


Incuviinsarea ex.sil. de catre inst. de ex. reprezinta actul jurisdictional, prin care se declanseaza executarea sil., fara a se incadra insa in notiunea de act de ex. sil. Ca atare, daca dupa incuviintarea ex.sil. creditorul lasa cererea in nelucrare, fara a mai solicita executorului indeplinirea actelor de ex.sil., termenul de perimare al ex.sil. nu curge, conf.disp.389 cpc, acesta curgand numai de la data indeplinirii oricarui act de executare.
Pe de alta parte, insa, cererea de ex.sil.depusa si admisa, in conditiile 373 1 2 cpc, intrerupe prescriptia dreptului de a cere ex.sil. conf.disp.405 2 cpc., de la acest moment incepand sa curga un nou termen de prescriptie. Practic, prin admiterea cererii de ex.sil., creditorul determina curgerea unui nou termen de 3 sau 10 ani dupa caz, in care poate porni concret executarea, prin implinirea actelor de ex.sil.prin intermediul execut.jud.
In consecinta, prin acte de executare se intelege orice operatiune juridica sau inscrisul care il constata, intocmit de catre executorul jud., sau de organe sau persoane care indeplinesc atributii in acest sens, carora legea le confera consecinte juridice si prin care se urmareste, in conditiile legii, realizarea activitatii de executare silita si se marcheaza o noua etapa in cadrul acestei proceduri.
Primul acte de executare silita indepl
init, de regula, in cadrul oricarei proceduri, este somatia la care se refera art.387 cpc.
Multumit
