plangere impotriva pr-verb de constatare a contraventiei

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
indian

plangere impotriva pr-verb de constatare a contraventiei

Post by indian » 26 Sep 2005, 13:53

Mi-a fost comunicat (cu depasirea termenului de 30 de zile de la data constatarii) procesul verbal de constatare a contraventiei (parcare neregulamentara). Amenda: 350.000 in 48 de ore.
Intrebare: In urma solutionarii plangerii, unul dintre motive fiind cel al comunicarii tardive (stiu ca nu este totusi un motiv de admitere a plangerii), care va fi cuantumul amenzii: 350 sau 700.000 lei? Stiu ca planegrea suspenda efectele pr-verbal.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 26 Sep 2005, 14:11

700 000 lei

comisar

Post by comisar » 27 Sep 2005, 08:52

Pentru 350.000 lei ,nici nu se merita sa pierzi timpul prin instante,mai ales ca fapta exista totusi.

denominatus

Post by denominatus » 27 Sep 2005, 13:13

comisar wrote:Pentru 350.000 lei ,nici nu se merita sa pierzi timpul prin instante,mai ales ca fapta exista totusi.
Da-i tu 350.000, si nu se mai duce :-D

Quod non probandum, non esse.
Asa si eu am parcat de multe ori aiurea, si n-am primit amenda. Sa ma duc totusi din proprie initiativa sa platesc amenda? mai ales ca fapta a existat totusi? cat? 35 sau 70? :)

Eu cred ca drepturile contravenientului au fost iremediabil si brutal incalcate de catre politaiul constatator, prin depasirea termenului de comunicare a pv, si nu se mai poate repara prejudiciul cauzat decat prin anularea procesului verbal si a politistului in cauza. :grin:

Pai de ce sa-i dau?
Ca sa-l incurajez sa incalce legea? (politistul restantier).
Sa plateasca el, de lege ferenda.

Eu zic sa-ti angajezi un avocat bun, si sa ceri anularea, cu cheltuieli de judecata. Si plateste ministerul. Daca nu, te duci si-i iei de interne. :-D

indian

Post by indian » 27 Sep 2005, 14:28

de acord cu tine. Ma gandesc insa ca termenul de 30 de zile pentru comunicarea pr verbal nu este un termen de decadere. Vinovatia exista, iar culpa comunicarii "tardive" apartine vreunui lucrator uituc care va fi sanctionat de catre sefii sai.
Acum... eu va marturisesc ca am platit amenda (cine parcheaza regulamentar in Bucuresti :lol: ), insa vroiam sa stiu ce ar trebui facut in cazul unei amenzi de ordinul zecilor de milioane _ de ex. pt neplata taxei de utilizare a drumurilor nationale, in cazul masinilor ce transp marfa. Este bine de stiut !!!!

roxana_juridic

Post by roxana_juridic » 27 Sep 2005, 14:40

sunt curioasa care a fost motivatia instantei cand a respins exceptia de tardivitate.
eu una vad termenul de 1 luna pentru comunicarea pv-ului ca fiind imperativ, nu de recomandare.
mergi in recurs si invoca din nou tardivitatea. poate tribunalul are alta parere.

maxxim

Post by maxxim » 27 Sep 2005, 14:46

Nu cumva prescriptia executarii sanctiunii? :grin:

:floare: :floare: :floare: pentru domnite.

roxana_juridic

Post by roxana_juridic » 27 Sep 2005, 14:53

maxxim wrote:Nu cumva prescriptia executarii sanctiunii? :grin:

atunci, daca admite exceptia de prescriptie a pv-ului care e solutia?
ca pv-ul ramane valid, dar nu poate fi executat silit?
am vazut o solutie a instantei care anula pv-ul tocmai pe motiv ca a fost comunicat tardiv.

maxxim

Post by maxxim » 27 Sep 2005, 14:56

Necomunicarea in termen e motiv de nulitate? :| :mrgreen:

roxana_juridic

Post by roxana_juridic » 27 Sep 2005, 14:59

parerea mea, nu. :-?
parerea judecatorului, care a solutionat dosarul, da. :evil:

indian

Post by indian » 27 Sep 2005, 15:03

Roxi, deocamdata nu am formulat plangere.
Am platit amenda, pt ca nu a fost vorba de o suma mare.
Insa ma intereseaza, asa ca speta, care ar fi fost cuantumul amenzii in cazul respingerii plangerii: 350.000 sau 700.000.
Referitor la termen, eu il vad ca un termen de recomandare.
Nu stiu ce sa fac. Pana la urma, chiar daca am platit amenda, formulez plangere si vad si eu ce iese.
Eu nu cred ca pv poate fi anulat din motivul comunicarii cu intarziere.

maxxim

Post by maxxim » 27 Sep 2005, 15:07

Aberanta solutie. Nici nu indraznesc sa comentez. Ii acord scuza oboselii. Altfel :twisted:

Un proces - verbal valabil, onorata instanta tb doar sa constate prescriptia executarii sanctiunii. :grin:

maxxim

Post by maxxim » 27 Sep 2005, 15:16

Draga Indian, sistemul ablatiunii se aplica in cazul executarii de buna-voie si in 48 de ore de la savarsirea contraventiei.
Asa ca, daca vei contesta procesul verbal, ablatiune ioc! :grin:
Sper ca nu te gandeai sa-l contesti in cele 48 de ore si sa platesti jumatate daca ti se respinge plangerea. :-P

roxana_juridic

Post by roxana_juridic » 27 Sep 2005, 15:26

indian wrote:Roxi, deocamdata nu am formulat plangere.
Am platit amenda, pt ca nu a fost vorba de o suma mare.
Insa ma intereseaza, asa ca speta, care ar fi fost cuantumul amenzii in cazul respingerii plangerii: 350.000 sau 700.000.
Referitor la termen, eu il vad ca un termen de recomandare.
Nu stiu ce sa fac. Pana la urma, chiar daca am platit amenda, formulez plangere si vad si eu ce iese.
Eu nu cred ca pv poate fi anulat din motivul comunicarii cu intarziere.
cred ca 700000.

denominatus

Post by denominatus » 27 Sep 2005, 16:40

Indianule, ia de ici:

Art. 14. - (1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.

Art. 13. - (1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Art. 21. - (1) In cazul in care prin actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiilor nu se prevede altfel, agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare, aplica si sanctiunea.

Cu referire la termenul de 48 de ore, el incepe sa curga de la data incheierii procesului verbal.

Bineinteles ca poti sa platesti doar jumatate din amenda daca ti se respinge plangerea contra procesului verbal.

Bineinteles ca asta e valabil numai daca rezolvi cumva ca plangerea s-o depui si sa ti se respinga in mai putin de 47 de ore, ca sa ai timp sa stai o ora si la coada de la casierie. :)

E din OG 2/2001, cu modif ulterioare, care este sediul materiei in materie de contraventiii. O lectura interesanta, in orice caz. :)

Post Reply