Doresc sa dau in judecata pe cineva. Ce trebuie sa fac ?

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
puricele

Doresc sa dau in judecata pe cineva. Ce trebuie sa fac ?

Post by puricele » 30 Sep 2005, 12:32

As dori sa dau in judecata asociatia de proprietari din blocul in care locuiesc, deoarece consider ca aceasta mi-a incalcat drepturi garantate de OG85/2001 si HG400/2003. Nu am mai dat pe nimeni in judecata pana acum si nici nu credeam ca o voi face vreodata, dar de data asta nu am de ales. Asociatia, pe langa multe abuzuri, furturi si ingradiri pe care le-a facut de-a lungul vremii, a mers prea departe de data asta.
Ca atare, nu stiu exact cum se procedeaza. As aprecia un sfat si indrumari privind cum se procedeaza, unde trebuie sa ma duc, ce hartii trebuie sa inaintez si unde, ce formalitati trebuiesc indeplinite. Intrun cuvant deatlii, pe cat posibil, cat mai exacte. Totodata, poate stie cineva orientativ cat ar costa tot procesul si formalitatile. Multumesc mult. Orice ajutor va fi apreciat.

ainsof

Post by ainsof » 01 Oct 2005, 08:37

Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa iei legatura cu un avocat.
Ca sa dai in judecata pe cineva trebuie sa spui exact ce anume ceri si in ce temei legal.
Daca obiectul cererii este evaluabil in bani vei plati o taxa calculata in functie de obiectul cererii iar daca obiectul este neevaluabil in bani platesti o taxa fixa.
Onorariul avocatului il negociezi cu acesta in functie de complexitatea cauzei.

puricele

Post by puricele » 02 Oct 2005, 23:49

ainsof wrote:Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa iei legatura cu un avocat.
Ca sa dai in judecata pe cineva trebuie sa spui exact ce anume ceri si in ce temei legal.
Daca obiectul cererii este evaluabil in bani vei plati o taxa calculata in functie de obiectul cererii iar daca obiectul este neevaluabil in bani platesti o taxa fixa.
Onorariul avocatului il negociezi cu acesta in functie de complexitatea cauzei.
Multumesc pentru raspuns, ainsof. Asociatia a montat un panou publicitar pe peretele exterior apartamentului meu, cu care nu sint de acord. Conform OG85/2001 si HG400/2003 trebuia sa aiba acordul locatarilor direct afectati. Eu nu am dat acordul si nici nu s-a tinut o sedinta. Eu doresc demontarea sistemului de fixare si iluminare a panoului. Nu doresc vreun ban, nu sint un profitor, ei sint, au facut bani cu ajutorul acestor panouri, bani pe care nu cred ca ii varsa in intregime in fondul de reparatii si amenajari. Pe mine ma deranjeaza ca-mi strica privelistea si ca sint asociat cu reclama situata prea aproape de geamul meu si pe peretele meu. E o privare de demnitate, spun eu.
Un avocat am inteles ca e foarte scump si nu-l poti controla. Iti pot cere bani cu nemiluita. Spuneai de negocierea onorariului. Dar pentru asta trebuie sa le expui situatia. Pentru expunerea situatiei consta consultatia ? Cam cat ? Si aceasta negociere cum se face ? Cine da mai mult, cine mai lasa, cum e ? Ca la piata ? Nu ma pricep deloc, nici nu stiu un avocat bun. Multumesc pentru raspunsuri inca odata.

lukady

Post by lukady » 06 Oct 2005, 17:27

daca spui ca nu vrei sa scoti nici un ban de la cei ce vrei sa-i dai in judecata, parerea mea este ca nu ai de ce sa te sperii de onorariul avocatului...pot plati cei de la asociatie (daca ceri daune materiale - cu care platesti avocatul) :!:
Este doar o parere, nu sunt de specialitate, dar esti prea speriat de avocati!!

flaviusnet

Post by flaviusnet » 06 Oct 2005, 21:39

omule, iei frumos o coala de hartie si formulezi o cerere de chemare in jud,care trebuie sa contina:numele, prenumele, domiciliul sau resedinta partilor sau sediul profesional.
-obiectul cererii.aici tu trebuie sa arati exact ce ceri..demontarea panourilor, suma de bani drept daune etc.din ce-mi dau seama,cererea ta nu poate fi evaluata in bani,deci taxele sunt fixe.nu sunt f mari,stai fara grija.si daca ai castig de cauza,le recuperezi
-,otivele de fapt(de ce ceri tu asta..cum s-a montat panoul, in ce conditii) si motivele de drept.
-aratarea dovezilor(martori care sa dov ca tu suferi un prejudiciu, etc.)
-semnatura(f imp!) si dateaz-o. cam asa trebuie redactata
dupa ce ai facut asta, te duci frumos la judecatoria in raza careia are sediul asociatia si o depui la judecatorul de serviciu.acesta iti va da un nr de ordine si vei fi citat pt primul termen.mi se pare o cauza usoara, pt care te poti descurca singur.dar, pt ca fiecare trebuie sa castige o paine, incearca macar o consultare cu un avocat...nu te teme de taxe!!aa:sa soliciti in cerere si plata taxelor de judecata pt a ti se acorda.

puricele

Post by puricele » 11 Oct 2005, 20:30

flaviusnet wrote:omule, iei frumos o coala de hartie si formulezi o cerere de chemare in jud,care trebuie sa contina:numele, prenumele, domiciliul sau resedinta partilor sau sediul profesional.
-obiectul cererii.aici tu trebuie sa arati exact ce ceri..demontarea panourilor, suma de bani drept daune etc.din ce-mi dau seama,cererea ta nu poate fi evaluata in bani,deci taxele sunt fixe.nu sunt f mari,stai fara grija.si daca ai castig de cauza,le recuperezi
-,otivele de fapt(de ce ceri tu asta..cum s-a montat panoul, in ce conditii) si motivele de drept.
-aratarea dovezilor(martori care sa dov ca tu suferi un prejudiciu, etc.)
-semnatura(f imp!) si dateaz-o. cam asa trebuie redactata
dupa ce ai facut asta, te duci frumos la judecatoria in raza careia are sediul asociatia si o depui la judecatorul de serviciu.acesta iti va da un nr de ordine si vei fi citat pt primul termen.mi se pare o cauza usoara, pt care te poti descurca singur.dar, pt ca fiecare trebuie sa castige o paine, incearca macar o consultare cu un avocat...nu te teme de taxe!!aa:sa soliciti in cerere si plata taxelor de judecata pt a ti se acorda.
Multumesc pentru raspuns. Am consultat 2 juristi (gratuit) carora le-am expus problema. In principiu au spus ca am dreptate. Nu mi-e frica sau speriat de avocati, cum spunea cineva mai spus, dar acestia costa, unul mi-a cerut intre 4 si 8 milioane pe 6 luni, si ca procesul poate continua si 2 ani. Mi se pare mult si daca se plateste avocatul pe durata, interesul lui e sa traga cat poate de timp. Daca mai si pierde (cine stie, se poate intampla chiar daca ai dreptate), atunci raman si cu cauza pierduta si cu banii luati. Si nu sint bogat deloc. Am pus aceste intrebari pentru ca nu am mai facut asta niciodata si nu ma pricep, e vorba de principii, de un abuz, de modul autoritar de exercitare a atributiilor, samd. Am cautat si am vazut ca legea spune ca asociatia trebuie sa ceara acordul locatarilor. Daca acestia nu sint de acord, nu se poate face nimic. In lege nu scrie ca locatarii trebuie sa-si motiveze refuzul. Asa ca nu vad de ce ar trebui ca eu sa-mi motivez prejudiciul (nu ca n-ar fi). Inca odata merci de raspuns. Ar mai fi ceva. In legea asociatiilor de poprietari se spune ca orice decizie trebuie atacata in 60 de zile max. In cazul meu au trecut cele 60 de zile. Dar eu nu am stat, am depus plangeri si la primarie, am fost si la FALT si la 2 juristi. Nu am stat degeaba, dar termenul e foarte scurt. Mi se pare absurd si incurajeaza abuzurile. Unul din juristi a spus sa nu ma cramponez de teremnul de 60 de zile, pentru ca daca asociatia nu a respectat procedurile legale, pot ataca oricand decizia. Voi ce ziceti ?

Post Reply