 24 Feb 2006, 16:17

Nu m-ai multumit mai Ursulet. :razz:
Eu ziceam de imposibilitatea de a investi sentinta si tu imi tot spui despre incuviintarea executarii silite... 8O

In legatura cu "primul act de executare", eu intrebam despre o definitie legala, ca povesti am tot citit prin cursurile de procedura civila. :mrgreen:

fuji

Re: Prescripþia dreptului de a cere executarea silitã

Post by fuji » 24 Feb 2006, 17:29

Norocel wrote: [.

In legatura insa cu situatiile in care hotararea nu poate fi pusa in executare fara a fi investita, am urmatoarea problema:

Presupunem ca A obtine o hotarare judecatoreasca impotriva lui B, pe care nu o poate pune in executare decat dupa ce este investita.
Face cerere de investire si instanta respinge cererea cu motivarea ca hotararea nu a putut fi comunicata lui B.
A incearca sa afle adresa lui B dar nu-l gaseste pentru ca a plecat in strainatate.
Si asa trec 3 ani de la data la care hotararea era definitiva.
Dupa 3 ani,debitorul revine in tara si A cere investirea dar instanta va respinge cererea de investire cu motivarea ca s-a prescris dreptul la executare silita.

Plecand de la aceasta situatie ipotetica, ma gandesc ca totusi, cererea de investire ar trebui sa intrerupa termenul de prescriptie in cazurile in care nu se poate trece la executare decat dupa investirea hotararii.
Temei legal?
Ma gandesc la art. 16 lit c din Decretul nr. 167/1958.

Stie cineva sa existe vreo definitie legala a actului incepator de executare?

Astept sa fiu combatut pentru a intelege punctele slabe ale rationamentului meu. :cafea:
Uite cum vad eu situatia asta !
Inexistenta dovezii de comunicare a sentintei catre debitor, motiv pt. care instanta a respins cererea de investire, ar inseamna ca sentinta respectiva nu a devenit inca definitiva si /sau irevocabila, pt. ca nu exista dovada implinirii termenului (de la comunicare, catre toate partile) pt. exercitarea caii de atac (zic eu doar apelul-pt. ca recursul nu suspenda executarea decat in anumite conditii)
Oricum , potrivit art. 90 C.pr.civ comunicarea tuturor actelor de procedura se face la domiciliul sau resedinta celui citat iar in conf. cu art.98, schimbarea domiciliului in timpul judecatii trebuie adusa la cunostinta instantei prin petitie, sub pedeapsa neluarii ei in seama. Instanta trebuie sa repete comunicarea sentintei si n-are decat agentul procedural sa i-o comunice prin afisare la domiciliul sau initial, neschimbat in cursul procesului

Prin urmare, termenul de prescriptie pt. ex. silita nici nu a inceput sa curga. El curge doar de la data cand sentinta a devenit definitiva/irevocabila (conform dovezilor de comunicare ale sentintei care atesta implinirea termenelor in care partea adversa ar fi putut exercita calea de atac)

Este adevarat, intr-o astfel de situatie, tr. sa faci toate demersurile "constructive" pt. a face sa ajunga la dosar, dovada comunicarii.

Am intalnit astfel de "impedimente" si in cazul unor debitori ca nu au disparut in strainatate... Exista si alte categorii de persoane care cunosc astfel de mici artificii procedurale... :twisted:

norocel

Post by norocel » 24 Feb 2006, 17:37

Deocamdata m-ai convins dar...ma mai gandesc totusi. :mrgreen:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests