dreptul la mostenire

Post Reply
oaf

dreptul la mostenire

Post by oaf » 17 Nov 2005, 19:02

Buna ziua, am o problema destul de lunga, insa sper sa aveti rabdarea sa cititi si sa-mi dati niste sfaturi care sa ma ajute in solutionarea ei. Este vorba despre un pamant&.... Sa o luam cu inceputul:
Bunicul meu a mostenit de la tatal lui un pamant de 5500 mp, care a fost luat ulterior de catre C.A.P. Bunicul in 1980 a murit. Mama si cu bunica erau la "cutite". Asa ca bunica a facut ce a crezut ea de cuviinta si anume: a facut un contract de vanzare-cumparare cu un nepot si i-a vandut 3000mp, asta se intampla la legea 18. Mama nu stia nimic de ce se intampla. Nepotul si-a vazut in continuare de "nevoile" lui si a cerut reintregirea pamantului (fara stirea bunicii).
Mama a aflat acum un an despre toate ce s-au intamplat si acum la legea 247 a depus actele pentru retrocedarea pamantului si obtinerea titlului de proprietate pe intregul teren, nu inainte de a scoate copia de C.F. in care nu apare numele nepotului, ultima operare asupra pamantului fiind cea in care acesta trece in posesia C.A.P.-ului.Dupa ce primaria i-a acceptat dosarul (au fost cateva drumuri bune pe la primarie) acum o saptamana ne-a spus ca deja este eliberat un titlu de proprietate pe numele nepotului si nu I se mai poate elibera inca un titlu si ei. Jurista prefecturii i-a spus ca trebuie sa astepte data de 30 noiembrie si sa vada ce obtine. Aceasta este povestea pe scurt. Momentan suntem intr-o mare dilema, nemaistiind ce sa facem.
Daca se poate as dori sa-mi raspundeti la cateva intrebari:
1. Bunica are drept la mostenirea defunctului sot, sau asupra acestuia au drept doar copii?
2. Pamantul nefiind scos din evidenta C.A.P.-ului este legal sa se incheie contract de vanzare-cumparare si apoi primaria sa elibereze titlu de proprietate?
3. Nepotul avea dreptul sa faca cererea de reintregire a pamantului?
Va multumesc si sper sa ma indrumati spre solutionarea acestui caz

defectu

Re: dreptul la mostenire

Post by defectu » 18 Nov 2005, 09:19

1. Bunica are drept la mostenirea defunctului sot, sau asupra acestuia au drept doar copii?
2. Pamantul nefiind scos din evidenta C.A.P.-ului este legal sa se incheie contract de vanzare-cumparare si apoi primaria sa elibereze titlu de proprietate?
3. Nepotul avea dreptul sa faca cererea de reintregire a pamantului?

1. Da. 1/4 bunica; 3/4 copiii.

2. Mai intai trebuia reconstituit sau constituit dreptul de proprietate privata asupra terenului ce se afla in patrimoniul C.A.P. respectiv, eliberarea unui titlu de proprietate - in baza cererii depusa la primarie (in termenul stabilit prin L18/1991) de catre mostenitori - in cazul dvs. Calitatea de mostenitor se stabileste pe baza certificatului de mostenitor sau a hotararii judecatoresti definitive ori, in lipsa acestora, prin orice probe din care rezulta acceptarea mostenirii. Mai mult, daca terenul a fost atribuit conform art. 19 alin. (1), art. 21 si art. 43 din L18/1991 nu poate fi instrainat prin acte intre vii timp de 10 ani, socotiti de la inceputul anului urmator celui in care s-a facut inscrierea proprietatii, sub sanctiunea nulitatii absolute a actului de instrainare. Constatarea nulitatii poate fi ceruta in justitie de catre primarie, prefectura, procuror, precum si de catre oricare persoana interesata.

3. Numai daca intrunea conditiile de la pct. 1 si 2.

La acel moment opera si dreptul de preemtiune.

oaf

Post by oaf » 18 Nov 2005, 09:48

Va multumesc pentru raspuns. Mi s-au mai clarificat cateva nelamuriri.
Mie imi pare a fi fals in acte. Bunica a a fost pacalita cu pamantul. Ea nu stia ce se gaseste acolo, asa ca nepotul i-a dat pe pamant un .... sac de cartofi. Cel putin asa spune ea... cu toate ca e o aberatie dar am acceptat-o.... Bunica nu are la mana nici un act, nici mostenire nici copie a c-v-ului absolut nimic... cum este posibil asa ceva? Am mers si la notar sa cerem o copie.. nu exista. Totul se afla la acest nepot. Am uitat sa mentionez: nepotul este copilul unei surori a defunctului, deci ar cam fi var cu mama. Acuma nepotul vrea o intalnire ca sa cada la pace ca nu vrea judecata si ca oricum pamantul nu valoreaza nimic....el avand grija de noi sa nu carecumva sa pierdem bani pe procese..... si toate astea se intampla dupa ce in mijocul orasului au tipat la noi ca judecatorul nu are ce sa fac deoarece toate actele sunt in regula..... Ceva e putred.....
Daca se poate sa ma lamuriti si la urmatoarele probleme:
1. e o.k. ca desi ti s-a zis ca s-a eliberat titlu de proprietate, modificatile nu apar in cf ?
2. nu apar nici la directia de impozite si taxe
3. In eventualitatea in care bunica-ta dobandeste din diverse motive (necunoscute noua) dreptul de proprietate asupra imobilului, in detrimentul mamai mele, atunci contractul de v.c., incheiat anterior dobandirii proprietatii, devine valabil ?
4. este normal ca un act (contract vc) sa fie pastrat de catre notarul care l-a parafat si sa fie presentat la cerere oricareia dintre partile semnatare ?
Va multumesc inca odata pentru rabdarea si atentia acordata si daca se poate sa-mi spuneti ce trebuie facut mai departe

defectu

Post by defectu » 18 Nov 2005, 11:52

Am uitat sa mentionez: nepotul este copilul unei surori a defunctului, Ceva e putred.....
Daca se poate sa ma lamuriti si la urmatoarele probleme:
1. e o.k. ca desi ti s-a zis ca s-a eliberat titlu de proprietate, modificatile nu apar in cf ?
2. nu apar nici la directia de impozite si taxe
3. In eventualitatea in care bunica-ta dobandeste din diverse motive (necunoscute noua) dreptul de proprietate asupra imobilului, in detrimentul mamai mele, atunci contractul de v.c., incheiat anterior dobandirii proprietatii, devine valabil ?
4. este normal ca un act (contract vc) sa fie pastrat de catre notarul care l-a parafat si sa fie presentat la cerere oricareia dintre partile semnatare ?

1.Nepotul in cauza, nu poate veni la mostenire in concurs cu clasa I mostenitori legali . Este inlaturat de la mostenire de catre acestia.
2. Cumparatorul are obligatia ca, in termen de 30 zile de la autentificarea contractului sa se prezinte la Organele Fiscale in vederea efectuarii mentiunilor in evidentele fiscale. De regula, aceasta obligatie este stipulata chiar in contractul de vc.

oaf

Post by oaf » 18 Nov 2005, 14:17

Asa ma gandeam si eu de asta am facut atatea "sapaturi", dar aveam nevoie si de parerea unei persoane specializate. Multumesc!
Acuma, ce trebuie sa faca mama? Sa astepte data de 30 noiembrie cand se va elibera t.p. si sa vedem pe ce nume iese sau va trebui sa ne judecam cu respectivul nepot?
Este posibil ca vina sa cada asupra bunicii care a vandut terenul fara acordul fiicei ei, iar nepotul sa ramana cu terenul?
Care este probabilitatea sa castigam intregul teren?

Post Reply