puterea lucrului judecat?!

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
mona33

puterea lucrului judecat?!

Post by mona33 » 11 Jan 2006, 13:31

Avem o contestatie la executare impotriva adjudecarii,solutionata cu respingerea acesteia,solutie ramasa definitiva si irevocabila.Intr-o alta cont la ex.,in acelasi caz,instanta anuleaza toate formele de exec.In acest caz,tinand cont ca avem puterea lucrului judecat,in ce priveste ultima etapa a executarii,adjudecarea(instanta respinge contestatia la exec. pentru constatarea nulitatii absolute a procesului verbal de adjudecare),ce finalitate practica are anularea formelor de executare?

fuji

Post by fuji » 12 Jan 2006, 09:00

Finalitatea practica a anularii formelor de executare ????

:lol: Pai sunt anulate toate formele de executare incepand de la primul act de executare-somatia- pana la ultimul act indeplinit de executor in respectivul dosar- deci si procesul vb. de adjudecare.
Desi prevederile art.404 C.civ vorbeste despre posibilitatea anularii ori incetarii executarii insesi, se poate spune ca anularea formelor de executare ar avea efect si asupra incheierii de incuviintare a ex. silite in sensul ca si aceasta a fost anulata. Problema este ca potrivit art.399 Cpr.civ (modificat) alin.2 ^2 ar fi trebuit ceruta expres, pe calea contestatiei , anularea acesteia.
Daca incheierea de incuviintare a ex. silite nu se considera anulata, ex. judecatoresc poate reface formalitatile de executare, in acelasi dosar executional, incepand cu primul act de executare. Si, deci, o puteti lua de la inceput cu contestatiile. :lol:

mona33

Post by mona33 » 13 Jan 2006, 09:24

Deci pana la urma acesta hotarare de anulare a formelor de ex.,imi poate anula si procesul vb de adjudecare,asupra caruia instanta s-a pronuntat cu privire la nulitatea absoluta a acestuia,pe care a respins-o,avand puterea lucrului judecat(odata ce nu s-a constatat nulitatea lui)poate o alta sentinta sa o inlocuiasca(anuleze) pe alta,privind acelasi aspect?

fuji

Post by fuji » 13 Jan 2006, 09:39

Eu zic ca da.
Daca se anuleaza toate formele de executare silita, este logic ca pv de adjudecare nu poate sa fie singurul care ramane in vigoare. El se anuleaza si ca efect al anularii actelor de executare intocmite anterior lui (somatie, publicatie de licitatie,etc) in puterea principiului resoluto jure dantis resolvitur jus accipientis

mona33

Post by mona33 » 14 Jan 2006, 17:30

insemna ca o hotarare o anuleaza pe alta ramasa irevocabila?Nu trebuia ca instanta sa tina cont ca asupra adjudecarii nu trebuia sa se pronunte privind nulitatea,avand put lucr judecat?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest