prescriptie actiune

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
redd

prescriptie actiune

Post by redd » 12 Sep 2004, 12:07

Actiunea in realizarea dreptului este supusa prescriptiei extinctive prin termenul de trei ani ?

wittmann

Post by wittmann » 12 Sep 2004, 20:25

Depinde. Despre ce drept este vorba?

redd

Post by redd » 13 Sep 2004, 20:56

dreptul de proprietate asupra unui teren dobandit printr-o chitanta de mana. Am cumparat un teren si un imobil printr-o chitanta de mana dar nu am incheiat actul in forma autentinca din cauza faptului ca vanzatorului nu i se eliberase titlul de proprietate iar acum dupa cinci ani nu mai doreste sa se prezinte la notariat pentru perfecatarea actelor in forma autentica.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 27 Sep 2004, 13:30

in aceasta situatie solutia este actiune prin care se cere instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic, este actiune in constatare nu in realizare, chitanta de mana valoreaza antecontract.
in ce priveste termenul de prescriptie zice acolo la decretul cu prescriptia ca nu se aplica dreptului de proprietate. In consecinta actiunea ti-ar putea fi paralizata prin invocarea uzucapiunii daca termenul ar fi indeplinit (ceea ce nu e cazul inteleg nici pentru cel de 10-20 ani iar pentru cel de 30 ani cu atat mai putin.
Bafta

tiribomfax

Post by tiribomfax » 28 Sep 2004, 09:28

Demersul judiciar este actiunea in constatare, prin care soliciti instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de titlu.
Actiunea in realizarea dreptului este imprescriptibila, in speta aceasta, evident.

elis

Post by elis » 28 Sep 2004, 12:28

Contractul de vanzare-cumparare care are ca obiect tranmiterea dreptului de proprietate asupra unui teren se incheie in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute.Daca s-a incheiat doar un act sub semnatura privata atunci acesta valoreaza antecontract iar dreptul care se naste este un drept de creanta si nu de proprietate.In practica judiciara si in literatura de specialitate, parerile sunt impartite in privinta dreptului instantelor de a pronunta o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare, dar exista unanimitate de pareri in privinta naturii juridice a dreptului care se naste din antecontractul de vanzare cumpare a terenurilor (drept de creanta). In aceasta situatie cred ca este clar ca dupa trecerea a 3 ani, dreptul de a cere incheierea actului in forma autentica s-a prescris.
Situatia este diferita in privinta constructiilor care se pot vinde cu act sub semnatura privata, ceea ce inseamna ca daca s-a incheiat un contract sub semnatura privata care are ca obiect o suprafata de teren si constructii, s-a transmis dreptul de proprietate asupra constructiei si un drept de superficie asupra terenului.Atat dreptul de proprietate cat si dreptul de superficie sunt drepturi reale si sunt impresciptibile extinctiv, cu precizarea insa ca dreptul de superficie nu se intinde decat asupra suprafetei ocupate de constructii.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 28 Sep 2004, 12:31

Elis, este corect ce spui insa daca in chitanta de mana se specifica faptul ca se vor incheia actele autentice dupa eliberarea titlului de proprietate, termenul de prescriptie curge de la acea data si nu de la data incheierii antecontractului.

elis

Post by elis » 28 Sep 2004, 13:24

Asa este!

redd

Post by redd » 29 Sep 2004, 21:20

Va multumesc pentru raspunsuri !

In chitanta de mana este trecut ca termen de incheiere in forma autentica anul 1999 iar titlul de proprietate a fost eliberat in 2002 an pana in care nu s-au putut perfecta actele.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 30 Sep 2004, 12:42

in aceasta situatie cred ca poti aprecia ca termenul de prescriptie a inceput sa curga la data eliberarii titlului de proprietate cata vreme poti proba cu martori ca vanzatorul s-a razgandit ulterior acestei date si nu inainte

Anabanana

Post by Anabanana » 30 Sep 2004, 14:39

Sunt cu totul de acord cu cele afirmate de ELIS, insa am si eu o intrebare....s-a facut punerea in posesie? Pentru ca sunt unele discutii cu privire la curgerea termenului de prescriptie cand cumparatorul a fost pus in posesie cu privire la imobil...

redd

Post by redd » 30 Sep 2004, 22:08

da. punerea in posesie s-a facut la momentul incheierii chitantei in 1997

Post Reply