Lucrurile stau asa (eu am primit dosarul acum, in recurs)
pe fond partaj bunuri comune. Expertiza evalueaza imobilul bun comun (vila cu etaj) la 40 mii EUR si bunurile imobile la 35 milioane lei (vechi)
Imparte cu jumate/jumate desi reclamanta prin cerere ceruse 70% ea.
Paratul prin intampinare cere si el 70%. Instanta de fond il pune si pe parat sa timbreze pentru cei 20% contestati insa in hotarare zice ca intampinarea nu poate fi c,onsiderata reconventionala desi s-a timbrat.
Atat paratul cat si reclamanta fac apel, nu stiu ce a contestat reclamanta, probabil cota ei insa paratul a contestat si valoarea masei partajabile caci imobilul a fost sub evaluat si si faptul ca instanta nu a luat in considerare pretentiile lui caci de reme ce l-a obligat sa timbreze se cheama ca i-a calificat intampinarea ca reconventionala. Timbreaza cu 1/2 taxa de la fond.
Cu recursul (facut de altcineva) lucrurile stau asa:
Apelul s-a judecat de CAB, s-au propus (si respins de instanta) probe in 22.11.2004, termen la care s-au pus si concluzii pe fond.
In 18.11.2004 s-a publicat in M.Of. L493/2004 care da competenta in astfel de spete Tribunalului si mai si spune ca CAB ar fi trebuit sa decline competenta in favoarea TB. asta intra in vigoare, dupa calculul meu (vezi L24/2000) in 21.11.2004. Deci in 22.11.2004 CAB era necompetenta.
In motivele de recurs, facute de altcineva, nu de mine, nu se spune o vorba despre asta, se invoca insa alte minuni.
Dosarul se duce la ICCJ care il trimite inapoi la CAB. Avocatul sfatuieste clientul sa timbreze recursul cu jumate din cat a timbrat apelul, lucru pe care omul il si face.
Am vazut dimineata incheierea de la termenul trecut din recurs. Li se pune partilor in vedere sa depuna nota de calcul pentru valoarea contestata si sa timbreze la valoare.
Eu deja l-am instruit pe om sa completeze taxa de timbru pana la valoarea aleia din apel ca asa zice legea insa ma tem ca daca raman asa se chema ca am evaluat masa partajabila exact la cat a evaluat-o instanta si nu mai pot cere reevaluarea ei (am patit chestia asta o data).
Pe de alta parte, daca evaluez masa partajabila la valoarea ei reala imi iese o taxa mai mare decat aia de la fond.
Pe de alta parte avand in vedere ca dupa mintea mea faptul ca hotararea este pronuntata de o instanta necompetenta este motiv de ordine publica ar fi suficient ca sa-mi admita recursul si sa caseze cu trimitere la TB unde sunt inainte de propunere/administrare probe (ca astea s-au discutat tot de CAB cand era necompetenta).
INTREBARE: Cum calculez taxa de timbru?
calculare taxa de timbru in recurs - urgent!!!!!
asa as crede si eu daca nu ar fi enorma taxa de timbru astfel calculata (vreo 20 milioane) si daca nu as spera ca dat fiind motivul de ordine publica al recursului poate m-as putea piti dupa el ca sa nu o platesc.
de fapt asta intrebam, desi nu am fost foarte explicita.
ca eu am calculat taxa de timbru cam asa:
valoarea de piata actuala a imobilului = x
valoarea data de instanta: y
valoarea contestata: x-y
taxa de timbru datorata: = taxa datorata pentru suma (x-y)/2
iese mai mare ca aia de la fond.
de fapt asta intrebam, desi nu am fost foarte explicita.
ca eu am calculat taxa de timbru cam asa:
valoarea de piata actuala a imobilului = x
valoarea data de instanta: y
valoarea contestata: x-y
taxa de timbru datorata: = taxa datorata pentru suma (x-y)/2
iese mai mare ca aia de la fond.

Acum am inteles!
Problema timbrajului cred ca trece inaintea competentei si instanta nu se va pronunta pe exceptia de necompetenta daca nu este timbrata cererea de recurs ci o va anula daca se refuza timbrarea.
Ca sa fixeze taxa de timbru trebuie sa spui valoarea contestata.
Daca n-am dreptate, cu atat mai bine pentru tine, dar eu asa vad lucrurile.
Poate alti colegi au alta parere.
Problema timbrajului cred ca trece inaintea competentei si instanta nu se va pronunta pe exceptia de necompetenta daca nu este timbrata cererea de recurs ci o va anula daca se refuza timbrarea.
Ca sa fixeze taxa de timbru trebuie sa spui valoarea contestata.
Daca n-am dreptate, cu atat mai bine pentru tine, dar eu asa vad lucrurile.
Poate alti colegi au alta parere.
stiu si eu ca nu se va pronunta.
Acum ca sa ma explic, eu as plati tot cat am platit la apel.
Mi-e teama insa ca pentru asta trebuie sa zic ca recunosc ca valoarea imobilului e aia stabilita la fond ceea ce ma dezavantajeaza clar, ca eu zic ca e cel putin dubla.
Ai dreptate Norocel desi in sufletul meu imi doream sa ai alta parere.
banii, fir-ar ei sa fie.
Acum ca sa ma explic, eu as plati tot cat am platit la apel.
Mi-e teama insa ca pentru asta trebuie sa zic ca recunosc ca valoarea imobilului e aia stabilita la fond ceea ce ma dezavantajeaza clar, ca eu zic ca e cel putin dubla.
Ai dreptate Norocel desi in sufletul meu imi doream sa ai alta parere.
banii, fir-ar ei sa fie.