Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
-
maxxim
Doresc sa achizitionez o casa - monument istoric. Stiti cumva daca trebuie sa obtin un aviz sau autorizatie din partea Ministerului Cultelor?
Si daca lipsa acesteia/acestuia ar atrage nulitatea contractului de vanzare-cumparare?

pentru domnite.
-
croc
e casa nationalizata?
de unde o cumperi, de la stat?
-
excalibur
Nu este in domeniul public?
-
maxxim
Este o casa retrocedata. Discut cu mostenitorii proprietarului.

pentru domnite.
-
croc
eu stiu ca in cazul in care ai fi cumparat-o de la stat, lipsa avizului Min. Culturii ar fi dus la nulitatea actului;
nu stiu in situatia ta daca mai este asa. :(
-
kinga
Art. 38 al.3 din legea nr. 422/2001- privind protejarea monumentelor istorice
"Cu privire la instrainarea ...imobilelor monumente istorice proprietarii acestora au urmatoarele obligatii:
a. sa instiinteze in scris directia pentru cultura, culte si patrimoniul cul;tural national judeteana, respectiv a mun. bucuresti, despre intentia de a instraina monumentul istoric, in vederea exercitarii dreptului de preemtiune al statului
b. sa notifice viitorul proprietar regimul juridic al monumentului istoric pe care il detine, precum si Obligatia privind folosinta monumentului istoric
c. sa instiinteze in scris directia pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national judeteana, respectiv a mun. Bucuresti, despre schimbarea proprietarului in termen de 15 zile de la data incheierii contractului, potrivit legii, si sa transmita o copie de pe acte"
-
dibmar
Eu stiu ca s-au vandut asemenea case si mai consider ca este gresit ,in ritmula asta nu vom mai avea "monumente istorice".
Iar referitor la legea 422/2001-nu stiu daca se aplica fata de retrocedarile facute in baza legii 112/1995,sau L.10/2001; in actele lor de mari proprietari nu scrie decat ca "se restabileste situatia anterioara",sau "se restituie in natura imobilul" deci unde- conditia cu directia pt.cultura?
-
flaviusnet
este adevarat ca exista obligatia din partea proprietarului sa instiinteze directia pentru protejarea monumentelor instorice,dar nu stiu care este sanctiunea nerespectarii acestei dispozitii,dar,tinand cont ca se naste un drept de preemtiune al statului, ma gandesc ca sanciunea este nulitatea absoluta(interes general).
interesant,eu locuiesc intr-o astfel de cladire si nu stiam ca am astfel de obligatii...pana la urma ce te costa daca respecti aceasta procedura?poate timp.
-
maxxim
De instiintat stiam (obligatia instrainatorului), dar mi s-a spus de o autorizatie, aviz! Si asta inseamna timp....

pentru domnite.
-
kinga
Autorizatie ?
Eu asa stiu ca aviz sau autorizatie se obtine in cazul in care se efectueaza lucrari la imobilul in cauza.