dovada neprez. la conciliere directa

Discutii privind procedura civila
Post Reply
tristan

dovada neprez. la conciliere directa

Post by tristan » 15 Sep 2005, 08:01

se poate depune ca dovada, plicul returnat de la adresa debitorului cu mentiunea postei - societate desfiintata - in instanta pentru a dovedi convocarea la conciliere directa conf art 721/1 C.P.Civ?

danutza

Post by danutza » 15 Sep 2005, 09:35

eu cred ca nu, motivul fiind art. 720^alin. 2 care prevede: "Convocarea se va face prin scrisoare recomandata cu dovada de primire, prin telegrama, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare care asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia. Convocarea se poate face si prin inmanarea inscrisurilor sub semnatura de primire."

tristan

Post by tristan » 15 Sep 2005, 10:09

anterior am pierdut pe calea somatiei la plata!
au avut avocat, societatea fiind identificata de instanta tot cu aceste date!

de cite ori le fac insa chemare la conciliere mi se returneaza plicul cu mentiunea firma desfiintata!

ce este de facut. Merci!

tristan

Post by tristan » 15 Sep 2005, 10:12

anterior am pierdut pe calea somatiei la plata!
au avut avocat, societatea fiind identificata de instanta tot cu aceste date!

de cite ori le fac insa chemare la conciliere mi se returneaza plicul cu mentiunea firma desfiintata!

ce este de facut. Merci!

nicuvar

Post by nicuvar » 15 Sep 2005, 10:23

danutza wrote:"Convocarea se va face prin scrisoare recomandata cu dovada de primire, prin telegrama, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare care asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia. Convocarea se poate face si prin inmanarea inscrisurilor sub semnatura de primire."
Cand am de trimis ceva foarte important, prin posta, folosesc serviciul scrisoare (deschisa) cu valoare declarata si confirmare de primire. Primesc un borderou in dublu exemplar unde completez documentele pe care le-am trimis, unul il anexez la scrisoare, completez si formularul cu confirmare de primire si astfel am si confirmarea ca actele au fost primite (sau in cazul tau ca nu au fost primite) si am si dovada cu ce am trimis (convocarea la concilere).

tristan

Post by tristan » 15 Sep 2005, 11:32

daca nu a venit confirmarea si numai plicul?

danutza

Post by danutza » 15 Sep 2005, 16:45

trimite pe cineva de la soc. creditoare sa-i predea hartiile sub semnatura de primire; sau scrisoare deschisa sau..... executor judecatoresc (caci el ar trebui sa trimita agentul procedural)

tristan

Post by tristan » 16 Sep 2005, 08:11

Multumesc tuturor.
Danutza, citeodata distantele kilometrice intre creditor si debitor sunt imense, si chestia sub semnatura privata este de domeniul hazardului!
Multumesc mult.

danutza

Post by danutza » 16 Sep 2005, 08:42

cu gandul la km ti-am sugerat si executorul

eu am facut asa ceva, cand erau km intre mine si minunatii debitori

cristinuzza

Post by cristinuzza » 16 Sep 2005, 08:59

Eu am avut o situatie similara. Am trimis plicul cu convocarea la conciliere, cu confirmare de primire, si mi s-a intors cu mentiunea "mutat de la adresa". Apoi am facut convocarea la conciliere prin presa (am dat anunt intr-un ziar cu tiraj national). Am depus plicul cu convocarea care nu a ajuns la destinatar si ziarul in care mi-a aparut anuntul si a fost in regula. In instanta mi se pare corect sa ti se admita cererea daca faci dovada ca te-ai straduit sa faci concilierea respectiva.

Faptul ca debitorul tau "se da lovit" (mi s-a intimplat sa mi se intoarca plicul cu mentiunea "la adresa mentionata locuieste o alta persoana" si apoi sa ma trezesc ca apare debitorul in instanta la termen, desi era lipsa de procedura pentru ca si citatia s-a intors din acelasi motiv - ceea ce ma gindesc ca inseamna ca postasului si agentului procedural li s-a servit o minciuna) sau isi muta sediul fara sa faca mentiunea la ORC nu ar trebui sa fie un motiv pentru a respinge cererea de chemare in judecata. In plus, art. 720^1 alin. 1 care zice ca "inainte de introducerea cererii (...) reclamantul va incerca solutionarea litigiului prin conciliere directa cu celalata parte" nu poate fi interpretat in sensul ca reclamantul este dator sa incerce solutionarea pe cale amiabila (ca un fel de obligatie de diligenta, nu de rezultat), fara sa i se pretinda si un rezultat concret - adica realizarea efectiva a concilierii?

Asta a fost experienta mea. Probleme pot sa apara abia dupa ce obtii hotarirea favorabila, pentru ca executarea e anevoioasa, uneori imposibila, din cauza ca nu e de gasit debitorul.

Bafta multa!

tristan

Post by tristan » 16 Sep 2005, 09:33

Ciudat a fost ca plicul a fost returnat dar confirmarea de primire nu.
Pe plic scrie societate inexistenta!

Pe calea somatiei la plata, unde am pierdut, instanta a citat debitorul la adresa unde am trimis si eu plicul si SURPRIZA! - s-a prezentat un domn avocat.

pot depune oare hot instantei de respingere cererii efectuarii somatiei la plata cu datele de identificare ale adresei debitorului (aceleasi cu ale mele dar la care posta a scris pe plic inexistent) unde scrie ca debitorul a fost reprezentat de avocatul X?

Multumesc

cristinuzza

Post by cristinuzza » 16 Sep 2005, 09:58

eu iti sugerez sa mai trimiti o data convocarea la conciliere, si sa faci cum a zis nicuvar. asta eventual dupa ce "sapi" un pic la posta romana sa vezi de ce nu ti s-a intors si confirmarea impreuna cu plicul (nu stiu ce sanse sint sa rezolvi cu asta problema, ca n-am fost pusa niciodata in situatia de a proceda asa).

megan

Post by megan » 16 Sep 2005, 16:31

In fiecare luna fac cam cate 300 de concilieri prealabile introducerii cererii de chemare in judecata , din care cam 40 le transform in dosare .
Am foarte multe cazuri in care mi se intorc plicurile de la posta , pe care le trimit cu confirmare de primire , in care se precizeaza " destinatar necunoscut la adresa " sau : societate desfiintata " . In acest caz , daca este persoana fizica , solicit relatii despre aceasta de la Ev. Populatiei , iar daca este pers. juridica , solicit informatii de la Of. Registrului Comertului . Daca mi se indica aceeasi adresa , in instanta depun plicul si confirmarea de primire , precum si relatiile obtinute , dupa caz , si astfel dovedesc ca am realizat procedura prevazuta de art. 720 C.pr. civ .
Daca mi se indica alta adresa , trimit concilierea la adresa precizata .
Pana acum , nu am avut probleme in instanta , intrucat aceasta a considerat ca am procedat legal .

Post Reply