chitanta de mana - achizitie teren

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
monika

chitanta de mana - achizitie teren

Post by monika » 05 Oct 2005, 16:15

Am urmatoarea speta: In 2002 A cumpara de la B terenul in suprafata de 300 mp pe baza unei chitante de mana si terenul vecin in suprafata de 1000 mp conform unui contract de V-C autentificat. La randul sau B achizitionase in 1991 terenul vandut lui a A cu act autentic 1000 mp si tot cu chitanta de mana 300 mp. de la C, care dobandise cei 1000 mp. in succesiunea parintilor sai decedati iar cei 300 mp. ii instrainase cu chitanta de mana desi nu a putut face dovada proprietatii, conform certificatului de succesiune, ci i-a aratat lui B un contract prin care tatal sau dobandise de la statul roman 2000 mp - in 1947.
Intrebare: cum poate A dobandi proprietatea terenului de 300 mp? Din 2002 nu a fost tulburat in posesia sa.
Actiune in constatare - art 111 c.p.c.?
Poate invoca jonctiunea posesiei sale cu cea a lui B? uzucapiunea de 10-20 ani?

aho

Post by aho » 06 Oct 2005, 07:49

Importantde stiut situatia de CF, daca terenul a fost intabulat si pe cine.

Un titlu nul absolut nu poate sta la baza uzucapiunii de 10-20 ani.

Petitul actiunii este complex:tren sa cere sa se constate ca terenul face parte din masa succesorala a instrainatorului ; ex. silita a obl. de a face (1073-1077c.civ) prin pronuntarea unei h.care sa tina loc de contractde v.c. si inscrierea in CF a dr. de proprietate.
Tren sa chemi in judecata succesorii proprietarului terenului si probabil ptr. asta va trebui sa depui anexa 1 de la primarie.

flaviusnet

Post by flaviusnet » 06 Oct 2005, 11:04

Intrebare:C a putut dovedi intr-un fel calitatea de poprietar asupra celor 1000m, sau dovada s=a realizat asupra intregii suprafete(1300)prin acel act al autorului(de v-c din 1947)???Pt ca,in acest caz, intrebarea corecta mi se pare: "Cum poate A dobandi proprietatea terenului de 1300mp, tinand cont ca C nu a putut fi niciodata un proprietar credibil
Tinand cont ca B nu trebuie sa fie adevaratul prorietar, ai putea invoca jonctiunea.Insa mie mi se pare ca B a fost de rea-credinta, stiind ca C nu are calit de proprietar. In acest caz A nu poate apela la uzucapiunea prescurtata, ci la cea de 30 de ani, sau poate invoca uzuc de 10-20,dar NU poate apela la jonciunea posesiilor.
Daca invoci actiunea in constatare, vei avea supriza sa observi ca actul de v-c pentru 300mp nu este valabil incheiat, sub aspectul conditiilor de forma, nerespectand forma autentica.

monika

Post by monika » 06 Oct 2005, 13:30

Terenul a fost intabulat, doar cei 1000mp. pe numele lui B, ulterior pe numele lui A (incheierea de intabulare mentioneaza 1000 mp. in acte, 1020 in masuratori, cei 20 mp. fiind o parte a suprafetei de 300 mp. pt care A nu detine titlu valabil). La momentul instrainarii terenului, C in calitate de unic mostenitor al autorului - a putut face dovada proprietatii doar pe suprafata de 1000 mp, pentru diferenta de teren el avea posesia. In urma verificarilor efectuate de A, in registrele matricole (istoric rol fiscal) C apare ca proprietar pe suprafata de 1000 mp., iar autorul figureaza cu suprafata de 1300 mp si mentiunea ca aceasta suprafata s-a modificat, ajungand in finalul perioadei mentionate la 1000 mp., diferenta de 300 mp apare la o alta matricola, in proprietatea lui X, care-l detinea in baza unui certifict de mostenitor din 1982, ca venit de la matricola autorului. Potrivit cadastrului efectuat in 2002, cu ocazia instrainari terenului de catre B lui A - X nu apare ca vecin terenului de 1000 mp, desi apare ca proprietar in arhiva si registrele fiscului.
In aceste conditii, care considerati ca este modalitatea in care A poate dobandi proprietatea terenului in supraf. de 300 mp. pe care il poseda din 2002?

aho

Post by aho » 07 Oct 2005, 14:00

Cand am intrebat despre sit de CF m-am ref. la cei 300m, cei 1000 nu ridica nici-un fel de probleme. Am inteles ca imobilul nu este situat intr-o zona in care s-a aplicat D115.
Ce legatura este intre X si C (despre care spui ca este unic mostentor al autorului)?
Eu am inteles asa:
- Autorul lui C a figurat cu 1300m.p.pana in 1982 cand Xa dobandit 300m.p cu titlu de mostenire.
-C in calitate de mostenitor a dobandit 1000 -nu stiu data deschiderii succesiunii desi cred ca e importanta prin referire la dr. lui x-deci nu putem sti daca i-ar fi revenit si cei 300m.p
- C a vandut lui B in 1991 1000m.p. cu act autentic si 300 m.p. cu chitanta de mana.
-B a vandut lui a in 2002 cu act aut. 1000 si tot cu chitanta 300m.p.

Desi nu stiu toate datele daca am inteles bine si imobilul nu este in zona D115/38 poti merge pe Uzucapiuna de 30 ani , care s-ar implini, facand jonctiune posesiilor lui B si A in 2021, daca nu se schimba legislatia .

Daca imobilul este in zona D115 atunci in lipsa unui just titlu nu poti uzucapa ramanandu-ti ca solutie reala cumpararea terenului.

Post Reply