drum facut ilegal de statul comunist pe terenul meu
drum facut ilegal de statul comunist pe terenul meu
Mai multi particulari avem (si am avut de dinainte de 1944) un teren intr-o statiune climaterica. Prin statiune, afectand si terenul nostru, statul comunist a construit pur si simplu un drum, intre timp asfaltat. N-a avut loc nici un fel de scoatere din indiviziune, expropiere, nationalizare sau ceva asemanator. Unul din proprietari a parasit tara, partea lui fiind preluata de stat. Mostenitorii sai si-au revendicat partea si au reprimit-o in baza legii 10/2001. Acum am cerut ca statul sa-si indeparteze asfaltul (drumul) de pe terenul nostru. Ca raspuns, statul contesta redarea partii de teren din baza legii 10/2001, partea respectiva reprezentand o suprafata mult mai mare decat terenul ocupat de asfalt (drum). El afirma ca redarea ar fi fost nelegala, terenul fiind ndrum publicn si fiind vorba de proprietate publica.
Este adevarat ca statul poate deveni proprietar al unui teren strain, sau al unei parti al acestuia, prin simpla constructie ilegala a unui drum pe acest teren? Nu cumva dimpotriva statul este obligat sa indeparteze pe cont propriu acest drum de pe terenul strain sau sa incerce sa intre in posesia partii de teren ocupata de drum prin intelegere cu proprietarii particulari?
Care este situatia juridica reala a terenului ocupat de drum? Multumesc.
Este adevarat ca statul poate deveni proprietar al unui teren strain, sau al unei parti al acestuia, prin simpla constructie ilegala a unui drum pe acest teren? Nu cumva dimpotriva statul este obligat sa indeparteze pe cont propriu acest drum de pe terenul strain sau sa incerce sa intre in posesia partii de teren ocupata de drum prin intelegere cu proprietarii particulari?
Care este situatia juridica reala a terenului ocupat de drum? Multumesc.
In mod normal terenul ocupat de drum ar trebui sa fie in domeniul public, dar...potrivit legii nr. 213/1998, pentru ca un teren sa fie in domeniul public ar trebui sa fi trecut legal in proprietatea statului.
Vezi situati ade CF a respectuvului teren si intereseaza-te daca nu cumva a existat un decret de expropriere.
Drumul este de interes local, judetean sau national?
Vezi ca statul si unitatile administrativ teritoriale sunt obligate sa-si inventarieze terenurile si sa publice aceste inventare in M.Of.
Revino cu informatii si mai discutam.
Vezi situati ade CF a respectuvului teren si intereseaza-te daca nu cumva a existat un decret de expropriere.
Drumul este de interes local, judetean sau national?
Vezi ca statul si unitatile administrativ teritoriale sunt obligate sa-si inventarieze terenurile si sa publice aceste inventare in M.Of.
Revino cu informatii si mai discutam.
In primul rand multumesc pentru raspuns si indic ca drumul este de interes (foarte) local, fiind unul din mai multe drumuri de acces pentru cateva case de la marginea statiunii. Cel putin unul din aceste drumuri este intr-adevar drum public, adica pe teren in proprietatea statului. Mai vreau sa indic si faptul ca acest teren al nostru a fost candva ceva mai mare. In partea sa de apus s-a construit inainte de razboi un drum public. Acolo partea de teren ocupata de drum a fost scoasa din indiviziune, are numar top propriu si este (probabil) in proprietatea statului - in orice caz nu este a noastra. Asa se procedeaza intr-un stat de drept si asa s-a procedat prin 1930. Dar acum sa revin la problema mea actuala, cauzata de drumul construit prin 1960 in partea de rasarit a terenului (de un stat comunist, spre deosebire de unul de drept).
Persoanei care a parasit tara i sa expropiat partea de teren printr-un decret al Consiliului de stat din 1974 (se stie ce stat aveam atunci). Astfel terenul, in totalitatea sa, avea mai multi proprietari, unul din ei fiind statul Roman. Dupa decesul persoanei plecate din tara, mostenitoarea lui a cerut retrocedarea in natura a partii detinute de stat, ceeace s-a si facut printr-o dispozitie a primariei municipiului. Dispozitia se refera la un proces verbal al unei comisii de aplicare a legii 10/2001. Acum primaria vrea sa declare nula aceasta decizie pe motiv ca terenul retrocedat ar fi drum public. Realitatea este insa ca pe un teren de peste 7000 mp o portiune de aproximativ 300 mp este ocupata de un drum construit ilegal, fara nici un fel de expropiere. Chiar daca statul ar redeveni coproprietar al terenului, asa zisul drum public ar fi in acelasi raport al mai multor proprietari ca intregul teren. De asemeni nu a avut niciodata loc (absolut sigur) nici o actiune de expropiere a terenului efectiv ocupat de drum, nici la noi, nici la toti ceilalti vecini. Acest lucru reiese si din faptul ca nicaieri pe parcursul acestui drum nu au fost scoase din indiviziune parcelele ocupate efectiv de drum.
Persoanei care a parasit tara i sa expropiat partea de teren printr-un decret al Consiliului de stat din 1974 (se stie ce stat aveam atunci). Astfel terenul, in totalitatea sa, avea mai multi proprietari, unul din ei fiind statul Roman. Dupa decesul persoanei plecate din tara, mostenitoarea lui a cerut retrocedarea in natura a partii detinute de stat, ceeace s-a si facut printr-o dispozitie a primariei municipiului. Dispozitia se refera la un proces verbal al unei comisii de aplicare a legii 10/2001. Acum primaria vrea sa declare nula aceasta decizie pe motiv ca terenul retrocedat ar fi drum public. Realitatea este insa ca pe un teren de peste 7000 mp o portiune de aproximativ 300 mp este ocupata de un drum construit ilegal, fara nici un fel de expropiere. Chiar daca statul ar redeveni coproprietar al terenului, asa zisul drum public ar fi in acelasi raport al mai multor proprietari ca intregul teren. De asemeni nu a avut niciodata loc (absolut sigur) nici o actiune de expropiere a terenului efectiv ocupat de drum, nici la noi, nici la toti ceilalti vecini. Acest lucru reiese si din faptul ca nicaieri pe parcursul acestui drum nu au fost scoase din indiviziune parcelele ocupate efectiv de drum.
Gili bine ai venit printre noi,nu ma pricep de loc la civil,dar cind am citit subiectul tau mi-am dat seama ca inca se mai poate revendinca ceva din tarisoara noastra,"drumurile".Ma intreb si te intreb ce poti faci cu drumul daca il primesti inapoi,il vinzi,faci vreo casa,pista de elicopter.Pe unde o sa mai treaca oamenii locului,dar turistii.
Ce inseamna pentru tine "stat comunist"
Ce inseamna pentru tine "stat comunist"
Draga Comisar. In primul rand constat ca esti rauvoitor, totusi iti raspund politicos. Nu am de gand se revendic un drum public ci as vrea sa dispun de un teren pe care se afla un drum construit ilegal, adica fara a mi se fi expropiat parcela necesara pentru drum. Statul revendica ceva de la mine (nu eu de la el), dorind sa devina coproprietar la intregul teren. Daca ar reusi, n-as putea face absolut nimic cu acest teren, trebuind tot timpul sa cad de acord cu statul. Ceeace as accepta ar fi ca statul sa ceara scoaterea din indiviziune a partii ocupate de drum si sa-mi faca o propunere de trecere a acestei parcele in proprietatea sa. Eventual m-ar putea ruga sa i-o donez.
Ce inseamna pentru mine nstat comunistn? Insemana perioada din 1949-1989 cu consecintele evidente pentru acest popor pentru vecie, sau cel putin zeci de ani. Romania era, cu toate neajunsurile, un stat de vaza in Europa. Ce este acum? Spune undeva in strainatate ca esti roman sau din Romania si vei constata reactia. Statul comunist a fost acela care nu respecta nici un fel de lege, nici macar legile facute de el insusi. Cum se zicea? Statul ne da dreptul de a vorbi si de a scrie liber - noi avem inteligenta de a nu face uz de aceste libertati. Este cumva de vina poporul roman inferior? Nu, este de vina nstatul comunistn, cum aceeasi forma de stat este de vina in toata Europa de rasarit. M-am exprimat oarecum clar?
Ce inseamna pentru mine nstat comunistn? Insemana perioada din 1949-1989 cu consecintele evidente pentru acest popor pentru vecie, sau cel putin zeci de ani. Romania era, cu toate neajunsurile, un stat de vaza in Europa. Ce este acum? Spune undeva in strainatate ca esti roman sau din Romania si vei constata reactia. Statul comunist a fost acela care nu respecta nici un fel de lege, nici macar legile facute de el insusi. Cum se zicea? Statul ne da dreptul de a vorbi si de a scrie liber - noi avem inteligenta de a nu face uz de aceste libertati. Este cumva de vina poporul roman inferior? Nu, este de vina nstatul comunistn, cum aceeasi forma de stat este de vina in toata Europa de rasarit. M-am exprimat oarecum clar?
Stimate domn,nu sunt rautacios mi-am exprimat un punct de vedere,nu tin neaparat sa fi de acord sau nu,pot sa-ti dea si autostrada Bucuresti -Pitesti,am vrut sa spun ca in tara asta se poate cere orce,dar cred ca esti unicat sa ceri un drum,banuiesc ca nu vrei drumul ci vrei malaiul (despagubiri).
In camparatie cu capitalismul salbatic in care traim (foamete,saracie,somaj,droguri,spalare de bani,crima organizata,terorism si multe altele)comunismul a fost OK.
Mult succes pe acest site
In camparatie cu capitalismul salbatic in care traim (foamete,saracie,somaj,droguri,spalare de bani,crima organizata,terorism si multe altele)comunismul a fost OK.
Mult succes pe acest site
Draga Comisar. Afirmatia D-voastra este atat de primitiva incat nu pot spune decat ca ncapitalismul salbaticn din Romania este roada acelor 40 de ani si este aplicat de vechii comunisti, care ocupa, sau au ocupat pana nu de mult, pozitiile cheie ale tarii si nu de studentii pietii Universitatii sau a adeptilor lor. Nu invinuiti oile, daca vedeti ce fac niste lupi deghizati in oi! Este ultimul raspuns ce Vi-l mai dau, caci nu pareti a merita sa-mi racesc gura.
Inteleg ca drumul este de utilitate publica. Deci inapoi nu ai cum sa-l mai primesti. Asta este sigur.
In rest ramane problema despagubirilor pe care probabil o sa le si primesti. Nu stiu la ce suma se pot ridica. Nu stiu daca ai cerut asa ceva. Daca vrei sa primesti trebuie sa ceri. Poti sa primesti tot ce ai cerut, poti sa primesti o parte sau nimic.
Cateva intrebari :
Restul terenului l-ai primit ?
Crezi ca pe timpul comunismului cei care au primit de la stat sume de 35 sau 47 lei (apropos era valoarea unui kil de salam cu soia) pentru ca au fost deposedati de proprietati sunt multumiti ?
Blocul in care locuiesti tu nu este oare construit pe proprietatea altuia ? Exproprierea nu rezolva situatia. A fost tot un abuz al statului.
Ma indoiesc ca vei primi ceva.
Sincer sunt in aceeasi situatie cu tine. Localitate de munte in care nu a fost CAP si am fost deposedat abuziv de o bucata de teren pe care este cale ferata. Nu am facut nici un demers si nici nu intentionez. Am spus sa ramana acolo. Doar nu o sa somez statul sa-si ridice calea ferata. Si daca este sa cer despagubiri la cat sa se ridice o amarata de bucata de pamant. Nu merita...
In rest ramane problema despagubirilor pe care probabil o sa le si primesti. Nu stiu la ce suma se pot ridica. Nu stiu daca ai cerut asa ceva. Daca vrei sa primesti trebuie sa ceri. Poti sa primesti tot ce ai cerut, poti sa primesti o parte sau nimic.
Cateva intrebari :
Restul terenului l-ai primit ?
Crezi ca pe timpul comunismului cei care au primit de la stat sume de 35 sau 47 lei (apropos era valoarea unui kil de salam cu soia) pentru ca au fost deposedati de proprietati sunt multumiti ?
Blocul in care locuiesti tu nu este oare construit pe proprietatea altuia ? Exproprierea nu rezolva situatia. A fost tot un abuz al statului.
Ma indoiesc ca vei primi ceva.
Sincer sunt in aceeasi situatie cu tine. Localitate de munte in care nu a fost CAP si am fost deposedat abuziv de o bucata de teren pe care este cale ferata. Nu am facut nici un demers si nici nu intentionez. Am spus sa ramana acolo. Doar nu o sa somez statul sa-si ridice calea ferata. Si daca este sa cer despagubiri la cat sa se ridice o amarata de bucata de pamant. Nu merita...